Tradícia vychýrených bratislavských reštaurácií siaha do ďalekej minulosti – mnohé dnešné reštaurácie pokračujú v rokmi overenej tradícii, ponúkajú klasickú prešporskú kuchyňu v modernej podobe a hrdo sa hlásia k odkazu svojich predchodcov. Reštaurácie, ktoré roky patrili ku koloritu Bratislavy našli svojich nasledovníkov, ktorí nadväzujú na dobré meno, budované mnohými generáciami prešporských kuchárov. 

Rybársky cech

História reštaurácie Rybársky cech siaha do ďalekej minulosti, keď bol Dunaj živiteľom obyvateľov, žijúcich na jeho ľavom brehu – už v 14. storočí to v štvrti Zuckermandel žilo. K rušnému životu patrili i hostince, jeden z nich – u Dudeka sa nachádzal presne na mieste, kde je dnes reštaurácia Rybársky cech. Reštaurácia bola pojmom medzi hosťami najmä v minulom storočí, získať stôl vo večerných hodinách bez rezervácie bolo prakticky nemožné.

Dnešná podoba Rybárskeho cechu zaujme vkusným interiérom, ladenom v jednoduchých čierno-bielych tónoch. Dobrý dojem podčiarkuje i pohľad do jedálneho lístka – samozrejme, prevládajú rybie špeciality, no na svoje si prídu i tí hostia, ktorí rybám až tak neholdujú. Vidieť, že šéfkuchár sa s ponukou reštaurácie skutočne vyhral, v menu nenájdete bežné reštauračné jedlá. I v týždni podávané obedové menu sa vymyká bežnému priemeru, zväčša v ňom dominujú, ako inak, rybie špecialitky.

Gratinovaný pstruh, servírovaný vskutku netradične zdroj: menucka.sk

Hotelové reštaurácie Savoy a Devín 

Tradíciu majú i hotelové reštaurácie. Roky patrili medzi vychýrené najmä tie v najstarších bratislavských hoteloch – v hoteli Carlton, Savoy, Devín, Tatra či Krym, predtým známy pod menom majiteľa ako hotel Bláha.

Dnes na tradíciu hotelovej reštaurácie v objekte hotela Carlton a Savoy, ktoré boli, žiaľ, mnoho rokov mimo prevádzky, nadväzuje reštaurácia Savoy. Reštaurácia patrila desaťročia ku koloritu Bratislavy, konali sa tu oslavy, večierky i stužkové. Dnes pokračuje v tradícii tím šéfkuchára Jozefa Risku. Posedenie v reštaurácii dotváraju fotografie starej Bratislavy od Karola Kállaya. Savoy je reštauráciou pre každého z vás, či už si chcete zaspomínať na tradičnú bratislavskú kuchyňu, alebo si vychutnať najnovšie trendy v gastronómii či len tak si vychutnať atmosféru starej Bratislavy. Gastronomický zážitok v Savoyi môžete i podarovať :)

Dezert v reštaurácii Savoy v tradičnom štýle zdroj: www.darcekove.sk

Nemalú históriu má za sebou i Francúzska reštaurácia hotela Devín. Spokojní hostia už desaťročia navštevujú túto hotelovú reštauráciu nielen pre výborné špeciality francúzskej kuchyne, jej čaro tkvie v kombinácii tradičných a moderných chutí, okorenených atmosférou starej Bratislavy so štipkou noblesy. V menu nájdete i Jánošíkove dukáty, jedno z najobľúbenejších jedál z obdobia pred komplexnou obnovou hotela- medailónky z bravčovej panenky s bryndzovo zemiakovým knedličkami. Reštaurácia ide s dnešnými trendami, v ponuke má obedové biznis menu, fit obed či jedlá zo sezónnej ponuky.

Interiér Francúzskej reštaurácie hotela Devín zdroj: menucka.sk

Leberfinger

Bohatú ponuku gastrozážitkov na pravom brehu Dunaja našli hostia i v minulosti. História petržalského Leberfingeru sa píše od druhej polovice 18. storočia. Petržalku v tom čase tvorili viaceré ostrovčeky, tvorené Dunajskými ramenami. Na ostrove s názvom Enger-Au vznikli základy starej Petržalky s kostolom, s roľníckymi usadlosťami ale najmä s hostincom. Ten bol v 18. storočí, ako jeden z piatich mestských hostincov, známy pod názvom Bruck Auel Wirtshaus. Popularitu si získal nielen ako zájazdný hostinec pre pocestných, ale i vďaka vzniku najstaršieho verejného parku v strednej Európe. I dnes je Leberfinger cieľom mnohých návštevníkov Sadu Janka Kráľa.

Dnešný názov hostinca odkazuje na rodinu Leberfingerovcov, dlhoročných prevádzkovateľov hostinca. Hostinec prežil i krušné časy, zničenie zariadenia v roku 1918 i hrozbu úplného zániku. Dnes je, rovnako ako ďalšie tradičné reštaurácie, nositeľom odkazu starej prešporskej kuchyne.

Zájazdový hostinec – dnes Leberfinger zdroj: www.facebook.com/Leberfinger

Au Café

O trošku mladšia ako Leberfinger je jeho sesterská reštaurácia Au Café.  Kaviareň Sad – Aukafeehaus bola úzko spätá s práve budovaným sadom, ako vyplýva aj z jej pôvodného názvu. No pri dostavbe v roku 1827 už dostala svoj terajší názov Au Café. Pôvodne z obchodu s kávou sa stala kaviareň a neskôr reštaurácia. Za Prvej republiky a počas vojny sa sem chodili zabávať Bratislavčania z ľavého brehu Dunaja – propelerom prichádzali do Au Café, kde trávili voľný čas pri dobrom jedle :) V druhej polovici minulého storočia bol objekt Au Café úplne zbúraný, dnes na jej mieste stojí reštaurácia, ktorá je takmer vernou kópiou pôvodnej. Dnes ponúka vynikajúcu taliansku kuchyňu s výhľadom na Dunaj a na bratislavské Staré mesto.

Au Cafe zdroj: www.facebook.com/AuCafe.sk

Bratislavský meštiansky pivovar

K odkazu niekdajšieho prvého mestského pivovaru, ktorý stál na rohu dnešnej Laurinskej ulice a Rybnej brány a zbúrali ho v roku 1532, sa hlási Bratislavský meštiansky pivovar. V roku 1752 sa začalo so stavbou druhého pivovaru na Rybnom námestí. Meštiansky pivovar bol obľúbený nielen domácimi hosťami, vďaka električke do Viedne ho obľubovali i Viedenčania. Vychýrená pivovarská reštaurácia už vtedy ponúkala kulinárske špeciality každej z kuchýň desiatich národností zastúpených v meste. Tento pivovar padol za obeť stavbe mosta SNP, zbúrali ho v roku 1968.

Meštiansky pivovar sa hrdo hlási k predchodcom zdroj: www.mestianskypivovar.sk

Dnes má Bratislavský meštiansky pivovar dve prevádzky – na Dunajskej ulici v priestoroch niekdajšej Prešporskej kúrie a na Drevenej ulici, kde vystriedal pizzériu v americkom štýle. Na slávu svojich predchodcov nadviazali obe  veľmi rýchlo – vo večerných hodinách odporúčame rezerváciu, no plno majú i v čase podávania obedňajšieho menu či v jednej alebo v druhej prevádzke.

Zdroje:
www.zenskyweb.sk: História a súčasnosť záhradných reštaurácií a vinární Bratislavy
www.mestianskypivovar.sk
zdroj hlavnej fotky: menucka.sk

 

 






Vložiť komentár