Práca Amauryho Guichona vám vyrazí dych: Spoznajte jedného z najlepších cukrárov sveta

1429
Titulná foto menučka

Amaury je francúzsko-švajčiarsky cukrár a čokolatiér, ktorý sa preslávil najmä vďaka šou School of Chocolate. Divákov v nej ohromoval svojím talentom, keď z čokolády vykúzlil leva, draka či mechanický stroj.

Dnes má Amaury Guichon na svojom instagramovom účte viac ako 10 miliónov sledovateľov, ktorí s nadšením sledujú nielen jeho hotové výrobky, ale tiež postup výroby. Zaujímavosťou je, že má iba 31 rokov a už patrí k svetovej špičke. Dokonca inšpiruje aj mnohých slovenských cukrárov a pekárov. Jednou z jeho fanúšičiek je aj Lucia Piterka z prvej série šou Pečie celé Slovensko.

Jeho cesta na vrchol

Narodil sa vo Švajčiarsku a práca v kuchyni ho fascinovala odmalička. Preto vo svojich 14 rokoch odcestoval do Francúzska, kde 2 roky študoval na svetoznámej hotelierskej škole Ecole Hoteliere Savoie Leman. Následne sa vrátil do Švajčiarska a objavil v sebe vášeň pre sladké kulinárske umenie, najmä pre prácu s čokoládou.

Chcel ďalej študovať a vzdelávať sa v tejto oblasti, no najlepšie cukrárske školy boli vo Francúzsku. Preto opäť odcestoval a po pár rokoch získal titul najlepšieho učňa čokolády v krajine.

Čokolatiér, učiteľ aj učeň

Počas rokov vyhral mnohé prestížne cukrárske súťaže. V podstate všade, kam prišiel, bol najlepší. Zároveň však Amaury nikdy nestráca pokoru a slušnosť, dokonca až jeho manželka ho naučila byť viac sebavedomým.

Jeho nadanie využívajú aj prestížne cukrárske a čokolatierérske akadémie po celom svete. Stal sa totiž ich súčasťou ako učiteľ a lektor. „Moje týždne vyzerajú dosť podobne. Pracujem 6 dní a v nedeľu si vždy plánujem nasledujúci týždeň. Dovolenku takmer nikdy nečerpám a je pravda, že môj súkromný život nie je až tak zaujímavý,“ povedal Amaury Guichon pre magazín mashed.com.

Jednoduché chute prepája vďaka rôznym textúram

Čokoláda je, samozrejme, jeho najobľúbenejšia ingrediencia, bez ktorej by si nedokázal predstaviť svoj cukrársky život. A akú ingredienciu považuje za svoju druhú najobľúbenejšiu? „Vanilku. Dodáva všetkým dezertom lahodnú chuť, ktorá celý dezert prepojí s prírodou. Veľa ľudí si myslí, že je nevýrazná, avšak opak je pravdou.“

Najradšej vo svojich dezertoch vyzdvihuje chuť jednej hlavnej ingrediencie a vyhýba sa kombinácii viacerých rôznych príchutí. Napríklad ak pracuje na jahodovom dezerte, použije v ňom čerstvé jahody, uvarené jahody aj jahodovú šťavu. „Rád sa hrám s rôznymi textúrami tej istej ingrediencie, aby som naplno využil jej potenciál. Maximálne ju podporím ešte sekundárnou ingredienciu.“

Aj keď Amauryho dezerty vyzerajú zložito, sám hovorí, že ide v podstate o jednoduché dezerty na prípravu, najviac sa vyhrá s dekorovaním a zdobením.

Zakotvil až v Las Vegas a stal sa inšpiráciou

Do USA ho pozval Jean-Philippe Maury, ktorý chcel, aby pracoval pre jeho najexkluzívnejšie patisserie v Las Vegas. Amaurymu sa v tejto časti sveta zapáčilo natoľko, že sa rozhodol založiť si tu Pastry Academy.

V jeho sladkej akadémii cukrárskeho umenia ponúka rôzne kurzy, od prípravy raňajkového pečiva cez výrobu talianskeho gelata až po čokoládové umenie. A viete, akú vec hovorí každému jednému svojmu žiakovi? „Ak chcete byť najlepším v tom, čo robíte, musíte na chvíľu zabudnúť na seba. Musíte sa vzdať dovoleniek, sviatkov či výletov, aby ste všetok čas venovali učeniu sa. Až po niekoľkých rokoch tvrdej driny začnete stúpať nahor.“

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie