Recept: Vegánske tagliatelle s domácim kešu parmezánom

491
Pappardelle al Gorgonzola. Pasta (Fettuccine) with gorgonzola, pear, walnuts and white wine.

Milujete taliansku kuchyňu, ale zároveň ste zarytí vegáni? Pokiaľ si chcete dopriať cestoviny na taliansky spôsob, možnosti tu stále sú. Len je nevyhnutné sa naučiť niektoré suroviny vhodne nahradiť. V recepte si ukážeme, ako vám môžu poslúžiť kešu orechy.

Ako je to s cestovinami?

V prvom rade pozor na cestoviny. Pokiaľ kupujete klasické talianske cestoviny z tvrdej pšenice, prakticky vždy pôjde o potravinu vhodnú pre vegánov. Do týchto cestovín sa totiž vajce nepridáva. Niečo iné sú cestoviny čerstvé, kde vajíčko naopak spravidla nájdete.

Najlepšie je ale prečítať si informácie o zložení konkrétnych cestovín, ktoré práve v obchode vyberáte. Pokiaľ si ale na kvalitnú taliansku pastu potrpíte, nemusíte ako vegáni v tejto surovine robiť žiadne zásadné kompromisy, čo je nepochybne skvelá správa pre každého milovníka pravej talianskej kuchyne.

Nahradiť musíte predovšetkým syr

Pretože väčšina skutočne talianskych receptov neobsahuje smotanu, nie je také ťažké si vegánske cestoviny pripraviť. To hlavné, čo teda vegánov potrápi, je náhrada tradičného strúhaného parmezánu, ktorý jednoducho k talianskym cestovinám patrí. Oželieť samozrejme musíte aj recepty s morskými plodmi či rybami, ale to pravdepodobne nie je niečo, čo by sme vám ako vegánom museli vysvetľovať. Práve kešu bude surovinou, ktorá nám pomôže parmezán nahradiť.

Príprava domáceho vegánskeho „parmezánu“ z kešu

Ingrediencie

  • Hrsť kešu orechov (nesolených, nepražených)
  • 3–5 lyžičiek lahôdkového droždia
  • štipka soli, najlepšie morskej

Postup

Ingrediencie vložíme do mixéra, ktorým všetko rozdrvíme. Cieľom je získať prášok štruktúrou podobný strúhanému parmezánu. Pokiaľ budete mlieť veľa, začne byť konzistencia maslová, čo je už príliš. Preto vždy mixujte len krátko a kontrolujte pravidelne aktuálnu štruktúru a konzistenciu. Nebojte sa ochutnať a prípadne doladiť niektorú z ingrediencií.

Vegánske tagliatelle s orechmi

Ingrediencie

  • talianske cestoviny tagliatelle (1 porcia je asi 100 gramov)
  • kešu orechy a vlašské orechy (1 porcia je asi 1 hrsť)
  • domáci vegánsky kešu parmezán (podľa chuti)
  • vegánske bazalkové pesto
  • voda a soľ na varenie cestovín

Postup

Cestoviny uvarte podľa návodu. Väčšinou bude doba varenia cestovín medzi 10 až 15 minútami. Chcite skôr cestoviny „al dente“ než cestoviny rozvarené domäkka.

Orechy pokrájajte alebo rozomeľte na menšie kúsky, môžete ich orestovať na panvici, ale nie je to nutné. Keď sú cestoviny hotové, zlejte z nich vodu a pridajte do hrnca niekoľko lyžičiek pesta a orechy. Môžete pridať aj cca dve lyžice kešu „parmezánu“ na jednu porciu. Všetko premiešajte a servírujte. Na tanieri ešte posypte domácim kešu parmezánom.

Zdroj obrázku: ffolas / stock.adobe.com

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie