Pripravte si s nami chutnú kávu trochu inak

3435

Vychutnať si svoju rannú či poobednú šálku kávy je pre mnohých z nás takmer rituál. Ponuka kaviarní na Slovensku sa stále rozširuje, už dávno sú preč časy presska, pikolka či „mačiáta“. V kaviarňach kávu pripravuje stále viac profesionálnych baristov, majstrov vo svojom odbore. A ak máte chuť na dobre pripravené espresso či lungo i doma, ponuka pákových či automatických kávovarov na domáce použitie je naozaj široká. My však máme pre vás pár tipov, ako si pripraviť kávu naozaj originálne.  

Pravá turecká

Istotne si viacerí spomeniete na „turka“, obľúbeného v našich končinách. Najlepšie vraj chutil z „horčičáku“ – hrubosklenného pohára od horčice. Do pohára sa nasypala káva a zaliala sa vriacou vodou. Turek sa vylepšoval viacerými spôsobmi – nalievaním vody po lyžičke či zalievaním na trikrát… Toto vylepšenie zrejme pochádza z originálnej prípravy tureckej kávy. Tu ale celá podobnosť s originálnou tureckou kávou končí.

Turecká káva pripravovaná v džezve zdroj: menucka.sk

Na prípravu tureckej kávy je potrebná špeciálna kanvička so zúženým hrdlom a  dlhou rúčkou – džezva. Veľkosť džezvy volíme podľa počtu pripravovaných káv – na spodku kanvičky je vyrazené číslo, ktoré určuje počet pripravovaných porcií. Množstvo kávy na prípravu je potrebné správne odhadnúť, čím viac káv uvaríte, tým to bude jednoduchšie, na začiatok môžete začať so 7-gramovou porciou. Na prípravu sa používa čerstvo na jemno zomletá káva – konzistencia pripomína múku. Do džezvy naberieme vodu, pridáme kávu a prípadne aj cukor či rôzne korenia (aníz, kardamóm či škoricu). Kávu varíme na sporáku, kým sa spení a pena nevybehne po horný okraj. Spenenú kávu odstavíme a keď pena klesne, opäť postup opakujeme – celkom trikrát. Hotovú kávu necháme postáť, aby sa jemne zomleté zrná usadili a opatrne lejeme do malých šáločiek.

Arabská káva

Na pohľad podobným spôsobom sa pripravuje i arabská káva – v kanvičke s názvom dallah, ktorej tvar pripomína naše čajníky. Káva sa nemelie na jemno, naopak, podrví sa alebo pomelie na veľmi hrubo. Do kanvičky sa dá variť voda, tesne pred zovretím pridáme kávu a korenie – najčastejšie kardamóm. Na veľmi miernom ohni varíme 10 minút, treba dávať veľký pozor, aby káva nevykypela. Po 10 minútach kávu odstavíme a necháme usadiť.

Originálna arabská káva sa pripravuje z čerstvo upraženej kávy, jej príprava i podávanie sa riadi prísnymi pravidlami. Podáva sa v malých šálkach, naplnených do polovice. Arabská káva sa na rozdiel od tureckej nesladí, sladkú chuť dodávajú sušené datle, s ktorými sa podáva. Mlieko v arabskej či tureckej káve je tabu.

Moka káva z koťogó kávovaru

Moka káva sa pripravuje v kanvičke, ktorá je známa, napriek svojmu talianskemu pôvodu, pod maďarským názvom koťogó (podľa klopkavého zvuku, ktorý kávovar vydáva pri príprave nápoja). Kanvičku vymyslel v prvej polovici 30. rokov 20. storočia Talian Alfonso Bialetti. Hliníkovú kanvičku s plastovou rukoväťou si dal patentovať v roku 1933. Ak Vám je meno Bialetti povedomé, nemýlite sa. Dnes je uznávanou značkou kávovarov.

Moka káva zdroj: https://unsplash.com/

Moka káva sa pripravuje z hrubo mletej kávy. Veľkosť kanvičky volíme podľa množstva pripravovanej kávy, rovnako ako pri džezve nám napovie číslo, vyrazené na dne. Koťogó sa skladá zo spodnej a hornej nádobky, medzi ktorými je umiestnené sitko na kávu. Do spodnej nádobky sa dá voda na prípravu kávy – je dôležité, aby bola nádobka naplnená až po bezpečnostný ventil, sitko na kávu tiež naplníme až po vrch – preto je veľmi dôležité zvoliť správnu veľkosť kanvičky. Kávu varíme na miernom ohni, kým voda nezovrie, hornú nádobku necháme otvorenú. Nápoj je hotový vtedy, keď všetka voda zo spodnej nádobky pretečie do hornej. Čím pomalšie pripravujeme kávu v koťogó, tým je chutnejšia a jej aróma výraznejšia.

French press 

Príprava kávy vo french presse je jednoduchá, no výsledná chuť je prekvapivo dobrá. French press je sklenená valcovitá nádoba, s piestikom s filtrom a vrchnákom. Pred samotnou prípravou kávy sa french press predhreje pomocou horúcej vody, potom sa do kávovaru pridá stredne zomletá káva. Dávkovanie je rovnaké ako pri espresse, 7 gramov kávy na porciu. Pozor na príliš jemne mletú kávu – káva sa bude ťažko filtorvať a výsledná chuť bude horkastá.

Kávu zalejeme vodou tesne pod bodom varu – zohriatou na asi 96 stupňov. Zaliatu kávu prikryjeme vrchnákom, no piestik nezatláčame. Po minúte kávu premiešame a ešte necháme odstáť ďalšie tri minúty. Až teraz nastal čas na zatlačenie piestu. Tu by nastal problém v prípade, že by bola káva veľmi jemne zomletá. Takto pripravenú kávičku ihneď prelejeme do šáločiek a podávame :)

Koťogó, dallah a french press zdroj: menucka.sk

Aeropress

Kým príprava kávy vo french presse má dlhoročnú históriu (prvé french pressy sa začali používať už v roku 1852), alternatívny kávovar aeropress je takpovediac v plienkach. Táto novinka sa používa od roku 2005. Nespornou výhodou aeropressu je, že káva sa v ňom pripravuje rôznymi spôsobmi. Postup nie je striktne stanovený ako pri iných druhoch kávovarov a možno niekto z vás, našich čitateľov, vymyslí ďalší.

Uvariť kávičku v aeropresse je malý rituál, no výsledná chuť za trošku dlhší čas prípravy naozaj stojí. Hlavnou súčasťou aeropressu je dvojitá valcovitá nádobka, ktorá sa používa ako piest. Do zásobníka aeropressu vložíme malý papierový filter a prepláchneme ho vodou. Do nádobky aeropressu nasypeme čerstvo zomletú kávu – hrúbka mletia je ľubovoľná podľa prefernecií každého kávičkára. Kávu zalejeme 1 dl vody, teplota je rovnaká ako pri príprave vo french presse. Necháme odstáť pol minúty, premiešame a opäť necháme postáť pol minúty. Teraz dolejeme vodu tesne pod okraj, opäť počkáme 30 sekúnd, dôkladne zamiešame a  nasadíme filter. Celý aeropress pretočíme nad šálku alebo inú nádobku a aeropress zatlačíme. Heuréka, práve sme pripravili dokonalú kávu. :)

Zdroje:
 www.cafepoint.sk: Ako pripraviť dokonalú šálku kávy - 2. časť - Moka kávovar
 www.cafepoint.sk: Ako pripraviť dokonalú šálku kávy - 1. časť - French press
 www.coffein.sk: Alternatívny kávovar aeropress
Hlavný obrázok k článku: https://www.pexels.com/photo/coffee-cup-mug-drink-8732/
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama