Domáci chlieb
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Momentálne je situácia v obchodoch viac či menej ustálená, no pred niekoľkými týždňami sme boli svedkami prázdnych regálov, bezhlavého nakupovania a paniky. Svoje o tom vedia aj pekárne či samotní pekári, ktorí potvrdili zvýšený dopyt po čerstvom pečive. A zaregistrovali ste, že ľudia začali vo veľkom pridávať na sociálne siete fotky doma upečeného chleba?

Väčšina z nás počas dňa niekoľkokrát siahne po telefóne a prezerá si, čo je vo svete a medzi priateľmi nové. Počas rolovania ste si pravdepodobne všimli, že ľudia začali postovať viac fotiek rôznych domácich kulinárskych výtvorov. Predsalen, na svete je mimoriadna situácia a ľudia by sa mali zdržiavať čo najviac doma. Preto nás vo veľkom obklopujú fotky kváskových chlebov a iného domáceho pečiva.

Veľa ľudí začalo s domácim pečením práve kvôli obmedzenému pohybu. I keď väčšinu potravín si môžeme nakúpiť do zásoby, práve pečivo chutí najlepšie vtedy, keď je čerstvé. „Nechce sa mi chodiť každý druhý deň do obchodu pre čerstvý chlieb a do mrazáku sa mi tiež nezmestí. Preto som začala kváskovať a áno, rada sa so svojimi výtvormi podelím na Facebooku,“ povedala nám Monika.

Odborníčka na tradičné zručnosti Karen Batesová v tom má tiež jasno. „Keď vidíme, že naši priatelia začali s domácim pečením, začneme to robiť aj my. Vytvárame si tak akúsi spoločnú sociálnu hodnotu,“ cituje jej slová zahraničný portál CBC. Mlynárstvo Daybreak vie o tom tiež svoje. Odkedy sa na svete objavil koronavírus, objednávky po múke niekoľkonásobne vzrástli. Dôkazom sú aj nedávne vypredané zásoby múk či kvasníc vo všetkých supermarketoch.

Aj samotný Google je dôkazom toho, že počas pandémie stúpol počet vyhľadávaní výrazov ako domáci chlieb, kváskový chlieb, recept na chleba a podobne. Nie je to tak len u nás, ale na celom svete. Zaujímavé je, že na Slovensku a v susedných krajinách ľudia najčastejšie pečú kváskový chlebík, v Amerike či Austrálii je to práve banánový chlieb, ktorý sa teší veľkej popularite.

Výraz “kváskový chlieb” je na Slovensku čoraz vyhľadávanejší.
banana bread
Aj výraz “banana bread”, teda banánový chlieb, sa vyhľadáva častejšie.

Veľa ľudí, ktorí si všimli trend domáceho pečenia, napísali vtipné statusy na svoje sociálne siete, ktoré pobavia:

  • Sponzorom COVID-19 je banánový chlieb?
  • Manžel ma poslal spať na gauč. Vraj aby mohol dať kvások do postele, kde je teplo.
  • Myslím si, že niekto našiel zlatú rybku a želal si, aby mal čas naučiť sa piecť domáci chlieb.
  • 2019: Kúpme tento chleba! 2020: Upečme si tento chleba!
  • Ako bude charakterizovaný rok 2020? Rok, keď sa ľudia naučili piecť domáci chlieb!

Kváskový či banánový?

Práve kváskový chlieb je pre naše trávenie oveľa prospešnejší ako pečivo z kvasníc. Kvások je lepšie tráviteľný, nezaťažuje náš organizmus a dokonca je prospešný na imunitu. Práve tú sa ľudia v tomto období snažia posilniť rôznymi spôsobmi, medzi ktoré patrí aj zdravšie stravovanie.

Banánový chlieb je zas veľmi praktický. Jeho príprava je jednoduchá a môžete si ho dať na raňajky, večeru alebo ako dezert. A najväčší bonus? Môžete jednoducho zužitkovať staršie nahnité banány, ktoré by inak skončili pravdepodobne v komposte. Vyskúšajte si pripraviť banánový chlebík aj vy.

Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • 3 zrelé banány
  • 2 vajcia
  • 220 g polohrubej múky (môže byť aj špaldová alebo celozrnná)
  • 100 g cukru
  • 100 g roztopeného masla
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • posekané orechy a horká čokoláda podľa chuti

Banány rozpučte vidličkou. Pridajte k nim maslo, cukor a vajíčka, dobre premiešajte. Pridajte múku, soľ, sódu bikarbónu a prášok do pečiva, opäť dobre premiešajte, aby ste v ceste nemali hrudky. Následne pridajte orechy a čokoládu (chlebík môžete obzvláštniť aj kokosom či hrozienkami). Pečte na 180 stupňov 50 – 60 minút vo forme na jelení chrbát.

Domáce kvasnice (droždie)

Odkedy sme sa dostali do mimoriadnej situácie kvôli pandémii, veľmi nedostatkovým tovarom sú aj kvasnice, pomocou ktorých si môžete upiecť pečivo. Preto vyskúšajte overený recept na domáce droždie, ktoré funguje ako to z obchodu. Budete potrebovať iba 3 ingrediencie:

  • 250 g zemiakov
  • 30 g kryštálového cukru
  • 1 PL piva

Zemiaky uvarte v šupke, potom ich ošúpte, rozpučte a spravte z nich hustú hladkú kašu (môžete pridať troška vody). Cukor s troškou vody rozpustite (nie na karamel ale tak, aby bol priehľadný) a vmiešajte do zemiakovej kaše. Dajte masu kysnúť na teplé miesto a po 30 minútach pridajte pivo a premiešajte. Masu nechajte minimálne cez noc (najlepšie 24 hodín) na teplom mieste a následne použite ako klasické kupované droždie.

Ako na kvások?

Domáce kváskovanie sa v posledných rokoch stalo veľkým hitom. Ak by ste si to chceli vyskúšať aj vy, nech sa páči, pozrite si základný recept na založenie kvásku od Lenky Mančíkovej. Lenka sa kváskovaniu venuje dlhé roky a na svojej stránke Zdravé pečenie pravidelne publikuje skvelé recepty na kváskové chlebíky či koláčiky.

Na kvások budete potrebovať:

  • ražnú celozrnnú múku
  • vodu
  • polievkovú lyžicu
  • väčší sklenený pohár

1. deň

Do skleneného pohára dajte 2 PL múky a 2 PL teplej vody. Vznikne vám husté cesto ako na lievance. Pohár prikryte potravinovou fóliou a nechajte pri izbovej teplote odležať do druhého dňa.

2. – 10. deň

Cesto premiešajte (bude voňať troška kyslasto). Teraz je potrebné kvások prikrmovať každý deň a to tak, že vždy pridáte 1 PL múky a 1 PL teplej vody, premiešate a necháte odstáť do ďalšieho dňa. Postupne budete vidieť, ako sa v ňom začínajú tvoriť bublinky a ako pekne bude cesto pracovať. Na 10. deň by mal byť kvások pripravený na pečenie.

Otázkou už zostáva len to, či budú ľudia piecť domáce pečivo aj potom, čo krajiny začnú fungovať v klasickom, predpandémiovom režime.

Zdroj: Twitter, CBC,

Zdroj foto: Unsplash, Pixabay, Google Trends

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

sledujte nás na:

FacebooklinkedininstagramFacebooklinkedininstagram