Rozdávali sa ocenenia Gurmán AWARD 2023: Bodovali Gašperov mlyn aj šéfkuchár Lukáš Hesko

1590
foto: TS Gurmán AWARD 2023
Prihláste sa na odber článkov:
najnovšie články 1 x týždenne

Vložením e-mailovej adresy do poľa a potvrdením políčka prihlásiť sa udeľujete prevádzkovateľovi súhlas so spracovaním osobných údajov. Bližšie informácie, ako spracúvame vaše osobné údaje nájdete v sekcii Ochrana osobných údajov.
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Každoročne je vydanie bedekra Gurmán na Slovensku očakávanou udalosťou v celej gastronomickej obci. Je s ním spojené aj udeľovanie cien Gurmán AWARD vo viacerých kategóriách, ako je Reštaurácia roka či Kuchár roka, a tiež udeľovanie prestížnych Zlatých vidličiek.

„Po devastačnom období pandémie sa cestovný ruch a gastrosektor len veľmi pomaly spamätávajú. Preto sme nesmierne radi, že sme mohli bedeker opäť vydať, a dať tak verejnosti na známosť, že tí najlepší to nevzdali!“ hovorí vydavateľ Radoslav Nackin.

Nastalo veľa zmien a viaceré reštaurácie si polepšili. Treba však zdôrazniť, že všetky reštaurácie, ktoré sú v bedekri Gurmán na Slovensku, sú tie najlepšie na celom Slovensku a zaslúžia si veľký rešpekt. Bohužiaľ je ich stále len 65, a to je vskutku málo.

Tento rok sme mali novinku, a to v tom, že Gurmán na Slovensku je už aj online, a tak sa do hodnotení môžu zapojiť aj gurmáni samotní. Reštauráciám po novom udeľujeme maximálne 100 bodov, a to v štyroch kategóriách:

  • Kuchyňa 50 bodov
  • Servis 20 bodov
  • Vínna karta 20 bodov
  • Ambient 10 bodov
reklama

Gašperov mlynUFO potvrdili svoje 3 Zlaté vidličky. Na ich úroveň sa dostali aj dva úplne nové koncepty, a to reštaurácia Irin Lukáša Heska a reštaurácia ECK šéfkuchára Daniela Tilingera. Obe sú podľa hodnotiteľov Gurmána bodovo na rovnakej úrovni ako 3-vidličkové reštaurácie. Dostať však ako nováčikovia mohli podľa pravidiel maximálne 2 Zlaté vidličky, pretože 3 Zlaté vidličky môže dostať len reštaurácia, ktorá je otvorená najmenej 18 mesiacov. Veríme, že Irin aj ECK si udržia nastavenú kvalitu a o rok už obe budeme môcť honorovať 3 Zlatými vidličkami.

Vydavateľ bedekru Gurmán na Slovensku Radoslav Nackin, foto: TS Gurmán AWARD 2023

Šéfkuchár Lukáš Hesko z podniku Irin sa stal podľa hlasovania odborných hodnotiteľov Gurmána a tiež hlasov všetkých šéfkuchárov z reštaurácií v Gurmáne jednoznačne Kuchárom roka v rebríčku Ebenica Best 20 Chefs za prínos pre slovenskú gastronómiu otvorením svojej signature reštaurácie. Najlepšiu hospitality majú v Mlyne 108 z Modry, kde sa o vás postarajú Otto Chrapčiak a jeho manželka Lujza Kanková.

Someliérom roka je podľa nominácie Asociácie somelierov Slovenska Eduard Hybler. Grand Prix za celoživotné dielo dostal Ivan Vozár, ktorému takto vyjadrilo vďaku celé hnutie Zväzu kuchárov a cukrárov Slovenska. Udeľovali sa aj nové Zlaté vidličky a dve dostali už zmieňované Irin, ECK a tiež prvá hotelová reštaurácia na Slovensku Palffy restaurant Art Hotela Pezinok, kde je šéfkuchárom Martin Novák. Jednu zlatú vidličku prvýkrát dostali reštaurácie Bistronomy, MenJu, OhniskO, Carnevalle, Semillon a Da Andrea.

Najviac bodov v Bratislave získal ECK, v Nitrianskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji dominoval už desiaty rok za sebou Marián Filo so svojím Chateau Čereňany, v Žilinskom a Banskobystrickom kraji tiež dlhoročný líder gastronómie Peter Ďurčo a jeho TOP restaurant a v Prešovskom a Košickom kraji je lídrom Gašperov mlyn.

Gurmán každoročne vyhodnocuje najlepšie reštaurácie v troch kategóriách samostatne a v kategórii Prémiové reštaurácie bolo poradie nasledovné:

  • 1. miesto ECK, 2. miesto Gašperov mlyn, 3. miesto Irin

V kategórii Hotelových reštaurácií:

  • 1. miesto Art Hotel Pezinok, 2. miesto Grand Hotel Kempinski High Tatras, 3.miesto Reštaurácia Sissi Hotela Lomnica

V kategórii Tematických reštaurácií:

  • 1. miesto IASAI food bar, 2. miesto Penzión a reštaurácia Villa Rosa, 3. miesto Wabi Sabi

Novinkou tohto ročníka udeľovania cien bolo, že sme vytvorili aj celkový súhrnný rebríček všetkých reštaurácií bez rozdielu zamerania a úrovne luxusu, kde dominantnou bola podľa našich kritérií kuchyňa a následne servis. Tento rebríček bol nazvaný podľa nového a svetovo známeho partnera gastronómie, talianskej značky S.Pellegrino: GURMÁN TOP 25 reštaurácií Slovenska – powered by S.Pellegrino.

Poradie je nasledovné:

  • 1. miesto ECK, 2. miesto Gašperov mlyn a 3. miesto Irin

Druhou novinkou bolo udeľovanie prvých zelených vidličiek pre reštaurácie, ktoré svoju prevádzku nasmerovali na udržateľný rozvoja a zero waste prístup. Hodnotí sa ich prístup k zdrojom, ktoré by mali byť z najbližšieho okolia a čo najmenej zaťažovať svoje okolie. Je to o zužitkovaní čo najväčšej časti surovín či zvierat tak, aby bola kuchyňa rozmanitá, zdravá a predovšetkým udržateľná. Zelené vidličky dostali reštaurácie Gašperov mlyn a Villa Rosa.

Reštaurácia Gašperov mlyn si odniesla aj Zelenú vidličku, foto: TS Gurmán AWARD 2023

Treba si vždy vyberať, za akým zážitkom či kvalitou idete. Každá z reštaurácií je v niečom vynikajúca, nie každá je zariadená luxusne, trendy začínajú byť bistrá v jednoduchom štýle, ale s precíznou kuchyňou. Preto, milí gurmáni, navštevujte tie reštaurácie, kde vám chutí, a podporujte ich, chváľte a odporúčajte svojim priateľom! Pretože pozitívne promo potrebujú nielen samotné reštaurácie, ale aj celá slovenská gastronómia.

zdroj: TS Gurmán AWARD 2023

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama: