Šéfkuchár Marek Ort: “Najväčším zážitkom je pre mňa spokojný hosť.”

10470

Patrí k popredným slovenským šéfkuchárom. Napriek tomu, že pochádza z Prahy, dlhé roky pôsobí v našej gastronómii. Viceprezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov sa dostal do širokého povedomia verejnosti ako jeden z porotcov v obľúbenej kuchárskej šou Moja mama varí lepšie ako tvoja. Marek Ort (38). 

Začnime možno trochu netradične – čo vás priviedlo na Slovensko? Je podľa vás ľahšie presadiť sa v našom kuchárskom prostredí?

Na Slovensku pôsobím už skoro deväť rokov. Prišiel som v roku 2007, takže je to už nejaký ten piatok. Kamarát a kolega z hotela Four Seasons v Prahe, kde sme spolu pracovali, ma jedného dňa oslovil, či by som nechcel ísť na Slovensko otvárať hotel Albrecht. Zaujalo ma to a išiel som. Čo sa týka druhej časti otázky, presadiť sa nie je celkom jednoduché nikde, takže ani na Slovensku.

V súčasnosti pôsobíte vo svojej firme Culinary servis. Čo všetko obnáša vaša práca?

Venujem sa prevažne organizovaniu degustačných večerí v rámci svojich aktivít, no chodievam variť i pre tých, čo ma oslovia. Nie je problém sa vopred dohodnúť na termíne, aj keď času je teraz veľmi málo. Ďalšou mojou službou je zmena jedálneho lístka reštaurácií. Funguje to na jednoduchom princípe – ak sa majiteľovi nepáči jeho jedálny lístok, zavolá ma, zostavím mu nové a la carte menu, zaučím kuchára a neskôr spolupracujeme, napríklad na sezónnych menu. Zvláštnosťou možno je, že si ma môžete objednať aj domov. Ak chce niekto usporiadať večeru alebo party pre priateľov, dohodneme sa na detailoch a prídem navariť.

Marek Ort: Jahňací chrbát, rozmarínový muffin, špenát, portské víno - hlavné jedlo z jarného degustačného menu
Jahňací chrbát, rozmarínový muffin, špenát, portské víno – hlavné jedlo z jarného degustačného menu

Vráťme sa k degustačným večeriam. Poriadate ich v Hoteli Max Inn ako hosťujúci šéfkuchár. Povedzte nám o tom viac.

V prvom rade by som sa chcel poďakovať pánovi Mišurovi, majiteľovi hotela, za príjemné prostredie a výbornú spoluprácu. Som rád, že mi umožňujú využívať ich priestory. Degustačné večere prezentujem aj na svojej facebookovej stránke Marek Ort Šéfkuchár, kde ma môžu záujemcovia kontaktovať, prípadne si na túto degustačnú večeru objednať voucher.

Ako sú s večerami spokojní degustátori? Dostávate často pochvaly?

Vždy, keď si ma zákazník zavolá, je to pre mňa veľká pocta, najmä keď mi osobne povie, že mu chutilo. Po degustačných večerách som hosťom k dispozícii, rozprávame sa o tom, čo im chutilo a často sa pýtajú na recepty.

V minulosti ste pôsobili ako šéf hotelovej reštaurácie Altitude. Prinášali ste vtedy, ale aj teraz, do a la carte menu veľa inovatívnych nápadov?

Áno, veľmi rád varím hocičo, čo mi napadne. Snažím sa veciam dávať originalitu, chuťou i prezentáciou jedál. Rád varím zvláštne veci a baví ma, keď sa hostia vyzvedaj na tajomstvo šéfkuchára.

Keď sme pri tom, kam sa šéfkuchár chodí najradšej najesť?

Pravdupovediac, najradšej sa najem doma a v pokoji, predsalen, v práci človek veľa času na jedenie nemá. Najlepšie jedlá varili vždy babičky. Ale je tu veľmi veľa šikovných kuchárov – kolegov. Ak by som mal menovať, tak by to veľmi dlhý zoznam mien. Za hriech ale nepochybne stojí Hotel Matyšák s kuchárom Braňom Križanom, reštaurácia Albrecht s Jardom Židekom alebo Foo Zou v Bratislave, kde kuchyňu vedie Mišo Konrád.

Marek Ort: Ukážka degustačného menu z 19.3.2016
Ukážka degustačného menu z 19.3.2016

V šou Moja mama varí lepšie ako tvoja ste sa posadili na miesto kata – šéfkuchára, ktorý hodnotí jedlá súťažiacich. Aký to bol pocit, keď nebolo hodnotené vaše jedlo, ale stáli ste na opačnej strane?

Rozhodnúť sa pre mňa bolo veľakrát naozaj ťažké, obzvlášť, keď boli obe jedlá chutné a niečím zaujímavé. Najmä v poslednej dobe sa pozdvihla kuchárska úroveň súťažiacich. Beriem do úvahy, že sú to amatéri a majú časový limit. Je veľmi ťažké variť pod stresom, pred kamerami, nemajú to ľahké. Ale zase, na druhú stranu, bojovať o 500€, to nie je malá čiastka a je to celkom slušná motivácia.

Utkvelo vám nejako konkrétne jedlo z tejto súťaže najviac v pamäti?

Jedna rodina raz varila kuracie srdiečka, tie boli naozaj vynikajúce.

Za uplynulé roky ste získali viacero hodnotných ocenení v kuchárskom svete. Ktoré je pre vás najcennejšie a prečo?

Úplne každé jedno je pre mňa cenné, pretože za každým stálo veľké úsilie a snaha. Také moje osobné NAJ je z roku 2010, keď sme sa s tímom slovenských kuchárov a cukrárov zúčastnili svetovej súťaže v Luxembursku, a podarilo sa nám po prvýkrát v histórii Slovenska získať dve strieborné medaily.

Čo by ste hodnotili ako najväčší kulinársky zážitok vo vašom živote?

Pre šéfkuchára dosť ťažká otázka, nemyslíte? (úsmev) Ale odpoviem jednoducho. Najväčším zážitkom je pre mňa vždy to, keď je hosť spokojný.

 Zdroj foto: archív Marek Ort

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie