Pravda o pravidle 5 sekúnd: Čo hovorí veda na jedenie jedla, ktoré nám spadne na zem?

313
sendvič s marmeládou na zemi

Poznáte to. Na niečom si pochutnávate, zrazu vám jedlo spadne na zem a vy ho rýchlo zodvihnete a spomeniete si na to, že ak ste to stihli do 5 sekúnd, môžete to pokojne skonzumovať. No, nebude to také jednoznačné…

Nepotešíme vás. Vedci sa jednoznačne zhodujú na tom, že akékoľvek jedlo, ktoré spadne na zem, je v momente nevhodné na konzumáciu. Päťsekundové pravidlo je teda akousi legendou, ktorou si ospravedlňujeme to, že sa nechceme vzdať spadnutého kúsku.

Jedlo, ktoré spadne na zem, vedie k žalúdočným problémom

Jasné, 100x môžete niečo po spadnutí zodvihnúť a skonzumovať bez následkov, no 101. raz môžete dostať žalúdočné problémy. Ako hovorí doktorka Wendi Lebrett: „Neexistuje bezpečný čas, počas ktorého by bolo jedlo na podlahe bezpečné na konzumáciu.“ Baktérie sa totiž na jedlo prenesú takmer okamžite po kontakte.

Zaujíma vás, aké má jedlo vplyv na naše zdravie? Pozrite si články z tejto sekcie >>

Vôbec pritom nezáleží na tom, či na zem spadne lepkavý cukrík alebo suchý keksík. Napríklad salmonela je baktéria, ktorá má na sebe akési háčiky, ktorými sa rýchlo zachytí na povrch čohokoľvek. Vedci dokonca skúmali to, ktoré jedlá a ktoré povrchy sú náchylnejšie na prenos baktérií. Najhoršie dopadli hladké povrchy ako dlaždice, na koberci zas baktériám trvalo prichytiť sa na jedlo o čosi pomalšie.

tráviace problémy napriek 5 sekundové pravidlo
Zdroj: Canva

Na pravidlo 5 sekúnd radšej zabudnite

Mnohé baktérie, ktoré sa nachádzajú všade okolo nás, sú pre nás neškodné, dokonca prospešné. No sú medzi nimi aj také, ktoré sú pre naše zdravie skutočne nebezpečné. Reč je najmä o salmonelóze, ktorá je mimoriadne odolná, a tak sa môže ľahko ocitnúť kdekoľvek. Alebo taká Bacillus cereus – jej výskyt je bežný a veľmi ľahko sa zachytáva. Ak by ste ju zjedli spolu so zodvihnutým jedlom, čaká vás zvracanie.

Pokiaľ sa však pravidla 5 sekúnd nechcete vzdať, aspoň si premyslite, kedy jedlo zodvihnete a kedy ho už radšej zahodíte do koša. Ak doma pravidelne upratujete a dezinfikujete všetky povrchy, zodvihnúť spadnuté jedlo by nemusel byť až taký veľký problém (ale môže!). Naopak, nikdy nezdvíhajte jedlo na miestach s vysokou koncentráciou ľudí, napríklad v reštaurácii či v školskej jedálni.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama