Jozef Breza
foto: FB Gašperov mlyn

V Batizovciach pri Poprade nájdete unikátny slovenský koncept v krásnom prírodnom prostredí. Reštaurácia Gašperov mlyn je zážitkový podnik, v ktorom môžete ochutnať vynikajúce jedlá. Sú uvarené z lokálnych surovín a často zero waste spôsobom.

Vďaka tomu sa Gašperov mlyn a jeho kuchár Jozef Breza prepracovali aj do jedného z dielov svetovej produkcie HBO – Zero Waste Chef (v slovenskej verzii ju môžete poznať ako Varenie bez zvyškov). Mimochodom, vedeli ste, že Jozef je podľa Gurmán Award šéfkuchár roka 2022?

Čo si predstaviť pod pojmom Gašperov mlyn?

Na mieste pôvodného mlyna dnes stojí dizajnová reštaurácia s pár prekrásnymi izbami. Môžete tu prespať a užiť si aj príjemné wellness centrum. Nedávno sa z podniku oficiálne stala adult friendly reštaurácia. Je teda určená pre dospelých návštevníkov a uprednostňuje tichšie prostredie bez detí.

Kuchári sú tu nadšení zo svojej práce a z konceptu takzvanej zelenej reštaurácie, ktorý pomáhajú tvoriť. Záleží im na maximálnej spokojnosti hostí, ale aj na tom, aby sa ľudia cítili blízko prírody. Ich láska k prírode a ku gastronómii sa prelína v jedno a cítiť to aj na výsledku ich práce.

Základom degustačných jedál (od januára 2023 pripravili degustačné menu, v ktorom vám vedia pripraviť aj bezlepkový, vegetariánsky, pescetariánsky variant či variant so zníženým obsahom mlieka / smotany / mliečnych výrobkov) sú lokálne suroviny spod Tatier. Okrem toho však pripravujú kuchári pod taktovkou Jozefa Brezu jedlo tak, aby im zostalo čo najmenej zvyškov. Vďaka tomu sa dopracovali do jednej z epizód relácie Zero Waste Chef.

Zero Waste Chef ako inšpirácia z rôznych krajín

Ak sledujete túto reláciu, môžete v nej spolu s ekologickým aktivistom Diegom Garcia Vegom zažiť dobrodružnú cestu naprieč Európou, na ktorej hľadá inšpiráciu na zero waste varenie (bez zvyškov). Diego sa zapája do projektov, ktoré sa snažia ovplyvniť fungovanie potravinového priemyslu, učí sa nové recepty a osvojuje si minimalizovanie odpadu.

Jozef Breza
foto: FB Gašperov mlyn

V prvej sérii tejto kuchárskej show náhodne cestoval po Európe a učil sa nové techniky zero waste varenia. Druhá bola premyslenejšia – každý diel predstavoval jednu európsku krajinu, v ktorej Diego našiel inšpiratívny podnik a natočil o ňom dokument.

Slovensko zastupovala v tomto svetovom meradle práve úspešná reštaurácia Gašperov mlyn. “Jozef Breza zobral Diega a natáčací štáb do lesa, k neďalekému jazeru, pripravil piknik v prírode a neskôr aj dve fantastické bezodpadové jedlá priamo v kuchyni Gašperovho mlynu,” napísali o zážitku s kuchárskou šou a aktivistom Diegom na svojom Instagrame.

Ak ste na túto reláciu doteraz nenatrafili, mali by ste to zmeniť. Epizóda o Slovensku bola síce natáčaná v máji, no premiéru na HBO mala až 5. novembra. Sme presvedčení, že si zaslúži veľkú pozornosť a celému tímu Gašperovho mlyna k tomuto úspechu srdečne gratulujeme!

Reštaurácia Gašperov mlyn
Návšteva reštaurácie je možná iba s rezerváciou vopred.
Usadenie do reštaurácie je možné najskôr o 16:55.
Reštaurácia nie je vhodná pre deti do 15 rokov.
Adresa: Štúrova 121/75, Batizovce 
Kontakt: INFO@GASPEROVMLYN.SK
         +421 905 033 462
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie