Chcete pridať rodinnej oslave trochu vzrušenia a vznešenosti? Možno práve sabrage je spôsob ako to dosiahnuť. Dajte si však pozor na to, aby vzrušenie nebolo negatívne a nepochádzalo z nejakého nepríjemného zranenia. Ak sabrage robiť neviete, radšej si o nej dnes len prečítajte.
Sabrage je jedinečná technika otvárania fliaš šampanského alebo iného šumivého vína pomocou ostrej šable. Pôsobivé a elegantné, no pri nesprávnej manipulácii aj nebezpečné sabrage sa dnes stalo symbolom výnimočných chvíľ a elegancie.
História sabrage – to sú Napoleonovi vojaci a pravé šampanské
Objavenie metódy sabrage sa pripisuje napoleonským husárom, ktorí boli elitnou jazdeckou jednotkou pod velením Napoleona Bonaparteho na začiatku 19. storočia. Husári boli nielen odvážni vojaci, ale aj veľkí milovníci osláv a luxusu.
Po úspešných bitkách mali vo zvyku oslavovať svoje víťazstvá vo veľkom pravým šampanským. A pretože jazdci nemali vždy dostatok času a priestoru na bežné otváranie fliaš, začali využívať svoje šable, ktoré mali po ruke tak, že jedným švihom odsekli hrdlo fľaše.
Legenda hovorí, že Napoleon, ktorý tiež neodmietal šampanské, raz povedal: „Šampanské: v prípade víťazstva si ho zaslúžite, v prípade porážky ho potrebujete.“ Vďaka tomu povýšil tento zlatistý mok na nápoj, ktorý je vhodný pre víťazov aj porazených.
Ako sa správne robí sabrage?
Ak si myslíte, že je to iba o náhodnom odseknutí hrdla fľaše ostrou šabľou, mýlite sa. Existuje špecifická technika, ktorá sa musí dodržiavať, aby bolo otváranie bezpečné a zároveň nepôsobilo vtipne. Kľúčovým prvkom je tlak, ktorý sa vytvára vo vnútri fľaše. Šumivé vína sú pod vysokým tlakom (okolo 6 atmosfér), čo umožňuje, aby sa sklenené hrdlo oddelilo spolu s korkom bez toho, aby sa do nápoja dostali kúsky skla.
Pri správnom vykonaní sabrage sa šabľa švihne pozdĺž švu fľaše, kde sú spojené dve polovice skla, a zasiahne zúžený okraj hrdla. Tým sa uvoľní sklenené hrdlo spolu s korkom a víno voľne vytryskne von. Sabrage tak vytvorí veľkolepý efekt, ktorý vezme dych všetkým prítomným.
Ak sa to rozhodnete skúsiť, vždy dbajte na bezpečnosť. Neskúšajte to doma s ostrými nožmi (a podobným náčiním) a radšej si nechajte poradiť od niekoho, kto túto techniku ovláda a robil ju viac než raz.
Pozrite sa na jedlá a nápoje, pri ktorých sa možno aj vy bojíte toho, aby ste si pri ich výslovnosti neurobili trapas. Ktoré jedlá vyslovuje inak ako by sme mali? »
Dnes si táto technika žije vlastným životom
Aj keď sabrage ani dnes neovláda každý, táto technika si našla svoje miesto pri výnimočných udalostiach. Svadby, bankety a iné špeciálne príležitosti často zahŕňajú tento dramatický moment ako súčasť oslavy. Otváranie šampanského pomocou šable obľubujú napríklad majitelia vinohradov, ktorí takto oslavujú začiatok jesennej sezóny a vinobrania.
Svojský rekord v sabrage drží Achille Princier, ktorý v roku 2014 v Monaku otvoril neuveriteľných 66 fliaš za jednu minútu. Vďaka technike sabrage sa podarilo úspešne otvoriť aj obrovskú fľašu typu Nebuchadnezzar, ktorá má objem 15 litrov. Tento rekord tiež svieti v Guinessovej knihe rekordov.
Po celom svete existujú odborníci, ktorí sa špecializujú na sabrage a dokonca organizujú súťaže v tejto disciplíne. Confrérie du Sabre d’Or (Bratstvo zlatého meča) je jedným z prestížnych klubov, ktoré propagujú toto umenie a organizujú rôzne ceremónie a stretnutia pre fanúšikov. Aj keď ste o nich možno ešte nepočuli, medzi milovníkmi šablí a zlatého moku sú dobre známou „firmou“.
Sabrage nie je len o otváraní šampanského, je to symbol elegancie, histórie a odvahy. Od svojho vzniku v období napoleonských vojen až po dnešné luxusné oslavy zostáva sabrage pôsobivým spôsobom, ako privítať výnimočné okamihy s pohárom šampanského v ruke.
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: