Predávkovanie kofeínom či obyčajnou vodou? Nie je to nemožné, dávajte si pozor

466
predávkovanie bežnými ingredienciami
foto: AI (ChatGPT-4o)
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Aj bežné potraviny a ingrediencie, ktoré máme všetci doma, môžu byť vo veľkom množstve nebezpečné. Niekedy ich stačí prijať len trochu viac a telo na to reaguje neželanými vedľajšími účinkami. Ako vyzerá také predávkovanie kofeínom či dokonca obyčajnou vodou?

Všetkého veľa škodí nie je len obyčajné klišé – je založené na stovkách rokov skúseností našich predkov, ktorí si mnohé odskúšali a vytrpeli za nás v minulosti. Zistili napríklad, že aj taká obyčajná voda alebo soľ, bez ktorých by v správnom množstve náš organizmus nedokázal fungovať, môžu mať pre naše telo katastrofálne účinky. Ak to s nimi preženieme, dostavia sa nepríjemné pocity, zvracanie či dezorientácia. Podobne ako vtedy, ak pozorujeme predávkovanie kofeínom či bežnými koreninami.

otrava jedlom predávkovanie kofeínom
foto: Canva

Predávkovanie soľou

Soľ je pre chuť jedla nevyhnutná, no pri nadmernom množstve sa mení na rizikový faktor. Príliš veľa soli vedie k zvýšenému krvnému tlaku, čo môže spôsobiť ochorenia srdca, mŕtvicu a poškodenie obličiek. Odborníci odporúčajú príjem soli udržiavať na maximálne 5 gramoch denne (asi jedna čajová lyžička). Nadmerný príjem soli vedie aj k zadržiavaniu vody v tele, čo spôsobuje opuchy. Aj keď smrteľná dávka soli pre dospelého je 0,5-1 gram na kilogram hmotnosti, aj menšie dlhodobé prebytky môžu spôsobiť zdravotné komplikácie.

Predávkovanie vodou

Pitie vody je základom nášho zdravia, koniec koncov, tvorí väčšinu ľudského tela. No aj s jej konzumáciou môžeme zájsť priďaleko. Nadmerný príjem vody môže spôsobiť tzv. vodnú intoxikáciu – stav, pri ktorom sa elektrolyty v krvi zriedia, čo môže viesť k nevoľnosti, kŕčom či dokonca k záchvatom. Vo výnimočných prípadoch môže dôjsť až k smrti. Naše telo znesie maximálne asi liter vody za hodinu. Preto je dôležité prijímať vodu priebežne, najmä počas športu, a počúvať signály tela.

predávkovanie vodou
foto: Canva

Predávkovanie kofeínom

pripravte sa na Vianoce

Mnohí z nás začínajú deň šálkou kávy, no príliš veľa kofeínu môže mať nebezpečné následky. Nadmerný príjem kofeínu môže viesť k nervozite, búšeniu srdca, nespavosti a v extrémnych prípadoch až k smrti. Smrteľná dávka kofeínu sa odhaduje na 10 gramov, čo je asi 100 šálok kávy vypitých v krátkom čase.

Pri dennej dávke by sme sa mali udržať pod 400 mg kofeínu. Aby ste si to vedeli lepšie predstaviť, jedna šálka espressa obsahuje zhruba 75 mg kofeínu. To znamená, že ak nevypijete denne viac ako 5 šálok espressa, pozitívne účinky kvalitnej kávy na váš organizmus prevážia tie negatívne.

Predávkovanie muškátovým orieškom

Toto exotické korenie obsahuje látku myristicín, ktorá môže pri vyšších dávkach vyvolať halucinácie a nevoľnosť. Už dávka okolo 5 gramov môže spôsobiť vedľajšie účinky ako závraty, zrýchlený tep a celkovú dezorientáciu. Muškátový oriešok by mal zostať korením na dochucovanie, nie na experimentovanie.

muškátový oriešok
foto: Canva

Predávkovanie vitamínom D

Vitamín D je nevyhnutný pre zdravie kostí, ale vo vysokých dávkach môže spôsobiť nadmerné hromadenie vápnika v krvi. To vedie k nevoľnosti, slabosti až k vážnemu poškodeniu obličiek. Pre dosiahnutie odporúčanej hladiny by ste mali denne prijímať 1000 – 2000 IU (25 – 50 mikrogramov) vitamínu D. Pre posilnenie imunity potrebujete 2000 IU denne. Pri nadmernej konzumácii doplnkov obsahujúcich vitamín D môžeme telo neúmyselne preťažiť.

Predávkovanie železom

Železo je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek, ale príliš vysoký príjem železa, obzvlášť zo suplementov, môže byť toxický. Nadmerné množstvo vedie k poškodzovaniu pečene a môže spôsobiť vážne žalúdočné problémy. U detí sú doplnky železa častou príčinou otravy, preto ich treba skladovať mimo ich dosahu.

Predávkovanie mrkvou

Mrkva je bohatá na beta-karotén, ale jeho nadmerné množstvo môže spôsobiť výrazné oranžové sfarbenie pokožky. Aj keď to nie je zdravotne nebezpečné, nie je to práve efekt, o ktorý by každý stál. Preto je dobré konzumovať mrkvu s mierou a pravidelne ju striedať s inou zeleninou.

predávkovanie betakaroténom
foto: Canva

Predávkovanie kapsaicínom

Kapsaicín, aktívna látka v pálivých paprikách, je obľúbený medzi milovníkmi pikantného jedla. Vo vysokých dávkach však aj on spôsobuje nevoľnosť, bolesti žalúdka, hnačku a extrémne pálenie. V mimoriadnych prípadoch môže viesť až k vážnym poškodeniam slizníc. Nadmerná konzumácia pálivých jedál alebo dokonca extraktov kapsaicínu sa neodporúča.

Pri závažným problémoch vyhľadajte lekára

Každá z týchto potravín či látok má svoje miesto v našom živote, ale len v primeraných množstvách. Stačí, ak si budeme vedomí rizík a budeme dbať na pestrú a vyváženú stravu. Ak však na sebe pozorujete niektorý z vyššie uvedených príznakov, ktoré neprechádzajú, nespoliehajte sa na domáce liečenie. V prípade, že sa necítite dobre, máte podozrenie na predávkovanie určitou látkou alebo otravu jedlom, vyhľadajte lekársku pomoc v čo najkratšom čase.

zdroje: Clevelandclinic.org, Healthline.com, Benulekaren.sk, Dobruchut.aktuality.sk, National Library of Medicine

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
pripravte sa na Vianoce :)