Siričitany vo víne: Čo to je a ako vplývajú na naše zdravie?

442
Menučka siričitany vo víne (4)
foto: Canva

Mnoho ľudí si dokáže naozaj gurmánsky vychutnať kvalitné víno. Ak to s ním však preženieme, následkom môžu byť nepríjemné bolesti hlavy alebo žalúdočné problémy. Často sa stretávame s reakciou, že za to môžu siričitany vo víne.

Fakty sú však trochu komplikovanejšie. V drvivej väčšine prípadov, keď nám víno „nesadne“ za tým stojí kombinácia viacerých faktorov, ktoré ovplyvnia, ako alkohol a ďalšie látky z vína naše telo odbúra. Pozrime sa spoločne na to, akú úlohu zohrávajú siričitany vo víne a ako vplývajú na naše zdravie.

Čo sú to tie siričitany vo víne?

Siričitany (inak aj sulfáty) sú anorganické soli, ktoré sa široko používajú ako prísady do potravín. Vyskytujú sa v mnohých organizmoch, vrátane našich vlastných tiel a v mnohých potravinách. Buď ich do nich umelo pridajú počas fázy spracovania alebo sa v nich prirodzene vyskytujú v dôsledku fermentácie.

Nemožno si ich preto spájať len s vínom. Vyskytujú sa aj v sušenom ovocí (hrozienka, slivky, marhule), v zemiakoch či dokonca v citrónovej šťave. V Európskej únii umelé siričitany klasifikujeme ako potravinové aditíva. Podliehajú pomerne prísnym predpisom, ako a kedy ich výrobcova môžu pridávať k výrobkom.

Menučka siričitany vo víne (1)
foto: Canva

Ak výrobok obsahuje viac ako 10 miligramov siričitanov na kilogram/liter potravinového výrobku, na etikete musia jasne uviesť slová obsahuje siričitany. Siričitany môžete na etiketách potravín rozpoznať aj podľa ich E-čísla (E220 až E228).

Prečo majú všetky vína siričitany

Siričitany vo víne nájdeme vždy. Či sa nám to páči alebo nie, sú ich prirodzenou súčasťou a používajú sa na zastavenie kvasenia v určitom bode procesu výroby vína. Okrem toho fungujú ako konzervačné látky zabraňujúce znehodnoteniu a oxidácii a ako ochrana pred baktériami. Celkovo možno povedať, že siričitany pomáhajú udržiavať sviežosť a chuť vína a predlžujú jeho trvanlivosť.

Väčšina vín má v sebe tieto látky prirodzene. Oxid siričitý však vinári pridávajú do vína už od roku 1800. Zistili, že okrem chemických vlastností, ktoré pomáha vo vína zachovať, zlepšuje uvoľňovanie požadovaných zlúčenín zo šupiek hrozna a pozitívne vplýva na sýtu farbu a chuť vína.

Máte radi pikošky? Tieto ZAUJÍMAVOSTI O VÍNE môžete vytiahnuť v každej debate »

Môžu siričitany za bolesti hlavy?

Väčšine ľudí siričitany vo víne nerobia nič – ani nevedia, že ich prijali do tela a bez problémov ich odbúrajú. Potom sú tu však dve skupiny ľudí, ktorým môžu spôsobovať mierne až vážne zdravotné problémy.

Na siričitany vo víne sú občas citliví ľudia s astmou, ktorým sa po požití veľkého množstva vína môže zhoršiť dýchanie. Vážne reakcie môžu mať aj tí, ktorým chýba enzým rozkladajúci siričitanysulfitoxidáza. Reakcie siričitanov normálne ovplyvňujú dýchanie, ale ľudia so zvýšenou citlivosťou majú kožné reakcie ako sú žihľavka, tráviace problémy, bolesť brucha alebo hnačka. Niektorí jedinci pociťujú zmes symptómov vrátane respiračných, kožných a tráviacich problémov.

Menučka siričitany vo víne (2)
foto: Canva

Čo však tá povestná bolesť hlavy po požití vína?

Sú siričitany skutočne na vine? Pravdepodobne nie. Tí, ktorí majú bolesti hlavy z vína často hovoria, že ich dostanú skôr po pití toho červeného. Keďže biele víno obsahuje viac siričitanov ako červené, je nepravdepodobné, že by za to mohla práve táto zlúčenina.

Ak ste si odsledovali, že vás po víne naozaj bolí hlava, môže ísť o jeho nedostatočnú kvalitu. Nekvalitné vína často obsahujú zlúčeniny, ktoré môžu interferovať s produkciou serotonínu, dôležitej chemickej látky v mozgu. Vína nízkej kvality sú tiež často ultraprocesované, na rozdiel od vín vyrobených pomocou prírodnejších postupov.

Vína, ktoré ich majú len minimum

Nie všetky vína majú rovnaké množstvo siričitanov. Vo všeobecnosti je obsah siričitanov v bielych a sladkých vínach vyšší ako v ružových, červených a suchých vínach. Ako sme však už spomenuli, siričitany sa nenachádzajú len vo víne. Sú prítomné aj v mnohých iných potravinách, niekedy v násobne vyšších koncentráciách.

Zatiaľ čo biele a ružové vína obsahujú asi 200 miligramov siričitanov na liter, pri červenom víne toto množstvo klesá na 150 miligramov/liter. Také sušené marhule však môžu obsahovať až 2000 miligramov siričitanov na kilogram!

Menučka siričitany vo víne (3)
foto: Canva

Siričitany vo víne sa v menšom množstve (ale stále – na to netreba zabúdať) vyskytujú vo vínach, ktorú získali nálepku ORGANIC. Niekedy bývajú dokonca označené ako vína bez siričitanov, legislatíva však toto nepatrné množstvo upravuje tak, aby sa v týchto vínach nejaké potrebné siričitany nachádzať mohli. Zvyčajne ich je menej v porovnaní s neekologickými odrodami.

Siričitany definujeme ako alergén. Teba si však vopred povedať, že intolerancia a alergia nie je to isté a drvivá väčšina ľudí na siričitany alergická nie je. Odhaduje sa, že iba 1 % populácie má skutočnú alergickú citlivosť na siričitany.

Zdroje: Webmd.com / Eufic.org / Sommailier.com

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama