Poznáte najpoužívanejšie ingrediencie v jednotlivých krajinách? Zistite, ako na tom je Slovensko, Taliansko či Japonsko

1395
Prihláste sa na odber článkov:
najnovšie články 1 x týždenne

Vložením e-mailovej adresy do poľa a potvrdením políčka prihlásiť sa udeľujete prevádzkovateľovi súhlas so spracovaním osobných údajov. Bližšie informácie, ako spracúvame vaše osobné údaje nájdete v sekcii Ochrana osobných údajov.
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo robí indické jedlo typicky indickým? Alebo aké ingrediencie sú najbežnejšie pre francúzsku kuchyňu?

Niektoré z najčastejšie používaných surovín už určite tušíte alebo sa dajú ľahko vydedukovať, napríklad taká sójová omáčka v Japonsku či olivový olej v Taliansku. Avšak všetky svetové kuchyne majú svoje top ingrediencie.

Zdroj: Canva

Ak by sme sa na suroviny pozreli celosvetovo, jednoznačne dominuje ryža, olivový olej, maslo či kuracie mäso. Zo zeleniny je to zas cibuľa a cesnak, z dochucovadiel soľ, korenie a cukor. Najskôr sa pozrime na najznámejšie svetové kuchyne. Soľ sme tentokrát vynechali, pretože by bola určite všade.

Talianska kuchyňa

Ak sa ľudí opýtate, akú kuchyňu majú najradšej, vo väčšine prípadov bude odpoveď talianska. A niet sa čo čudovať, veď cestoviny alebo pizza sú obľúbené jedlá mnohých z nás.

Španielska kuchyňa

Španielska kuchyňa je typická svojimi jedlami zloženými z čerstvých surovín a hovorí sa, že španielske jedlo nie je len o chuti, ale je to celkový spôsob života.

Japonská kuchyňa

Japonské pokrmy sú často pripravované z čerstvých rýb a ryže, pričom tepelná úprava nedominuje. Vedeli ste, že Japonci jedia ryžu väčšinou studenú?

Indická kuchyňa

Tradičné indické pokrmy sú známe pre svoje výrazné korenisté chute a prenikavé vône. Prevažujú tu vegetariánske pokrmy, často tvorené zo strukovín.

Mexická kuchyňa

Mexická kuchyňa sa formovala dlhé stáročia. Jedlá sú pripravované primárne z mexických ingrediencií a cítiť tu závan Španielska. Pokiaľ nie ste fanúšikom pikantného, Mexiko nebude nič pre vás.

Turecká kuchyňa

Tureckú kuchyňu by sme mohli opísať ako spojenie stredomorskej, balkánskej, stredoázijskej, východoeurópskej a blízkovýchodnej kuchyne, teda v podstate taký miš-maš.

Americká kuchyňa (USA)

Aj v americkej kuchyni sa spájajú rôzne svetové kuchyne, od francúzskej cez mexickú až po africkú. Dnes je však pre množstvo prevádzok rýchleho občerstvenia skôr známa svojimi hamburgermi, hot-dogmi či jablkovým koláčom.

Francúzska kuchyňa

Práve Francúzsko si vyvinulo svoju vlastnú kuchyňu, ktorá nie je veľmi ovplyvnená inými krajinami. Keď sa povie Francúzsko, určite si mnohí z vás vybavia syr, víno či čerstvý croissant.

Peruánska kuchyňa

Peruánske jedlo je o koreninách a dominantných chutiach. Striedajú sa tu sladké a slané, kyslé a horké či jemné a hrubé chute.

Thajská kuchyňa

Thajská kuchyňa patrí medzi obľúbené vďaka svojej jednoduchosti, ľahkosti a zároveň pestrosti. No thajské jedlá sú zároveň aj veľmi pikantné.

Pozrime sa na ďalšie krajiny

Vyššie sme si graficky ukázali najpoužívanejšie ingrediencie v 10 najznámejších a najrozšírenejších kuchyniach sveta. Určite ste si všimli, že taká cibuľa alebo cesnak sa vyskytli v každej z nich. Ešte sa pozrime na Slovensko a naše susedné krajiny.

Slovensko a Česko

  • múka
  • vajce
  • cukor
  • cibuľa
  • čierne korenie

Rakúsko

  • vajce
  • cibuľa
  • maslo
  • čierne korenie
  • petržlenová vňať

Maďarsko

  • cibuľa
  • červená mletá paprika
  • múka
  • kyslá smotana
  • cesnak

Poľsko

  • cibuľa
  • čierne korenie
  • vajce
  • zemiak
  • mrkva

Ukrajina

  • cibuľa
  • kyslá smotana
  • maslo
  • zemiak
  • múka

Zdroj: Tasteatlas / Foodly

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin