Jeseň má svoju nezameniteľnú chuť. Na tanieri sa objavujú tekvice, kapusta, orechy a jablká, ktoré patria medzi typické jesenné chute. Trhy hýria farbami, v kuchyni vonia škorica a v lese sa ešte stále dajú nájsť posledné huby.
Jesenné ovocie a zelenina sú nielen čerstvé, ale aj plné vitamínov a minerálov, ktoré telo potrebuje, keď sa ochladí. Práve na jeseň je ideálny čas doplniť si zásoby živín prirodzenou cestou, teda zo surovín, ktoré dozrievajú práve teraz a majú vrcholiacu sezónu.
Sezónne ovocie a zelenina v októbri
Október je mesiac, keď je sezóna na vrchole sily. Jesenná zelenina dozrieva do posledných farieb a chutí, ovocné stromy sú obsypané plodmi. Na stole nechýba tekvica, zeler či kel, v miske zas jabĺčka, hrušky a orechy.

Zelenina v októbri:
tekvica, kapusta, kel, mrkva, petržlen, zeler, pór, cvikla, cibuľa, cesnak, kaleráb, karfiol, brokolica, posledné paradajky a papriky
Ovocie v októbri:
jablká, hrušky, hrozno, slivky, orechy, trnky, dule
Toto obdobie praje vareniu z čerstvých surovín. Tekvica je základom mnohých jedál, najmä prívarkov a polievok, no často ju pripravujeme aj nasladko v podobe koláčov. Koreňová zelenina premení vývar na liek proti jesennej únave. A ak vás zaujíma, ako získať na jeseň vitamíny, stačí zaradiť do jedálnička jablká, hrušky a mrkvu, ktoré sú plné antioxidantov a vlákniny.
Jesenné huby sú vzácnym darom lesa
Huby patria k najcharakteristickejším darom jesene. Ich zber sa spája s vôňou lesa, tichom po daždi a zemitou chuťou. Na Slovensku má hubárčenie dlhú tradíciu a práve október býva časom, keď sa v košíkoch objavujú masliaky, bedle, dubáky aj rýdziky.
Huby sú výnimočné svojou štruktúrou aj chuťou. Neobsahujú veľa kalórií, no majú cenné minerály, vitamíny skupiny B a stopové prvky, ktoré podporujú imunitu.
Sušené, nakladané alebo dusené patria medzi typické jesenné chute, ktoré si môžeme uchovať aj na zimu. Práve huby sú ideálnou voľbou, čo jesť na jeseň, aby ste jedlom podporili obranyschopnosť.
Sezónne ovocie a zelenina v novembri
November už prináša chlad a dlhšie večery, preto sa hodí jesť výživnejšie jedlá, ktoré zahrejú. Aj keď čerstvých plodín ubúda, jesenné ovocie a zelenina stále ponúkajú dostatok možností, ako variť sezónne.
Zelenina v novembri:
zeler, paštrnák, mrkva, kel, kapusta, cvikla, cesnak, cibuľa, zemiaky, tekvica
Ovocie v novembri:
jablká, hrušky, orechy, sušené slivky
November je mesiac kapusty, polievok a pečených jedál. Kapusta, kel a zeler dodajú telu vitamíny C a K, ktoré posilnia imunitu. Vďaka nim je jednoduché zistiť, čo jesť na jeseň, aby ste ostali zdraví. A ak sa vám žiada niečo sladké, siahnite po jablkovom koláči s orechmi – má všetko, čo robí jeseň takou chutnou.
Jablkový koláč, gaštany či tekvicové latté? Toto je jesenný zoznam dobrôt na sychravé dni »

Fermentácia je spôsob, ako uchovať chute a vitamíny
Fermentovanie, teda mliečne kvasenie, je jeden z najstarších spôsobov konzervovania potravín. Práve jeseň je ideálnym obdobím, kedy si takto pripraviť zásoby na zimu. Kapusta, cvikla, uhorky či karfiol sa vďaka fermentácii nielen dlhšie uchovajú, ale získajú aj úplne novú chuť a množstvo prospešných látok.
Fermentované potraviny obsahujú probiotiká, ktoré podporujú trávenie a imunitu. V jesennom období, keď sa telo pripravuje na chlad, je to jeden z najprirodzenejších spôsobov, ako získať vitamíny. Kyslá kapusta, kimchi či nakladaná zelenina sú výborným doplnkom k teplým jedlám a pomáhajú udržať rovnováhu v organizme.
Sezónne ovocie a zelenina v decembri
V decembri sa príroda ukladá na odpočinok, no v kuchyni to ešte stále žije. Suroviny zo skladu – kapusta, cvikla či zeler – vytvárajú základ zimného jedálneho lístka. Chuťovo bohaté a výživné jedlá sú práve to, čo jesť na jeseň aj začiatkom zimy, keď telo potrebuje viac energie.

Zelenina v decembri:
kapusta, kel, mrkva, zeler, cesnak, cibuľa, tekvica, cvikla, zemiaky
Ovocie v decembri:
jablká, orechy, sušené ovocie, hrozienka, sušené slivky, citrusy
December prináša návrat k domácim jedlám a pomalému vareniu. Z cvikly sa dá pripraviť svieži šalát, z kapusty kapustnica, z jabĺk sladký dezert. Aj keď sa na pultoch objavujú exotické plody, nič nenahradí chuť jabĺk a orechov – symbolov zimnej kuchyne a typických jesenných chutí.
Hubár Erik Valentovič: Na Slovensku nám rastú aj chránené a veľmi vzácne druhy húb »
Prečo sa stravovať podľa sezóny?
Jesenné mesiace sú ideálne na experimentovanie. Tekvica, cvikla či kel sa dajú kombinovať so strukovinami, orechmi aj syrom. Husté polievky, zapekané jedlá či šaláty z pečenej zeleniny pomáhajú doplniť potrebné živiny a energiu.
Jesť podľa ročného obdobia znamená vrátiť sa k prirodzenej rovnováhe. Jesenné ovocie a zelenina dozrievajú pomaly, majú plnšiu chuť a viac výživných látok než tie, ktoré cestujú tisíce kilometrov. Zároveň podporujú lokálnych pestovateľov a prinášajú do kuchyne pravé typické jesenné chute.

Tým nechceme povedať, že by sme sa mali úplne vzdať dovážaných potravín. Možnosti, ktoré nám prináša celoročný dovoz, rozširujú pestrosť jedálnička a umožňujú dopĺňať vitamíny aj mimo sezóny.
Pre naše telo môže byť sezónne ovocie a zelenina prirodzeným základom, no množstvo prospešných látok vieme získať aj z exotických plodov či surovín pestovaných v skleníkoch počas zimy. Dôležité je hľadať rovnováhu – jesť pestro, čerstvo a s ohľadom na to, čo nám príroda aj moderné poľnohospodárstvo ponúkajú.
zdroje: Wcrf.org, Nib.com.au




























