V utorok 25. apríla sa v bratislavskej Refinery Gallery stretli slovenskí aj svetoví špičkoví šéfkuchári, aby predviedli svoje gastronomické umenie na Gastronomy Slovakia 2023. Celým podujatím sa niesla myšlienka obnovy gastronomickej obce po náročných rokoch, ako aj myšlienka avantgardného umenia jedla či idey zero waste v reštauračných kuchyniach.
Bratislavské priestory Refinery Gallery ožili vravou a zavoňali skvelým jedlom a občerstvením už po ôsmy raz. Podujatie, ktoré sa konalo pod záštitou bedekra Gurmán na Slovensku a jeho zakladateľa Radoslava Nackina, prilákalo mnoho hostí. Našli sa medzi nimi kuchári, novinári, manažéri reštaurácií, ale aj milovníci skvelého jedla a sofistikovanej gastronómie.
Toto prestížne podujatie je určené iba odbornej verejnosti. Pre majiteľov, F&B manažérov, novinárov a šéfkuchárov bolo pripravených viacero živých vystúpení a workshopov najlepších reštauratérov a šéfkuchárov Európy, ktorí sa s poslucháčmi podelili o svetové trendy v modernej gastronómii.
Tri priestory tvorili dokonalý súlad
V prvej časti, hneď po vstupe, sa nachádzali vystavovatelia so svojimi stánkami. Pomedzi ne boli rafinovanie rozmiestnené rautové stolíky, aby si mohli návštevníci vychutnať servírované dobroty. Ochutnávka bola pomerne široká. Vďaka 25 špeciálnym vystavovateľom sme mohli ochutnať napríklad pikantný cheddar, jemnú našľahanú jahodovú zmrzlinu, pagáčiky, Lobsters – rakúske prírodné limonády či napríklad vegánske alternatívny syrov od Violife.
Pomedzi to vystavovatelia pripravovali teplé jednohubky či ponúkali koláčiky a ochutnávku vína, a tak sme sa dostali napríklad k vynikajúcemu teplému cviklovému bagelu. Každý si prišiel na svoje – mohli ste sa dozvedieť viac o profesionálnych kuchynských nástrojoch Cookover, obdivovať kuchárske nože od firmy Hobby Chef alebo si skúsiť dobre padnúce rondony od spoločnosti WorkZone.
Myšlienku modernej gastronómie podporili aj páni z Veles Farming – pestovatelia prémiového šafranu Red Gold z vertikálnej farmy, kde inovatívne techniky zvyšujú jeho prirodzenú bilanciu. Nechýbali ani zástupcovia firmy Kotányi a stánok, pred ktorým sa zdržiavalo najviac ľudí. Hádate správne, ide o lahodnú a voňavú kávičku Ebenica Coffee. Táto remeselná slovenská kaviareň sa zaradila so svojím blendom medzi TOP 10 espresso káv Európy.
Prednášky a workshopy mali široký záber
Na vrchnom poschodí sa nachádzal druhý priestor určený na prednášky a workshopy Gastronomy Slovakia 2023. Someliéri a čašníci mali možnosť si pozrieť (a vychutnať) zaujímavé masterclassy s Tomášom Šajgalom – someliérom, ktorý si pripravil prednášku o tom, ako párovať vína k jedlám. Ďalší masterclass s Mirom Ballom – riaditeľom a šéf someliérom spoločnosti Selaví bol o tom, ako môžu slovenské vína najlepšie podporiť práve chute našich špecialít z regiónov celého Slovenska.
Úpsech zožal aj masterclass po obednej prestávke. Tým bolo párovanie nealkoholických nápojov, ovocných a zeleninových štiav s jedlami, ktoré prezentovala Diana Barnová, manažérka a someliérka reštaurácie Irin. Diana je samouk, ktorý môže byť svojim entuziazmom príkladom aj profesionálnym someliérom.
Majiteľov a F&B manažérov určite zaujal masterclass o káve s Marekom Fajčíkom z Ebenica Coffee a jej mieste v kvalitnej reštaurácii. Porozprával mnohé zaujímavosti aj niečo o tom, aké sú najčastejšie chyby pri jej výbere. Nie je káva ako káva – len príbeh nestačí. Kuchárov určite zaujal workshop Jána Dudu – šéfkuchára Bidfood Slovakia s.r.o., ktorý prezentoval akou výhodou je použiť pri grilovaní suvidované mäso, ako si ho pripraviť a ako grilovať na otvorenom ohni. Tentokrát na griloch OFYR.
Pódium so šéfkuchármi bolo zlatým klincom dňa
Interaktívne live cooking show na pódiu prebiehali s michelinskými esami. Nadšenci gastronómie si mohli vypočuť zaujímavé prednášky o avantgardnej kuchyni, o vzťahu jedla a človeka, o našom mieste v prírode a potravinovom reťazci a pri tom si pozrieť kuchárske show, aké nikde inde neuvidia. Kto všetko obsadil pódium a predviedol svoju šikovnosť?
- Oriol CASTRO – 2 Michelinské hviezdy a majiteľ 3. najlepšej reštaurácie na svete 2022 – DISFRUTAR v Barcelone
- Gaetano TROVATO – 2 Michelinské hviezdy a majiteľ toskánskej reštaurácie ARNOLFO
- István PESTI – 2 Michelinské hviezdy – Plátan restaurant – Maďarsko
- Paul Ivič – 1 Michelinská hviezda – prvá vegetariánska reštaurácia v Rakúsku ocenená Michelinskou hviezdou
- Jozef Breza – Kuchár roka 2022 na Slovensku – spoločne s majiteľkou a someliérkou Gašperovho mlyna Slávkou Raškovič odprezentovali, ako docielili, aby bola ich reštaurácia zelenšia. Aj vďaka konceptu postavenému na báze čisto slovenských jedál a produktov sa dopracovali okrem Zlatých hviezdičiek aj k oceneniu Zelená vidlička na Gurmán AWARDS 2023
- Uwe Machreich z reštaurácie TRIAD a s jeho dlhoročným sous chefom Slovákom Romanom Chňapekom
Vynikajúci obed zabezpečili sponzori
Veľká vďaka patrí spoločnosti Bidfood ako hlavnému partnerovi, ktorý sa do veľkej miery postaral pohostením o všetkých hostí, ako aj gastro partnerom Upfield a Imeso. Počas obednej degustácie podávali nasledovné menu:
- gnocchi so špenátom
- na drobno nakrájaný karfiol s hráškovým pyré
- jelenie stehno preliate omáčkou
- bravčový bôčik v teriyaki
- chrumkavé zemiakové placky
- veggie guľočky s dusenou zeleninou a cícerom
👨🍳Gastronomy Slovakia 2023 v číslach:
♥ 8 Michelinských hviezd (5 šéfkuchári) ♥ 3 Zlaté vidličky ♥ Kuchár roka 2022 na Slovensku ♥ 25 špeciálnych vystavovateľov ♥ 5 masterclassov a workshopov ♥ 400 odborných hostí
Ďakujeme za pozvanie a tešíme sa na Gastronomy Slovakia 2024!
zdroj fotografií: tlačová správa Gastronomy Slovkia 2023 / Jakub Čajko; autorka článku
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: