Sacherova torta, šampanské aj sóda bikarbóna: Ktoré jedlá a nápoje neodmysliteľne patria k decembru?

675
sacherova torta šampanské sóda bikarbóna

December je mesiac, ktorý má každý z nás úzko spätý s Vianocami, vianočnými sviatkami, adventom či Mikulášom. A k tomu neodmysliteľne patrí kopec dobrého jedla, voňavé koláče či zimné drinky. Poďme sa spoločne pozrieť na to, aké dni spojené s jedlom a nápojmi si vo svete pripomíname práve v decembri.

Je skvelé robiť si pekné dni len tak, bez dôvodu. No čo ak vám pomôžeme nájsť aspoň malú zámienku na to, aby ste si mohli vychutnať dobré jedlo, obľúbený koláč či nápoj? December je mesiac pomerne bohatý na medzinárodné dni spojené s našou obľúbenou témou, teda gastrom.

Počas posledného mesiaca v kalendárnom roku je dôvodov na oslavu viac než dosť. A nemáme na mysli len Vianoce alebo meniny či narodeniny vás a vašich blízkych. Oslavovať môžete aj počas dní, ktoré vyzdvihujú všakovaké jedlá či nápoje. No ešte predtým, než prejdeme na konkrétne dni, mali by ste vedieť, že celý december patrí hruškám, koreňovej zelenine, exotickému ovociu aj bezpečnému vareniu.

1. december – Deň barmanov

Keď môžu mať svoj deň učitelia aj kuchári, prečo by ho nemohli mať barmani a barmanky? Ich práca je občas doslova umenie a v do sveta gastronómie majú rozhodne čo priniesť. Dokonca existujú rôzne súťaže o najlepších barmanoch a barmankách sveta. No viete, kam zájsť na najlepší drink či koktail na Slovensku? Pozrite si náš výber.

Zdroj: Canva

3. december – Cabernet Sauvignon deň

Cabernet Sauvignon mnohí označujú za víno s veľkým V. Táto hroznová odroda je pôvodom z Francúzska a svetovú popularitu si získala najmä svojou výraznou ovocnou chuťou a tónmi čokolády a jemného korenia.

5. december – Deň Sacherovej torty

Plná čokoládová chuť, jemné tóny kyslastých marhúľ a lesklá poleva. Už sa vám zbiehajú slinky na Sacherovu tortu? Tak si ju upečte a oslávte ňou jej sviatok. Vo svete je známa od roku 1832, keď ju vo Viedni predstavil cukrár Franz Sacher.

7. december – Medzinárodný deň cukrovej vaty

Zdroj: Canva

9. december – Deň pečiva

Patríte k ľuďom, ktorí s pečením vianočného pečiva začínajú o niečo skôr? Tak poďte do toho, lepšiu príležitosť ako Svetový deň pečiva nenájdete. Zaujímavosťou je, že drobné pečivo má svoj pôvod v Severnej Európe a najviac ho zdokonalili Francúzi a Taliani. No a pred tým, ako sa pustíte do samotného pečenia si prečítajte článok o jednotlivých druhoch múk a ako ich používať.

13. december – Svetový deň kakaa

Šálka horúceho kakaa zlepší náladu každému. Pripravte si ho aj vy v trochu vylepšenej verzii, napríklad si ho ozdobte šľahačkou a praclíkmi alebo si na vrch pridajte sladké penové cukríky. Základ by mal byť vždy rovnaký, najdôležitejšie je kvalitné kakao, mlieko a cukor.

15. december – Deň čaju

Cez leto naň na chvíľu zabudneme, no s príchodom chladnejších dní ho automaticky zaraďujeme do našich dní. Čaj je sám o sebe extrémne zaujímavá surovina, popretkávaná bohatou históriou a zaujímavými príbehmi. Ak vás zaujímajú spôsoby, ako si ľudia vychutnávajú čaj vo svete, určite neprehliadnite tento článok.

17. december – Medzinárodný deň javorového sirupu

Zdroj: Canva

19. december – Deň tvrdých cukríkov

Máte radšej penové, gumové alebo tvrdé cukríky? Ak patríte do tímu tvrdých cukríkov, kúpte si bez výčitiek balíček vašich obľúbených. Prvé cmúľacie cukríky boli v mätovej príchuti, dnes sú svetovo najpredávanejšie karamelové.

24. december – Svetový deň vaječného likéru

Pokiaľ na váš štedrovečerný stôl neodmysliteľne patrí vaječný likér, nie ste v tom sami. Pije sa naprieč celým svetom, či už domáci alebo kupovaný. No my vám odporúčame pripraviť si ho v perníkovej verzii, ktorá sa stane vašou obľúbenou. Recept na perníkový vaječný likér, domáci baileys likér či najlepšiu horúcu čokoládu nájdete TU.

26. december – Deň vianočnej lízanky

Zdroj: Canva

28. december – Medzinárodný deň čokoládových bonbónov

Ak sa vám zdá, že toho sladkého je v decembri akosi veľa, máte pravdu. Svoj deň oslavujú aj čokoládové bonbóny, ktoré patria k najobľúbenejším darčekom. Preto ak sa vám už minuli vianočné koláče, bežte do obchodu a doprajte si svoju obľúbenú bonboniéru.

30. december – Deň sódy bikarbóny

Sóda bikarbóna si v kuchyni zaslúži oveľa väčšiu pozornosť. Môžete ňou zahustiť omáčku, pridať zaujímavú štruktúru mäsu, nakypriť koláč aj upratať všetko potrebné. So sódou bikarbónou si totiž vyrobíte rôzne eko čistiace prostriedky. Ako? To si prečítajte v tomto článku.

31. december – Svetový deň šampanského

Aký iný nápoj by mohol oslavovať na Silvestra? So šampanským si pripíjame nielen na Nový rok, ale tiež na rôzne dôležité udalosti v našich životoch. No nedajte sa pomýliť, nie je šampanské ako šampanské.

Zdroj

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie