Poznáte rozdiel medzi liehovinou a destilátom? Tvrdý alkohol je alchýmia, s týmito poznatkami zahviezdite

1910
foto: Canva

Tvrdý alkohol, podobne ako víno či pivo, vo veľmi rozumnej miere a v príjemnom prostredí k dobrému jedlu patria. Preto si aj táto téma našla miesto v našom magazíne. Ak máte viac ako 18 rokov, určite ste už mali možnosť ochutnať viaceré jeho druhy. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, odkiaľ sa tu tvrdý alkohol vzal, ako sa vyrába a čo všetko o ňom neviete?

Nedávno sme písali článok plný zaujímavých faktov o víne, krátko po ňom sa na rad dostali aj pivné zaujímavosti, spoločne s odporúčaniami na vynikajúce lokálne slovenské pivovary. V dnešnom článku sa však budeme venovať tvrdému alkoholu, jeho výrobe, rozdielom medzi liehovinou a destilátom a pozrieme sa aj na pár tipov, ako tvrdý alkohol (rozumne) zaradiť do itineráru rande či výletu s priateľmi.

Destilát alebo liehovina?

Aby sme si ujasnili pojmy, povedzme si, aký je rozdiel medzi dvoma názvami, ktoré možno najčastejšie nájsť na fľašiach obsahujúcich tvrdý alkohol:

  • DESTILÁT – pochádza výhradne z ovocia a ľudovo sa zvykne označovať ako pálenka. Pri zbere ovocia na destilát sa primárne uprednostňuje kvalitnejšie, zrelé a domáce ovocie, ktoré v žiadnom prípade nesmie vykazovať známky rozkladu. Pred samotnou destiláciou prebieha fermentácia, teda kvasenie ovocia. Počas neho sa cukor v ňom prirodzenou biochemickou reakciou mení na alkohol. Ten je následne vyextrahovaný a umiestnený do destilačného kotla.
  • LIEHOVINA – základnou surovinou na výrobu liehoviny môže byť tiež ovocie, ale aj obilie, kukurica, zemiaky, cukrová repa a podobne. Poznáme dokonca aj liehoviny z ryže, napríklad japonské saké. V procese destilácie sa do liehovín pridávajú rôzne ochucujúce aromatické zložky, čo z nich robí menej kvalitnú a cenovo prístupnejšiu alternatívu tvrdého alkoholu.
foto: Canva

Nemá toľko variácií, koľko očakávate

Vzhľadom na prekvapivú rozmanitosť likérov a koktailov vás možno prekvapí, že v konečnom dôsledku existuje iba sedem základných liehovín, z ktorých sa vyrábajú. Každá z nich má svoju vlastnú jedinečnú chuť a vyznačuje sa malými odchýlkami v procese výroby. Po prečítaní nasledujúcich riadkov budete mať oveľa lepší prehľad o tom, ako namiešať dokonalý nápoj:

🥔Vodka

Destiluje sa predovšetkým z rastlín s vysokým obsahom škrobu, zvyčajne nie je veľmi aromatická. Najbežnejším základom sú zemiaky, ale používa sa aj raž, kukurica, obilniny alebo repa. Vodka ako tvrdý alkohol vo všeobecnosti nestarne.

🌵Tequila

Tequila, vyrobená z fermentovanej rastliny agáve, chutí trochu sladko, zemito a pikantne, aj keď sa to líši v závislosti od toho, kde bola agáve pestovaná. Niektoré tequily dozrievajú v sudoch, zatiaľ čo iné sa miešajú. Tequila patrí k silnejším druhom alkoholu a delí sa na striebornú a zlatú, podľa pridaných korenín.

🌾Gin

Gin sa destiluje z obilia. Neochutený gin má zvyčajne suchú chuť s nádychom borievky, citrusov alebo dokonca sladového vína, v závislosti od spôsobu výroby. Mnohé giny môžu tiež chutiť mierne sladko a môžu byť ochutené rôznymi koreninami alebo ovocím. Podobne ako vodka, ani gin zvyčajne nestarne a je obľúbenou prísadou do miešaných drinkov.

🥃Rum

Rum sa zvyčajne destiluje z nejakého druhu cukru, zvyčajne z melasy alebo cukrovej trstiny. V dôsledku toho chutí oveľa sladšie ako väčšina iných destilovaných liehovín. Existuje niekoľko rôznych druhov rumu. Niektoré majú sladší chuťový profil, zatiaľ čo iné sú zemitejšie / dubovejšie v závislosti od toho, ako a kde sa vyrábajú a dozrievajú.

foto: Canva

🪵Whisky

Whisky, ktorá sa vyrába destiláciou sladových zŕn ako je raž, kukurica, pšenica alebo jačmeň patrí medzi najrozmanitejšie liehoviny na zozname s výraznou chuťou, ktorá závisí hlavne od toho, kde sa varí. Najznámejšie z nich sú škótska (bohatá, dymová chuť, často s nádychom rašeliny), ražná (pikantná a suchá, niekedy obsahuje tóny citrusov) či bourbon (sladší, často s tónmi vanilky, karamelu alebo ovocia). Whisky vo všeobecnosti dozrievajú v dubových sudoch, pričom staršie z nich sú extrémne drahé. Rozdiel v chuti medzi starnutou a nestarnutou whisky je po určitom prahu nerozoznateľný.

💨Mezcal

Niekedy sa mezcal považuje za druh tequily a tiež sa destiluje z agáve. Hlavný rozdiel je v procese destilácie. Tequila sa vyrába výlučne z modrej agáve, ktorá sa pred fermentáciou a destiláciou varí alebo dusí. Mezcal vzniká údením stoniek agáve v jame alebo peci, počas čoho sa rastlina drví, fermentuje a destiluje. Mezcal teda chutí podobne ako tequila, aj keď s oveľa viac dymovou príchuťou.

🍇Brandy

Keď destilujete kvasenú ovocnú šťavu, výsledkom bude brandy. Často sa vyrába z vína, neprekvapivo má tendenciu mať ovocnú chuť. Môže tiež chutiť ako údená alebo spálená, a ak je starnutá, môže mať dubové tóny. Bežné druhy brandy zahŕňajú koňak, Calvados či pisco.

Pár tipov na párovanie s jedlom

Destiláty a liehoviny sa hodia k jedlu. Bodka. Hoci vo svete prebieha debata o tom, aké vína a pivá párovať s pokrmami na tanieri, v skutočnosti sa k jedlu vynikajúco hodí aj tvrdý alkohol. Nielen preto, že jedlo zníži jeho účinky a vďaka tukom sa budete cítiť menej opitý. Rovnako ako pri víne a pive, neexistujú jedny striktné pravidlá. Vaše chuťové bunky sú kráľom, kráľovnou aj dvorným šašom naraz – preto ich musíte poslúchať.

Predsa len však existujú určité tipy, ktoré vám pomôžu vybrať si správne. Je pravda, že tvrdý alkohol sa s jedlom páruje ťažšie ako víno a pivo, a to z jedného dôvodu. Chuťové profily alkoholu a pocit pálenia na jazyku môžu prehlušiť nuansy chuti jedla. Ak však vyberiete správne, povýšite svoje jedlo na ozajstný gastronomický zážitok.

foto: Canva

Spomeňte si na slanosť rašelinovej škótskej whisky alebo karamelovú sladkosť kvalitného tmavého rumu. Gin s príchuťou borievky a často citrusov či korenia sa výborne hodí k údenej rybe. A bourbon má jemný tón dubového dreva, vďaka čomu je ideálnym (a nie príliš dymovým) sprievodom ku grilovaniu. Dokonca aj vodka sa dobre hodí k jedlu. V skutočnosti sa pôvodná vodka nespája s džúsom, ako v našich končinách, ale s mastným a rybacím jedlom.

Aj tvrdý alkohol môže byť romantickou súčasťou rande

V prvom rade chceme pri tejto téme zdôrazniť, že zdravie, bezpečnosť a striedmosť sú pri konzumácii tvrdého alkoholu vždy na prvom mieste. Ak sa predsa len rozhodnete ho v rozumnej miere konzumovať, povýšte túto degustáciu na romantický alebo zábavný zážitok. Máme pre vás niekoľko tipov, ako tvrdý alkohol zaradiť do programu rande:

  • degustácia priamo v liehovare (spojená s prednáškou o výrobe)
  • kurz miešania koktailov s tvrdým alkoholom
  • hranie spoločenskej hry spojenej s pitím alkoholu
  • kreatívna aktivita spojená s degustáciou – napríklad maľovanie alebo výroba keramiky

zdroje: Winedeals.com, Vinotrade.sk, Vinepair.com

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie