Poznáte najzdravšie potraviny na svete? Jedzte ich, no dajte si pozor na trend okolo superpotravín

5698
Superpotraviny
foto: Canva
Prihláste sa na odber článkov:
najnovšie články 1 x týždenne

Vložením e-mailovej adresy do poľa a potvrdením políčka prihlásiť sa udeľujete prevádzkovateľovi súhlas so spracovaním osobných údajov. Bližšie informácie, ako spracúvame vaše osobné údaje nájdete v sekcii Ochrana osobných údajov.
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Slovo superpotravina sa u nás používa pomerne často, pričom sa môžeme stretnúť s určitými trendmi. Raz to bolo ovocie goji, potom kyslá kapusta a ďalší rok sme odvšadiaľ počúvali o tom, že treba jesť veľa čerstvého zázvoru či chia semienok. Ktoré potraviny však dlhodobo patria k tým najzdravším na svete?

Skutočná superpotravina? Pestrosť na tanieri

Nech už jednotlivé potraviny ponúkajú akékoľvek množstvo vitamínov, minerálov či antioxidantov, dôležité je uvedomiť si, že žiadna z nich nám nedá všetku výživu a energiu, ktoré potrebujeme pre správne fungovanie. Všetci erudovaní výživoví poradcovia či gastroenterológovia vám potvrdia, že najdôležitejšia zo všetkého je pestrosť na tanieri.

Veľmi dobre to vysvetľuje uznávaný gastroenterológ Ladislav Kužeľa ktorý hovorí, že náš črevný mikrobióm sa skladá z miliárd rôznych mikróbov, pričom každej skupine „chutí“ niečo iné. A teda až vtedy, keď dobre „nakŕmime“ každú skupinu, bude naše trávenie a s tým súvisiace celkové zdravie v rovnováhe.

Ak vás táto téma zaujíma, určite si nenechajte ujsť rozhovor s Ladislavom Kužeľom, v ktorom sa dozviete množstvo zaujímavostí a rád. Nájdete ho TU.

Je pomenovanie superpotraviny iba trend?

reklama

V podstate áno. Slovo superpotravina je totiž marketingové označenie pre potraviny, ktoré majú vysoký obsah zdraviu prospešných látok. Ľahko tak môžeme nadobudnúť pocit, že nám do inak fádneho a nevyváženého jedálnička stačí zaradiť niekoľko superpotravín a zaručíme si zdravie. No teraz už viete, že to tak nie je.

Zdravé jedenie
Zdroj: Canva

Samozrejme, konzumáciou superpotravín môžeme naše zdravie podporiť, keďže nám dodajú o niečo viac vitamínov, minerálov či vlákniny. Avšak, problém nastáva, keď sa tento termín stane len marketingovým nástrojom na zdôraznenie výnimočnosti a príťažlivosti určitého produktu. Ľudia by mali byť opatrní pri nakupovaní potravín len na základe označenia superpotraviny a mali by sa viac zameriavať na vyváženú stravu, ktorá zahŕňa rôznorodé potraviny a zabezpečuje dostatočné množstvo všetkých potrebných živín.

Najzdravšie potraviny na svete

Medzi rastlinami, ktoré konzumujeme, sa nájdu také, ktoré si titul superpotravina naozaj zaslúžia. No iba vtedy, ak superpotravina = potravina, ktorá obsahuje vysoké množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov či vlákniny. Zaradiť nasledujúce rastliny do jedálnička sa skutočne oplatí a pamätajte, že čím viac druhov skombinujete, tým lepšie.

Tmavá listová zelenina

Kel, špenát, kvaka či mangold sú vynikajúcim zdrojom kyseliny listovej, zinku, vápnika, železa, horčíka, vitamínu C aj vlákniny. Tiež obsahujú vysoké hladiny protizápalových zlúčenín a celkovo má tmavá listová zelenina potenciál znížiť riziko chronických ochorení, napríklad srdcových chorôb či cukrovky.

Bobuľovité ovocie

Patria sem maliny, jahody, čučoriedky, černice či brusnice. Pre mnohých z nás ide o najobľúbenejšie ovocie, pričom dať si denne za hrsť bobúľ je skvelý nápad. Obsahujú celé spektrum vitamínov, minerálov, antioxidantov a vlákniny, pričom majú nižšie množstvo cukru oproti iným druhom ovocia. Bobule sa označujú za pomocníka pri liečbe tráviacich problémov či na lepšiu imunitu.

Bobuľové ovocie
Zdroj: Canva

Zelený čaj

Zelený čaj, jeden z najobľúbenejších nápojov, má množstvo antioxidantov. To znamená, že našim bunkám pomáha pri zápalových procesoch a chráni nás pred chronickými chorobami. Nezabudnite však, že zelený čaj obsahuje kofeín, preto je lepšie piť ho v dopoludňajších hodinách.

Fermentované potraviny

Zdravé črevá sú základ, preto jesť potraviny obsahujúce množstvo probiotík je prospešné. Patrí sem napríklad kyslá kapusta alebo kimchi, respektíve všetky fermentované potraviny. Aj keď vám zo začiatku možno nebudú chutiť, zaraďte ich do svojho jedálnička postupne a v malých množstvách. Zaujali vás fermentované potraviny? Tak si o nich prečítajte v tomto článku.

Strukoviny

Viete o tom, že týždenne by sme mali každý zjesť aspoň 1 porciu strukovín? V skutočnosti ich ale jeme oveľa menej. Pritom sú nielen výživné, ale tiež sa z nich dá uvariť množstvo fantastických receptov. Sú bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, minerálov, proteínov aj vlákniny. A z nafukovania strach nemajte, keď začnete jesť strukoviny pravidelne, vaše trávenie si na ne viac navykne.

Orechy a semienka

Nedávno sme vám priniesli článok s rôznymi tipmi na to, ako s orechmi vylepšiť rôzne jedlá a tiež v ňom nájdete prehľadnú tabuľku kalorických hodnôt jednotlivých orechov. Vzácne sú najmä pre svoj obsah zdraviu prospešných tukov a antioxidantov, pričom podporujú zdravie srdca. Okrem orechov sem radíme aj chia, slnečnicové, tekvicové, ľanové či konopné semienka.

Arašidy
Zdroj: Canva

Cesnak

Cesnak milujú nielen kuchári a kuchárky, ale tiež naše zdravie. Je totiž veľmi bohatý na vitamín C, vitamín B6, selén, mangán a vlákninu, pomáha znižovať cholesterol a krvný tlak a tiež podporuje funkciu imunity.

Zázvor

O tom, že zázvor je perfektným pomocníkom pri rôznych ochoreniach už asi viete. No vedeli ste, že obsahuje najmä antioxidanty, ktoré bojujú so zápalmi v našom tele? Zázvor je tiež veľkým pomocníkom pri nevoľnosti a problémoch s trávením. Pridávajte ho do polievok, omáčok alebo čajov.

Olivový olej

Olivový olej je jedným z hlavných pilierov v stredomorskej kuchyni, o ktorej je známe, že patrí k tým najzdravším na svete. Jeho najväčším benefitom je obsah mononenasýtených mastných kyselín, teda takých, ktoré sú zdraviu prospešné. Do stravy si ho však pridávajte v studenom stave, napríklad do šalátu alebo pridajte pár kvapiek do polievky.

Losos

Medzi superpotravinami nesmú chýbať ryby či morské plody, no jednou z najdravších z nich je práve losos. Ide o vysokovýživnú rybu plnú zdravých tukov, bielkovín, vitamínov skupiny B, draslíka a selénu. Pokiaľ vám lekár/lekárka povie, že máte do jedálnička zaradiť viac omega-3 mastných kyselín, doprajte si lososa, ideálne 1 – 2 x týždenne. Treba však podotknúť, že potenciálnou nevýhodou konzumácie lososa a iných morských rýb je ich možná kontaminácia ťažkými kovmi a inými látkami znečisťujúcimi životné prostredie. Preto radšej stavte na kvalitu.

Zdroj: Canva

Avokádo

Avokádo má podobné zdravotné benefity ako olivový olej. Ide o ovocie plné vlákniny, vitamínov, minerálov a zdravých tukov, pričom konzumácia avokáda môže znížiť riziko srdcových chorôb či cukrovky.

Hríby

Presne tak, aj niektoré z bežne dostupných druhov húb patria k najzdravším a najvýživnejším potravinám sveta. V tomto prípade však nemáme na mysli šampiňóny, ale skôr dubáky, hríby shitake či hlivu ustricovú. Obsahujú vitamín A, draslík, vlákninu aj antioxidanty.

Zdroj 1 / Zdroj 2

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama: