Prezreté banány: 10 super spôsobov, ako ich využiť (nielen) v kuchyni

6550
prezreté banány
Prihláste sa na odber článkov:
najnovšie články 1 x týždenne

Vložením e-mailovej adresy do poľa a potvrdením políčka prihlásiť sa udeľujete prevádzkovateľovi súhlas so spracovaním osobných údajov. Bližšie informácie, ako spracúvame vaše osobné údaje nájdete v sekcii Ochrana osobných údajov.
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Banány sú skvelým zdrojom energie a vitamínov, pričom zaženú chuť na sladké. Vedeli ste, že čím sú prezretejšie, tým sú zdravšie? Zároveň však majú viac cukru, preto sa dobre hodia do rôznych receptov ako sladidlo. Pokiaľ teda v miske nájdete prezreté banány, určite ich nevyhadzujte! Prečítajte si tipy, ako ho zužitkovať.

Aby banány vydržali čo najčerstvejšie

Pokiaľ sa vám často stáva, že vám banány rýchlo zhnednú, možno je chyba v tom, ako ich skladujete. Vyskúšajte napríklad:

  • banány skladujte mimo iného ovocia
  • ak chcete spomaliť ich dozrievanie, dajte ich do chladničky
  • stopky banánov zabaľte do celofánu

Ako využiť prezreté banány?

Najskôr sa pozrieme na konkrétne tipy, ako ich využiť v rôznych sladkých jedlách či dezertoch. Následne vám poradíme, ako ich môžete využiť na skrášlenie vlasov, pokožky aj vašich izbových rastlín.

Spravte si banánový chlieb

Toto je náš najobľúbenejší tip. Banánový chlebík je super pochúťka, ideálna na raňajky či desiatu. Aby ste z neho spravili vyvážené jedlo, nezabudnite k nemu pridať zdroj bielkovín (tvaroh, biely jogurt) a vlákninu (čučoriedky, jahody).

reklama

Náš obľúbený recept na banánový chlebík nájdete v tomto článku >>

Smoothie s banánom

Pokiaľ sa vám nechce vymýšľať nič zložité na raňajky a zároveň chcete do seba dostať sýte a nutrične vyvážené jedlo, spravte si smoothie. Na 2 porcie spolu rozmixujte:

  • 1 prezretý banán
  • 30 g proteínu (nemusí byť)
  • biely jogurt / tvaroh
  • vodu alebo mlieko
  • ovsené vločky
  • čučoriedky
banánový chlieb, banánové smoothie
Zdroj: Canva

Banánové lievance

Niekedy si potrebujeme spraviť pomalé ráno, ku ktorému patrí dobrý brunch. Buď naň môžete vybehnúť niekam do mesta, poprípade si pripravte tieto fantastické lievance s banánom. Na 2 porcie budete potrebovať:

  • 1 prezretý banán
  • 100 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 20 ml medu
  • 120 ml mlieka
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny

Všetko spolu zmiešajte, cesto nechajte chvíľu odstáť a potom na kvapke oleja / masla spravte lievance. Na vrch dajte puding či orieškové maslo a bobuľové ovocie.

Banánové cookies

Cookies sú vždy dobrý nápad. Čo tak do cesta pridať banán a dodať im tým poriadnu šťavnatosť? Všetky ingrediencie zmiešajte, vytvarujte guličky a pečte 15 minút na 180 °C.

  • 2 prezreté banány
  • 1/2 šálky ovsených vločiek
  • 2 PL arašidového masla
  • škorica
  • štipka soli
  • čokoládové pecky

Skaramelizujte ich

Stačí, ak na panvicu dáte trochu cukru a necháte ho skaramelizovať. Následne pridáte prezreté banány prekrojené pozdĺžne na polovicu a pár minút osmahnite z každej strany. Takýto banán je skvelá príloha na vianočku, francúzske toasty, do ovsenej kaše či ku zmrzline.

banánové lievance, banánové cookies
Zdroj: Canva

Banánové muffiny

Premýšľate, čo upiecť deťom či sebe na desiatu? Pripravte si banánové muffiny, ktoré môžete zamraziť a postupne si ich budete vyberať z mrazničky.

  • 3 prezreté banány (rozpučené na kašu)
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • ½ hrnčeka trstinového cukru
  • 1 veľké vajce
  • ¼ hrnčeka mlieka
  • 2 ČL kypriaceho prášku
  • ½ ČL soli
  • Škorica
  • 80 g roztopeného masla (alebo olej)
  • kúsky horkej čokolády

Stačí, ak všetky ingrediencie poriadne vymiešate na hladké cesto. Naplňte ním muffinové košíčky alebo formu a dajte piecť na 20 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Banánové čipsy

Nakrájajte banán na veľmi tenké kolieska alebo pásiky, položte ich na papier na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 110 stupňov, pokiaľ banány nebudú chrumkavé. Poprípade môžete využiť teplovzdušnú fritézu, z ktorej budú chutiť ešte lepšie. Alebo si ich môžete vysmažiť v oleji, ide však o menej zdravú verziu.

Výživná maska na vlasy

Keďže banány obsahujú množstvo vitamínov, správnu výživu dodajú aj vašim vlasom. Pripravte si masku, ktorú naneste na vlasy, nechajte pôsobiť 30 minút a následne opláchnite. Vaša hriva bude lesklejšia a pri pravidelnom používaní budete mať pevnejšie vlasy, ktoré budú rásť rýchlejšie. Na prípravu zmiešajte rozmixovaný prezretý banán s lyžičkou medu a lyžičkou jogurtu.

nanášanie masky na vlasy
Zdroj: Canva

Banánová maska na redukciu akné

Verte či nie, banány sú účinným prírodným bojovníkom proti akné. Dôležité je však starať sa o svoju pleť pravidelne a banánovú masku používať ako doplnok. Na jej výrobu zmiešajte rozmixovaný prezretý banán s lyžičkou kurkumy, naneste na tvár a nechajte pôsobiť 15 minút, následne zmyte.

Pohnojte kvety

Banány sú výborné aj ako hnojivo pre vaše izbové či balkónové kvety. Môžete použiť iba šupku, poprípade rozmixujte celý prezretý banán spolu so šupkou a pridajte ho do hliny. Uvidíte, že vaše kvety porastú rýchlejšie.

Zdroj 1 / Zdroj 2

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama: