Na svete existuje niekoľko dezertov, ktoré sa stali doslova legendami. Jednou z nich je aj tiramisu a my pre vás máme ten najlepší recept, o ktorý sa s nami podelila Timi Strnál, víťazka 3. série Pečie celé Slovensko.
Na narodeniny, len tak ku kávičke alebo na Valentína. Tiramisu sa hodí na akúkoľvek príležitosť, pritom ide o veľmi vďačný dezert. Jeho príprava si totiž vyžaduje len niekoľko kvalitných ingrediencií a hodinku času na prípravu. A potom už len počkať niekoľko hodín, kým sa v chladničke prepoja všetky chute.
Keď sme nedávno pripravovali rozhovor s víťazkou Pečie celé Slovensko 3 Timi Strnál, skúsili sme trúfalú otázku – Či by sa s nami nepodelila o nejaký z jej obľúbených receptov. A tak tu pre vás máme recept na domáce tiramisu, ktoré je pripravené z domácich piškót. Tak poďme na to:
Piškóty
Ingrediencie
- 3 väčšie vajcia L
- 108 g kryštálový cukor
- 3 g vanilková esencia
- 148 g hladká múka
- práškový cukor na pocukrenie
Postup
Vajíčka s cukrom si dáme do misky, položíme nad vodnú paru a za stáleho miešania zohrejeme na 71 °C. Zmes následne dáme do mixéra a šľaháme na najvyšších otáčkach cca 7-10 minnút až do 2,5 násobného objemu. Zatiaľ si preosejeme múku, ktorú následne opatrne primiešame spolu s esenciu k vyšľahaným vajíčkam. Cesto dáme do cukrárského vrecka s hladkou špičkou a nanesieme na papier na pečenie do tvaru podlhovastých piškót. Poriadne pocukrujeme práškovým cukrom cez sitko. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 175 °C na 10 -15 minút.
Tiramisu krém
Ingrediencie
- 6 -7 väčších žĺtok
- 165 g kryštálový cukor
- 452 g mascarpone
- 235 ml smotana na šľahanie
Postup
Žĺtky s cukrom miešame kým sa cukor úplne nerozpustí. Dáme žĺtky s cukrom nad paru a pomocou ručného mixéra šľaháme až do 2,5 násobného objemu. Zmes bude lesklá, hustá a budeme môcť kresliť osmičky. Medzitým si vyšľaháme mascarpone a pridáme ho opatrne ku žĺtkam. Vyšľaháme si šľahačku, ktorú jemne zapracujeme do hmoty.
Ďalej budeme potrebovať
- 475 g silné espresso
- 58 g cukor
- 3 PL brandy/whiskey/rum/amaretto
- 24 – 30 piškót
- Kakao
Kompletizácia tiramisu
Pripravíme si espresso, do ktorého pridáme cukor (podľa chuti) a rum (alebo brandy/whiskey). Následne každú piškótu namočíme do pripravenej kávy a uložíme do formy. Vystelieme celý spodok formy piškótami a nalejeme ½ tiramisu krému. Opäť namočíme piškóty a poukladáme na krém po celom obvode. Nakoniec nalejeme zvyšok krému a posypeme kakaom. Necháme do druhého dňa zatuhnúť a servírujeme.
Na čo si dať pri výrobe domáceho tiramisu pozor?
Pri tomto recepte je dôležité, aby ste pri príprave piškót múku nemiešali príliš dlho, pretože piškóty nenarastú a budú ploské. Pri kréme je zas dôležité, aby sa cukor v žĺtkach pred vodným kúpeľom dostatočne roztopil, pretože počas šľahania ručným mixérom sa cukor nemusí rozpustiť a ostanú nám v kréme kryštáliky cukru, čo vo finále spôsobí riedky krém.
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: