
Snáď žiadne iné jedlo nie je tak veľmi lákavé ako čokoláda. Horká, mliečna, biela, ruby…všetky sú tu na to, aby sme si na nich pochutili a ulahodili naším chuťovým pohárikom.
Čokoláda nám dodá energiu, zaženie chuť na sladké, utíši hlad, no taktiež po nej siahneme v čase emocionálneho vypätia. Ale prečo je práve čokoláda potravina, ktorej takmer nikto z nás nevie odolať? Vedci prišli s odpoveďou.
Nie je to len o chuti
Vedci z Leeds Univerzity prišli so zaujímavým odhalením. Práve textúra čokolády je tým najväčším lákadlom pre náš mozog. Konkrétne zmena textúry z pevnej na krémovú, ktorú vnímame ako veľmi príjemnú. No a pri čokoláde sa textúra začne meniť okamžite po vložení do úst.

Následne sa im vynorila otázka, či za pomalé a príjemné topenie v ústach môže tuk obsiahnutý v čokoláde alebo naše sliny. „Keď si dáte kúsok tejto pochúťky do úst, pri kontakte slín a tuku sa vytvoria malé kvapôčky a následne začne ich počet narastať. No a vďaka tomu máme v ústach krémovú textúru,“ povedala doktorka Sarkarová. Na základe týchto zistení chcú vedci vytvoriť čokoládu, ktorá bude obsahovať menej tuku, no bude sa na jazyku rozplývať rovnako ako klasická.
ODPORÚČAME VÁM:
Ste zákazník reštaurácií?
Pozrite si denné menu v okolí. Ste majiteľ alebo manažér reštaurácie?
Pridajte sa na portál Menučka
a uverejňujte tu Vaše menu.
Priama registrácia tu.
Ďalšie výskumy zasa priniesli teóriu o tom, že mliečnu čokoládu máme najradšej pre jej pomer tuku a cukru. Totiž rovnaký pomer tuku a cukru sa nachádza aj v materskom mlieku, konkrétne je to 1 g tuku a 2 g cukru.
Takýto pomer dvoch základných zložiek potravy ovplyvňuje aj centrá odmeny a potešenia v našom mozgu. Pri konzumácii čokolády sa teda začnú vyplavovať hormóny šťastia – dopamín, serotonín a endorfíny.
Teraz si však nemyslite, že konzumácii čokolády môžete dať neobmedzený priebeh. Pri nadmernej konzumácii negatívne dôsledky prevýšia tie pozitívne.
Aj tvar čokolády zohráva svoju rolu
So zaujímavým pozorovaním prišla značka čokolád Cadbury. V roku 2013 avizovala zmenu a jej fanúšikovia okamžite prišli s tým, že sa zmenilo zloženie. Pravdou však bolo, že Cadbury čokolády zmenili tvar z hranatej na zaoblenú. Výskumy totiž ukazujú, že hranatosť si automaticky spájame s horkosťou a zaoblenosť so sladkosťou.

Budúcnosť čokolády vo svete vedy
Rôzne vedecké výskumy so zameraním na čokoládu prebiehajú aj preto, aby mohli do budúcna neustále vylepšovať chuť či textúru. Len pred pár rokmi (2017) bol svetu predstavený nový druh čokolády Ruby.
Predpokladá sa, že v najbližších rokoch prídu na trh ďalšie nové druhy čokolád, na ktorých vývoji sa usilovne pracuje. V hre sú najmä rôzne ovocné príchute, ale tiež slaný karamel, ibištek či yuzu. No ochutnať budeme môcť (alebo niekde už aj môžete) nezvyčajné príchute čokolád, ktoré obsahujú mravce, čierny cesnak, smradľavé ovocie durian či syr.
Zdravá čokoláda?
Vývoj pravdepodobne nastane aj v otázke zdravej čokolády. V posledných rokoch totiž stále rastie dopyt po nutričnejších a zdravších potravinách, ktoré sú fit. Aj keď čokoláda s nižším obsahom tuku už dávno existuje, vedci sa trápia nad jej chuťou, ktorá sa stále klasickej čokoláde nevyrovnala.
Bez ohľadu na to, čo prinesie budúcnosť a vývoj, faktom zostáva, že čokoláda patrí medzi svetovo najobľúbenejšie maškrty.
Zdroj: BBC
zdieľať tento článok na: