Poznáte históriu chlebíčkov? Tu si pochutíte najlepšie na Slovensku

680
chlebíčky

Chlebíčky patria k rodinným oslavám v našom okolí odnepamäti. Najmä v druhej polovici minulého storočia si ľudia bez nich nedokázali predstaviť žiadne posedenie. Dnes sa vracia ich zlaté obdobie v modernejšej, no stále rovnako chutnej podobe ako predtým.

Vybrať si tak v súčasnosti môžete už spomedzi tradičných, vegetariánskych, vegánskych či dokonca mierne exotických chlebíčkov (napríklad s figami či sladkým ovocím). Fantázii sa medze nekladú. Napriek tomu zostáva základ pevný – chutný čerstvý chlieb, na ktorý naukladáte (vy alebo špecializovaní výrobcovia) spolu ladiace ingrediencie. A pochúťka je na svete.

Odkiaľ sa tu chlebíčky vzali?

Obložené chlebíčky sú lokálnou špecialitou strednej Európy. Ich história siaha do istej miery k našim českým susedom. Hoci aj iné krajiny poznajú takzvaný open-face sandwich (teda sendvič neprikrytý druhou vrstvou chleba, pozn. redakcie), klasický obložený chlebíček, ako ho poznáme my, vynašiel lahôdkar Jan Paukert.

Ako uviedol portál Kulturio.cz, Paukert vytvoril chlebíček v roku 1916 na popud maliara Jana Skramlíka. Ten u nich pracoval na výzdobe vinárne a požiadal majiteľa o občerstvenie. Zároveň však svoju požiadavku upresnil – nemalo ísť o jednohubku, ale niečo “na dvě nebo tři kousnutí”.


ODPORÚČAME VÁM:

Ste zákazník reštaurácií?
Pozrite si denné menu v okolí. Ste majiteľ alebo manažér reštaurácie?
Pridajte sa na portál Menučka
a uverejňujte tu Vaše menu.
Priama registrácia tu.

Paukert v tej dobe vlastnil v Prahe jedny z najvychytenejších európskych lahôdkarní na Národní třídě. Svoj nápad – obložený chlebíček, začal predávať aj tu. Chlebíčky, ktorých základ tvorila domáca majonéza, boli pôvodne zdobené lanýžmi, údeným jazykom, husacou pečienkou či kúskami homára. Nešlo o lacnú záležitosť, no chlebíčky sa aj tak tešili veľkej obľube. Ich milovníkom v Paukertovom lahôdkarstve sa stali napríklad Tomáš G. Masaryk alebo vtedajšia herecká hviezda Lída Baarová.

A tak sa chlebíčky postupne rozšírili do celej krajiny. Hoci cez vojnu a v socialistických časoch o homároch a husacej pečienke na chlebíčkoch ľudia ani nesnívali, priemyselná výroba majonézy umožnila ľuďom pripravovať si obdobné varianty chlebíčkov aj v pohodlí domova.

Chlebíčky 21. storočia vás absolútne očaria

Žiadne opatrenia a normy (okrem tých hygienických, samozrejme), dnes nepredpisujú, ako by mali chlebíčky vyzerať. Medzi najobľúbenejšie však stále patria tie tradičné (so šunkou, majonézou či šalátom ako základ). V Česku si lahôdkarne stále držia svoju popularitu, chlebíčky nájdete aj v kaviarňach či mliečnych baroch so socialistickým nádychom.

Naviac sa ale objavili majstri – chlebíčkari, ktorí sa rozhodli urobiť desiatky rôznych druhov chlebíčkov za vás. V slovenských mestách nájdete špecializované výrobne, v ktorých si môžete objednať chlebíčky presne podľa vašej chuti a nechať si ich doručiť priamo domov. Pozrite sa s nami na to najlepšie, čo slovenská gastronomická scéna vo výrobe chlebíčkov ponúka.

chlebíčky
foto: Canva

Chlebíčkáreň Púchov

Jednu z najväčších chlebíčkární na Slovensku nájdete v Púchove. Majitelia pod jednoduchým názvom Chlebíčkáreň denne pripravujú pre svojich zákazníkov okolo 1000 kusov rozličných chlebíčkov. Ide o malú rodinnú firmu založenú mladým ambicióznym mužom s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti gastronómie. Zakladajú si na tom, že ich výrobky sú tvorené z tých najlepších čerstvých surovín pre najlepší gurmánsky zážitok. Ako uvádzajú na svojej stránke, “tajnou ingredienciou je láska od babičky, vďaka čomu vznikne neodolateľná chuť”.

V ich ponuke nájdete tradičné chlebíčky (so šunkou, rajčinami, parížskym šalátom či salámou), špecializujú sa aj na náročnejších zákazníkov. Pre nich vyladili receptúru takzvaných deluxe chlebíčkov (avokádo a sušené rajčiny, losos či domáca bryndzová a oškvarková nátierka). Obľube sa u nich teší aj catering chlebíčkov či obložených mís, ktoré si objednávajú ľudia najmä z Trenčianskeho a Žilinského kraja.

chlebíčky
foto: Facebook Chlebíčkáreň Púchov

Chlebíčkáreň Prešov

Lahôdkárska výrobňa fungujúca od roku 2018 do veľkej miery zastupuje výrobu chlebíčkov na východnom Slovensku. Chlebíčkáreň Prešov kladie dôraz predovšetkým na lokálnosť, preto majitelia odoberajú produkty od okolitých výrobcov a chovateľov.

Potrpia si tiež na prísne dodržiavanie hygienických kritérií a veľký dôraz kladú na modernizáciu a predávanie svojich výrobkoch cez e-shop. To sa odráža aj na ich modernej a prepracovanej webovej stránke, na ktorej si môžete z pohodlia domova vybrať spomedzi desiatok druhov krásne a lákavo vyzerajúcich chlebíčkov.

chlebíčky
foto: www.chlebickaren.sk

Cafe & Bistro Chlebíčkovo

Ani Bratislava vo výrobe chlebíčkov nezaostáva. Medzi poprednými lahôdkarňami svieti Cafe & Bistro Chlebíčkovo na Halákovej ulici. Je to jedna z kaviarní a bistier, v ktorej si môžete pochutiť na výnimočných chlebíčkových kombináciách. V ponuke nájdete napríklad chlebíček so schwarzwaldskou šunkou a figami, s lososom a avokádom, makrelovou nátierkou či hruškovým chutney. Svoju ponuku neustále obnovujú a držia sa hesla, že fantázii sa medze nekladú.

chlebíčky
foto: www.chlebickovo.sk

Chlebíček na zavolanie

Bratislavu v tejto oblasti hrdo reprezentuje aj tradičná rodinná firma Chlebíček na zavolanie. Majiteľ a zakladateľ vyrastal v rodine lahôdkarov a gastronómii sa venuje už viac ako 20 rokov. Chlebíčky zostali jeho láskou a je hrdý na to, že dodnes predáva produkty s filozofiou lokálnosti. Sústredia sa nielen na rodinné oslavy, chlebíčkový (a iný doplnkový) catering poskytujú napríklad aj firmám či pre business podujatia. Chute chlebíčkov do veľkej miery prispôsobili potrebám domácich zákazníkov. V ich ponuke okrem iného nájdete aj retro, vegánsky či bezlepkový mix.

chlebíčky
foto: Facebook Chlebíček na zavolanie

Pán Chlebíček

Bratislavskú ponuku chlebíčkov uzatvárame krasňanskou prevádzkou Pán Chlebíček. V ponuke majú dokopy 17 druhov chlebíčkov, z ktorých si bez problémov vyberú aj vegetariáni, vegáni či ľudia s inými špeciálnymi diétami. Výnimočnými ich robí sezónnosť. Chlebíčky sa od seba navzájom trochu líšia v jednotlivých ročných obdobiach, výrobcovia ich dekorácie totiž prispôsobujú tomu aktuálnemu. U Pána Chlebíčka nájdete síce prioritne chlebíčky, zároveň s nimi si však môžete objednať aj tradičné bratislavské rožky či štrúdľu.

chlebíčky
foto: Facebook Pán Chlebíček

Catering u babičky

Chlebíčky pre fajnové jazýčky od vašej babičky – tak znie motto modernej dvojprevádzky v Banskej Bystrici a Brezne Catering u babičky. Koncept funguje ako franšíza a má tendenciu sa postupne rozširovať v tejto oblasti Slovenska ďalej. Zakladá si na nostalgických chutiach, ktoré si pamätáme z detstva a návštevy starých rodičov. Preto používajú výrobcovia vlastné receptúry a spoliehajú sa na lokálnych dodávateľov šuniek, syrov či na miestnych pekárov.

chlebíčky
foto: www.cateringubabicky.sk

Lahoda Košice

Náš prehľad slovenských chlebíčkární uzatvárame košickou Lahodou. Ide o modernú východoslovenskú prevádzku s veľmi tradičným dizajnom interiéru aj samotných výrobkov. Už od roku 2007 budujú svoju značku najmä na základe férového a osobitného prístupu k svojim zákazníkom. Aj keď je základom tejto tradičnej lahôdkarne výroba chlebíčkov a obložených mís, hladní nezostanú ani tí, ktorí majú chuť na hlavné teplé jedlo alebo na zákusky pečené podľa dlhoročnej tradičnej receptúry.

chlebíčky
foto: Facebook – Lahoda

zdroje: kulturio.cz

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
Sledujte nás na Facebooku