Seriál o koreninách časť 1: Všetko, čo potrebujete vedieť o mletej paprike

439
koreniny mletá červená paprika

Červená mletá paprika je základnou koreninou v každej kuchyni, pričom jedlu dokáže dodať ten správny šmrnc. Poznáte, ako používať jednotlivé druhy mletej papriky a ako si overiť, či je čerstvá a kvalitná?

Čo je to mletá paprika?

Mletá paprika je sýto červené korenie, ktoré sa vyrába zo sušených paprík z čeľade Capsicum annuum. Aj keď v našich končinách sa nám najviac spája s Maďarskom, jej skutočný pôvod je v Strednej Amerike. Koncom 15. storočia ju do Európy doviezol Krištof Kolumbus, následne sa začala pestovať aj na našom území. Zreté červené papriky sa najskôr očistia, usušia a následne zomelú na jemný prášok.

Sladká, údená či štipľavá?

Existujú tri základné druhy mletej papriky. U nás sa najčastejšie používa sladká, v Maďarsku zas štipľavá a v Španielsku údená.

  • Sladká – jej jemná chuť sa dosiahne tak, že sa melie takmer bez semien. Má ľahko horkastú chuť a skvelé farbiace schopnosti. Výborne sa hodí do omáčok a polievok.
  • Štipľavá – jej farba je o čosi hnedšia a vôňa výraznejšia. Na jej výrobu sú mleté celé papriky aj spolu so semenami. Používa sa najmä na pridanie štipľavosti do jedál, napríklad do gulášov, chilli či marinád.
  • Údená – vyrába sa tak, že papriky sa počas sušenia údia v dyme. Údená chuť je veľmi intenzívna a stačí jej použiť malé množstvo. Výborne sa hodí na grilované jedlá, nátierky či do marinád.

Chcete vedieť, ako sa stať majstrom grilovania? Prečítajte si tento článok >>

mletá červená paprika
Zdroj: Canva

Možno vás prekvapí, že v skutočnosti na trhu nájdete oveľa viac druhov papriky. Jedným z nich je aj gulášová paprika, ktorá je veľmi populárna v Maďarsku. Má hnedočervenú farbu a jemnú pikantnosť.

Výhody mletej papriky

Okrem toho, že jedlám dodá krásnu farbu a bohatú chuť, má množstvo benefitov aj pre naše zdravie. Pravidelná konzumácia štipľavej mletej papriky vám môže pomôcť s kardiovaskulárnymi ochoreniami a posilniť cievny systém. Dokonca sa dáva do prírodných liečivých mastí alebo náplastí, ktoré sú určené na zmiernenie bolesti kĺbov.

Všetky druhy mletej papriky majú vysoký obsah vitamínu C, pomáhajú pri chudokrvnosti a dokonca zlepšujú kvalitu vlasov a dodávajú im lesk. Samozrejme, mletá paprika nie je žiadnou superpotravinou. Je to bežne dostupná ingrediencia, ktorá môže v kombinácii so zdravým životným štýlom posilniť vaše zdravie.

O tom, prečo by ste si mali dávať pozor na trend okolo superpotravín, si prečítajte v tomto článku  >>

Ako si overiť kvalitu mletej papriky?

Práve kvalita vplýva na to, akú chuť či farbu dodá paprika vášmu jedlu. Ak totiž siahnete po balíčku niekoľko rokov starom, ťažko dosiahnete rovnaké výsledky ako s čerstvo otvoreným korením. V prvom rade si teda všímajte, ako dlho je paprika otvorená. Tiež sa pozrite na farbu – čím je paprika staršia, tým je jej farba fádnejšia. To isté platí aj o vôni a chuti, stará a nekvalitná paprika je nevýrazná.

červená paprika mletá na lyžičke
Zdroj: Canva

Kvalitnejšia paprika sa rýchlejšie sa spáli. Preto si môžete spraviť malý test – kúpte si viacero značiek mletej papriky a na panvicu dajte z každej za malú čajovú lyžičku. Tá, ktorá sa spáli najrýchlejšie, prejde vaším testom kvality.

Ako variť s mletou paprikou?

Ideálne je pridať ju do cibuľového základu alebo do zápražky, no v tomto prípade vždy stiahnite hrniec či panvicu z priameho ohňa. Vtedy by paprika rýchlo zhorkla a pokazila by chuť celého jedla. Na to, aby si zachovala svoju chuť, arómu a farbu, je potrebné papriku rozpustiť, nie pražiť. Nebojte sa preto pridať olej.

Všetky druhy mletej papriky skladujte na suchom a tmavom mieste, ideálne vo vzduchotesnej nádobe.

Jedlá, v ktorých vynikne najlepšie

Paprika jednoznačne dodáva tú správnu chuť už spomínanému gulášu, no chýbať nesmie ani v paprikáši. Často ju pridávame aj do perkeltu či silvestrovskej kapustnice a pre farbu je zas obľúbená v rôznych nátierkach.

guláš
Zdroj: Canva

Použiť ju môžete aj pri pácovaní rôznych syrov, ktoré následne zavaríte a necháte odležať. Alebo si ňou posypete plátok čerstvého ovčieho syra, ktorý je sám o sebe nevýrazný? Nech už mletú červenú papriku použijete akokoľvek, jedno je isté – žiadny kuchár či kuchárka si bez nej nevedia predstaviť svoje varenie.

Zdroj

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama