
V roku 2002 bol hokejovým majstrom sveta. A dnes je z neho majster v príprave Citronády. Rišo „Citrón“ Lintner, takmer dvojmetrový dlháň s večne chalanským úsmevom, zmenil profesiu. Po rokoch naháňania puku po ľade si užíva pohodlie televíznych kresiel a spolu s hosťami počas prebiehajúcej zimnej olympiády servíruje divákom športového kanála RTVS sviežu tolkšou. Reč v nej zďaleka nie iba o športe. Rišo v štúdiu spovedá kade-koho, a preto sme sa ho pre zmenu rozhodli vyspovedať my.
Aké je vaše najobľúbenejšie jedlo? A aké jedlá preferuje vaša rodinka?
Odpoveď je jednoznačná. Moje najobľúbenejšie jedlá sú frankfurtská polievka, vyprážaný syr a plnená paprika. Moja manželka a deti majú obľubujú skôr zdravšiu ázijskú kuchyňu a tofu.
Ako je to s vami a varením? Využívate kuchárske knihy?
Varím rád, ale len zriedka, chvalabohu. Kuchárske knihy nepoužívam z rovnakého dôvodu ako nepoužívam návod na poskladanie nábytku. Výsledok je však tomu potom primeraný.
Máte nejaké obľúbené reštaurácie?
Najradšej mám dve reštaurácie. V Bratislave je to Dunajská #54 a doma v Soblahove je to Hostinec u Ondreja. Tam je to pre mňa úplná istota gastronomického šťastia.
Aké jedlo vás príjemne prekvapilo?
ODPORÚČAME VÁM:
Ste zákazník reštaurácií?
Pozrite si denné menu v okolí. Ste majiteľ alebo manažér reštaurácie?
Pridajte sa na portál Menučka
a uverejňujte tu Vaše menu.
Priama registrácia tu.
Dlho som nejedol a skoro až zabudol na hovädzí vyprážaný opačne obalený rezeň. Výborná vecička.
Spomínate si na nejakú pikošku súvisiacu s jedlom a reštauráciami?
Raz dávno som si v Miláne objednal na pizzu kečup. Domáci na mňa chceli zavolať za to políciu. Nakoniec ma ušetrili trablov ale od vtedy je u nás pizza pre istotu bez kečupu.
Aké jedlo zahraničnej kuchyne si Vás získalo?
Mám veľmi rád hamburgery a sushi. To si často objednávam, keď som mimo Slovenska. Najmä na severe Európy je oboje veľmi populárne.
Máte nejaký osobitý rituál ako napríklad ranná kávička?
Denne vypijem 5-6 káv, takže áno. Nemám problém vypiť kávu aj na večeru. Inak si rád dám malé pivo z pohára na stopke. Tak mi chutí najviac.

Považujete sa za milovníka typickej slovenskej kuchyne?
Jednoznačne. Jedna vec ma ale vie uraziť, ak dá niekto na bryndzové halušky inú ako klasickú bielu údenu slaninu. Všetko iné je vražda na halušky.
Sledujete vývoj trendov v gastronómii?
Sledujem to len tak okrajovo. V každom prípade vidím v gastronómii umenie a vážim si ľudí, ktorí dokážu často vykúzliť zázraky.
Aký je váš názor na filozofiu zero waste?
Nie je to pre mňa problém, ale úplne sa v tejto téme nevyznám. Neviem ako využiť olej po vyprážaní syra. Musím sa na to pozrieť.
Čo by ste chceli ešte na seba v súvislosti s gastronómiou prezradiť?
Varím často kotlíkový guláš. Myslím, že som v tom celkom dobrý. Mám dvojnásobný titul majster Soblahova vo varení guláša. Priznávam, že to však bol tímový úspech. V poslednom čase stále viac a viac využívam donášku jedla. Trošku mi v tom pomohli partneri z FOODPANDY. Dobre to funguje.
Čomu sa aktuálne venujete?
Aktuálne produkujeme a vysielame na Športe moju talk show Citronáda. Stretnem sa tak so zaujímavými úspešnými ľudmi. Je to veľká zabáva. Ideálne spojenie práce zábavy.
zdieľať tento článok na: