zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Ak sa chceme udržovať zdraví a fit, podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by sme mali skonzumovať denne minimálne 400 g zeleniny a ovocia. Samozrejme, rátajú sa sem nielen surové druhy, ale aj varené či sušené.

Na Slovensku ale konzumujeme ovocie a zeleninu vo veľmi malom množstve. Iba približne 50 % Slovákov si dá za deň aspoň jeden kus ovocia či zeleniny, čo je svetový podpriemer. Naučte sa preto jesť viacej vitamínov a zistite výhody jednotlivých druhov podľa toho, akú majú farbu.

Červená

Rajčiny / paradajky

Bohaté na: lykopén, betakarotén, vitamín C, draslík, vitamín K

Veľmi pomáhajú znižovať krvný tlak a cholesterol, majú tiež protizápalové účinky. Taktiež chránia zrak a čo je skvelé, pôsobia proti starnutiu pokožky.

Červená paprika / kápia

Bohatá na: draslík, vitamín C (jeden kus obsahuje 250 % odporúčanej dennej dávky)

Červenú paprika by do jedálnička mali zaradiť tehotné ženy. Pomáha totiž predchádzať rôznym vrodeným chybám bábätka. Draslík zasa zvyšuje výkonnosť svalov.

Jahody

Bohaté na: antioxidanty

Jahody sú výborné ovocie, ktoré pomáha predchádzať rakovine, srdcovým ochoreniam a tiež starnutiu. Výživú dodávajú aj našim kostiam a už jedna šálka jahôd nám do tela doplní potrebné množstvo mangánu.

Červený melón

Bohatý na: lykopén a citrulín

Konzumácia melóna sa spája s lepším bojom so zápalmi v našom tele. Draslík a horčík v melóne posilňujú naše srdce a vitamín C urýchľuje hojenie rán a zlepšuje imunitu. Počas letných mesiacov, keď jeme melón vo väčšom množstve, prirodzene detoxikujeme organizmus.

 Čerešne a višne

Bohaté na: antokyány, vláknina

Čerešne aj višne sú skvelé pri snahe o redukciu hmotnosti. Obsahujú totiž veľké množstvo látok, ktoré znižujú koncentráciu tukov v krvi. Podľa štúdie Michigan State Universtiy obsahujú višne lepšie protizápalové látky ako aspirín. Taktiež ich konzumácia skvalitňuje spánok.

Maliny

Bohaté na: fytonutrienty

Maliny prispievajú k zdraviu srdca, sú výborné pri prevencii proti rakovine, zmierňujú bolesti pri artritíde a majú výdatné protistarnúce účinky.

Žltá a oranžová

Mrkva

Bohatá na: betakarotén, vlíknina, vitamín K

Mrkva znižuje riziko rakoviny a mŕtvice, chráni náš zrak aj ústnu dutinu. Vďaka konzumácii mrkvy totiž znižujeme riziko tvorby zubného kazu. A veľkou výhodou mrkvy je, že v lete počas opaľovania našu pokožku udrží v krásnych zlatistých odtieňoch dlhý čas.

Kukurica

Bohatá na: antioxidanty

Vedeli ste, že aj kukurica patrí k potravine, ktorá chráni náš zrak? Čím dlhšie ju varíme, tým viac antioxidantov sa z nej uvoľní.

Broskyne

Bohaté na: antioxidanty

Broskyne nám pomáhajú v boji so stresom a veľmi dobre posilňujú imunitný systém. Ľudia, ktorí majú rakovinu, by podľa lekárov mali konzumovať 2 – 3 broskyne denne, pretože sú zaraďované medzi najlepšie potraviny proti rakovine.

Marhule

Bohaté na: antioxidanty a polyfenoly

Marhule napomáhajú funkcii pečene a chránia ju. Taktiež majú protizápalové účinky a podobne ako broskyne, aj marhule sa odporúčajú jesť pri prevencii proti rakovine. Veľkým benefitom marhúľ je aj ich schopnosť pri boji proti zápche.

Hokaido

Bohaté na: vláknina, betakarotén, železo, draslík

Vďaka vysokému obsahu vlákniny automaticky detoxikuje organizmus. Hokaido je výborná pri žalúdočných ťažkostiach a taktiež pri problémoch s vysokým krvným tlakom. Zrniečka z tejto tekvice by si mali dopriať muži, ktorí majú problémy s prostatou.

Zelená

Hrášok

Bohatý na: živity, vláknina, bielkoviny

Keďže je bohatý na rôzne živiny, perfektne sa hodí do diétneho jedálničku. Napomáha správnemu tráveniu a zasýti na dlhší čas. Taktiež pomáha predchádzať rakovine, keďže je bohatý na antioxidanty.

Uhorky:

Bohaté na: antioxidanty

Uhorky obsahujú veľa živín, vlákniny a vody a, naopak, minimálne množstvo kalórií. Sú výborné pre našu pokožku, nielen na vnútorné, ale najmä na vonkajšie použitie. Priaznivo vplývajú na náš metabolizmus, pomáhajú nám s pravidelnou stolicou.

Cuketa

Bohatá na: betakarotén, mangán, vitamín K

Cuketa je veľmi dobrým bojovníkom pre tých, ktorí majú zvýšenú hladinu cukru v krvi. Okrem toho pomáha udržiavať naše oči zdravé a je výborná pri chudnutí.

Listová zelenina

Bohatá na: chlorofyl, kyselina listová

Výhod listovej zeleniny je skutočne neúrekom. Prospievajú k správnemu fungovaniu srdca, znižujú riziko cukrovky, posilňujú zuby a kosti, chránia oči, sú skvelé pre mozgové funcie, chránia pred rakovinou.

Modrá a fialová

Hronzo:

Bohaté na: draslík, vitamín C, železo

Ak budeme jesť hrozno pravidelne a v primeranom množstve, môžeme spomaliť celkové starnutie nášho organizmu. Taktiež hrozno znižuje riziko vzniku obezity a cukrovky, bojuje proti chronickým a zápalovým ochoreniam a posilňuje mozog i srdce.

Černice

Bohaté na: vitamín C, vláknina, vitamín K

Vláknina v černiciach dobre zasýti a zároveň zlepšuje činnosť celej tráviacej sústavy. Vitamín K zas posilňuje kosti a pomáha k správnej zrážanlivosti krvi. Černice majú antibakteriálne a protizápalové účinky.

Čierne ríbezle

Bohaté na: vitamín C

Čierne ríbezle spomaľujú rast rakovinových buniek a taktiež sú výborné pre náš zrak. Ak si chceme posilniť imunitný systém, rozhodne by sme ich mali do nášho jedálnička zaradiť.

Čučoriedky

Bohaté na: mangán, vitamíny C a K

Čučoriedky patria medzi top potraviny bohaté na antioxidantny. Spomaľujú starnutie organizmu, sú prevenciou pred rakovinou a tiež pozitívne vplývajú na funkcie mozgu.

Baklažán

Bohatý na: antokyány, živiny

Baklažán je nízkokalorická potravina, ktorá má antioxidačné účinky. Pomáha nám prečistiť pečeň a vďaka konzumácii baklažánu sa môžeme vyhnúť srdcovým ochoreniam. Pozor ale, ak trpíte ekzémom. V tom prípade sa baklažánu radšej vyhnite.

Slivky

Bohaté na: antioxidanty

Slivky napomáhajú tráveniu (majú mierne preháňacie účinky). Regulujú cholesterol v krvi a vďaka slivkám získame krajšiu pokožku a spomalíme starnutie organizmu.

Malá rada na záver

Nezabúdajte, že i keď ovocie obsahuje obrovské množstvo teluprospešných látok, taktiež obsahuje veľa sacharidov, teda cukrov. Dávajte si preto pozor na to, aby ste to s množstvo ovocia neprehnali, mohlo by to viesť k priberaniu.

Zdroj: www.vitarian.sk, www.kamzakrasou.sk, www.betterhealth.vic.gov.au

Zdroj fotiek: Unsplash, Freepic

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

sledujte nás na:

FacebooklinkedininstagramFacebooklinkedininstagram