„Videli ste už niekedy ružový zázvor? Myslím v prírode, nie v sushi bare. Stavím sa, že nie,“ začal príspevok, ktorý nedávno pridala reštaurácia Tatami v Nitre na svoje sociálne siete. Nie je to prvý raz, čo sa táto exotická reštaurácia so skutočne vysokým a pozitívnym hodnotením od zákazníkov pustila do vysvetľovania nepopulárnych tém.
A my im za to tlieskame! Cez leto obletel milovníkov sushi a ázijskej kuchyne na internete ich pomerne detailný príspevok o tom, prečo v tejto reštaurácii nenájdete hranolky (ani ďalšie polotovarové jedlá, predovšetkým nie v detskej sekcii). Teraz sa rozhodli pozrieť na zúbok tomu, prečo vo väčšine ázijských reštaurácií u nás aj vo svete dostanete ako prílohu ružový zázvor.
Darujte fantastický GURMÁNSKY ZÁŽITOK alebo ŠKOLU SUSHI v centre Nitry priamo v unikátnej reštaurácii Tatami »
Ružový zázvor nemáme!
„Prečo v drvivej väčšine reštaurácii dostanete k sushi zázvor ružovej farby? No, úprimne nevieme,“ zamysleli sa aj oni v príspevku. „Nám stačilo prečítať si zoznam konzervantov a farbív na sáčku, aby sme sa rozhodli inak.“
Nakladaný zázvor je nenahraditeľnou ingredienciou pri príprave sushi. Slúži na neutralizáciu chutí a používa sa medzi jednotlivými sústami. Väčšinou ho k jedlu dostanete toľko, že ho ani nezvládnete zjesť, to je ale už celkom iný príbeh.
Ak sa reštaurácia rozhodne si takýto zázvor kúpiť od veľkého dodávateľa, spoločne so zázvorom a základnými ingredienciami dostanú aj pestrý mix nepotrebných konzervačných látok. V zložení nájdete napríklad farbivo (E163) či niekoľko sladidiel (E951, E950, E955, E954).
„V Tatami si zázvor marinujeme sami. Používame na to klasický živý zázvor prirodzenej farby, ktorý nakladáme v zmesi ryžového octu, zázvorovej šťavy a trstinového cukru. Preto ten „náš“ zázvor chutí inak,“ popísali spôsob ich vlastnej, časovo náročnejšej prípravy. Na konci príspevku poďakovali zákazníkom za to, že si vážia aj ich neviditeľnú prácu. Vyslúžili si mnoho pozitívnych komentárov.
Keď sa povie Tatami Nitra…
…napadne nám mnoho pozitívnych konotácií. Okrem toho, že sa venujú osvete v stravovaní, pripravujú svoje jedlá od základov, čo sa odráža v ich plnej chuti. Veľmi si vážime, že sú našimi partnermi a zverejňujú svoje exoticky ladené denné menu u nás na menucka.sk/tatami.
Zároveň je to je aktuálne jediná reštaurácia, kde na Slovensku môžete vyskúšať stolovanie v štýle Hot Pot: “Prvýkrát sme tento štýl jedla ochutnali na thajskom ostrove Koh Tao. Vždy keď sme prechádzali okolo hlavnej križovatky tohto malého ostrova, cítili sme neuveriteľnú vôňu a tiež sme vnímali, že reštaurácia je preplnená domácimi. Keď sa nám do nej podarilo dostať po prvýkrát, pochopili sme prečo,” objasnili dôvod, prečo sa rozhodli priniesť tento štýl stolovania aj do našich končín.
Zaujíma vás, čo to ten Hot Pot vlastne je? Bližšie sme sa jeho histórií, spôsobu prípravy aj bizarným zaujímavostiam venovali v TOMTO článku »
Chcete zažiť exotický Valentín v Nitre?
V Tatami vás čaká aktuálne aj 5-chodové tasting menu vyskladané presne pre dve osoby (cena 95 €). Valentínske menu 2024 majú dostupné od stredy 14. februára do nedele 18. februára, nezabudnite si ho však rezervovať vopred.
- Welcome drink: Prosecco
- Predjedlo: Ceviche (morský vlk, avokádo, limetka, paradajka, chilli, koriander)
- Polievka: Tom Ka (kokosové mlieko, galangal, citrónová tráva, kuracie prsia, koriander)
- Sushi: salmon nigiri (losos, ryža, miso, saké, limetka, zázvor)
- Hlavné jedlo: Hotate (mušle sv. Jakuba, žlté kari, liči, edamame, ryža)
- Dezert: Modern mango sticky rice (Mango, kokos, ryža, maliny)
Bohatý zoznam slovenských reštaurácií, ktoré tento rok ponúkajú valentínske menu, nájdete u nás na TOMTO odkaze »
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: