Vyrobiť si vlastné vianočné perníkové korenie je úplne jednoduché. Nezaberie vám to viac ako štvrťhodinu a je to skvelá aktivita aj pre najmenších. Skúsite to tento rok podľa nášho receptu?
Pripraviť si vlastné perníkové korenie so sviatočnou vôňou je naozaj jednoduché. Samozrejme, môžete si ho kúpiť aj hotové, na trhu dnes nájdete stovky rôznych produktov na vianočné pečenie od desiatok výrobcov.
Recept na vlastné perníkové korenie
Ak si chcete namiešať perníkové korenie presne podľa svojej chuti a ešte viac prehĺbiť vianočnú atmosféru u vás doma, vyskúšajte tento jednoduchý recept.
Figuruje v ňom dokopy 9 hrdinov – rôznych korenín, ktoré spolu tvoria dokonalý blend. Je veľmi podobné klasickému perníkovému koreniu, ktoré si viete kúpiť v obchode. Pomery si však viete prispôsobiť podľa seba a pridať viac toho, čo vám vonia a chutí.
Niektorým ľuďom totiž prekáža napríklad badián, zázvor či karadamóm, ktoré sa v kupovaných koreninových zmesiach bežne nachádzajú. Tí, ktorí ich neobľubujú, môžu tieto koreniny v našom recepte jednoducho vynechať.
Ingrediencie a pomery (môžete upraviť podľa seba):
- 4 lyžice mletej škorice
- 2 lyžice anízu
- 2 lyžice semienok koriandra
- 2 lyžice kardamómu
- 1 lyžica nového korenia
- 1 lyžica klinčekov
- 1 lyžica badiánu
- čajová lyžička mletého muškátového orieška
- čajová lyžička mletého zázvoru
Postup:
Zvládne ho naozaj každý, preto je výroba vlastného vianočného perníkového korenia skvelou aktivitou aj pre najmenších. Suché, ideálne čerstvo pomleté koreniny spolu premiešajte a dôkladne pomixujte v mixéri.
Korenie nechajte pár minút na vzduchu a premiestnite ho do uzatvárateľnej nádoby na koreniny. Tú môžete ľubovoľne dozdobiť a korenie si vystaviť, prípadne ho aj darovať ako jedlý darček pod stromček.
Patríte k milovníkom vianočného pečenia? Pozrite si návod, ako správne triediť odpady, ktoré pri ňom vzniknú »
Tipy na využitie domáceho perníkového korenia
Je ich neúrekom, hlavne pre tých, ktorí milujú typickú vianočnú vôňu perníčkov. Prvou voľbou je, samozrejme, vianočné pečivo a koláčiky. Korenie však ozvláštni aj sviatočné sladké raňajky ako sú palacinky, vafle či lievance.
Fajnšmekri si môžu perníkovým korením ochutiť svoju sviatočnú kávu či porciu horúcej čokolády alebo ho pridať do vareného vína a punču. Ak sa rozhodnete pre toto využitie, odporúčame korenie stiahnuť v čistej gáze a nechať ho v nápoji vyvariť.
Výborne vám poslúži aj na dochutenie jogurtov, smoothies či výrobu voňavej vianočnej granoly. Tá je, mimochodom, opäť skvelým nápadom na jedlý darček pod stromček.
Zmes môžete využiť všestranne, napríklad ju aj nasypať do bavlnených vreciek a uložiť ich do šatníka alebo zásuviek. Rozvonia vám celý priestor a navodí vianočnú atmosféru vždy, keď si po niečo do skrinky pôjdete.
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: