Poznáte 5 tipov, ako si vybrať vždy sladký a šťavnatý melón? + 3 recepty s melónom

2513
ľudia, ktorí jedia melón
Prihláste sa na odber článkov:
najnovšie články 1 x týždenne

Vložením e-mailovej adresy do poľa a potvrdením políčka prihlásiť sa udeľujete prevádzkovateľovi súhlas so spracovaním osobných údajov. Bližšie informácie, ako spracúvame vaše osobné údaje nájdete v sekcii Ochrana osobných údajov.
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Ak sa ľudí spýtate na to, čo majú na lete najradšej, jednou z najčastejších odpovedí bude jednoznačne melón. No vybrať si v supermarkete či na trhu celý melón môže byť občas celkom risk. S našimi osvedčenými tipmi sa vám to ale odteraz vždy podarí.

Najobľúbenejší melón je červený, respektíve dyňa červená. Aj keď ide o zeleninu, chutí skôr ako ovocie. Teda aspoň ten správne dozretý. Poďme sa teda pozrieť na to, čo si pri výbere treba všímať:

Stonka melóna

Stonka by mala byť suchá, tmavá a zvráskavená. Ak je, naopak, zelená, značí to, že melón bol odtrhnutý príliš skoro a vo vnútri nebude správne dozretý. Na toto pravidlo pamätajte aj pri melónoch zo záhrady – až keď majú stopku zosušenú, je čas ich odtrhnúť.

Tvar melóna

Presne tak, aj na tvare melóna záleží. Symetrický a okrúhly melón značí, že bol zalievaný rovnomerne počas celého procesu rastu. Melóny s rôznymi vypuklinami či hrudkami boli počas pestovania vystavené slabému alebo nadmernému polievaniu.

reklama

TIP: Podlhovasté melóny (oválne či vajcovité) sú šťavnatejšie a obsahujú viac vody. Pravidelné guľaté melóny sú zas sladšie a aromatickejšie.

Zdroj: Canva

Váha melóna

Ak vás pri zdvihnutí prekvapí váha melóna, vložte si ho do košíka. Prečo? Práve perfektne dozreté a šťavnaté melóny sú ťažšie. V obchode si teda porovnajte melóny, ktoré vyzerajú približne rovnako a vyberte si ten najťažší.

Žltá škvrna na melóne

Toto pravidlo snáď poznáte – čím žltšia a tmavšia škvrna, tým bude melón sladší. Táto škvrna znamená, že počas celej doby dozrievania boli melóny položené na zemi. Dajte si však pozor, aby melón nebol v žiadnom prípade mäkký, mohol by byť zhnitý.

Zvuk melóna

Vôbec sa nehanbite a pekne si pred kúpou po melónoch poklopkajte. Ak začujete dutý a hlboký zvuk, melón je správne dozretý. No príliš hlboký zvuk značí prezretosť. Ak si pri tomto bode nie ste istý, skúste si napozerať, respektíve napočúvať zopár videí.

Chutné recepty s melónom

Jasné. úplne s vami súhlasíme, že najlepšie je melón nakrájať na kocky či mesiačiky a vychutnať si ho len tak. No pokiaľ radi experimentujete a skúšate nové kombinácie chutí, pripravili sme si pre vás 3 recepty s melónom, ktoré vás osviežia a potešia vaše chuťové bunky.

🍉🔥 Grilovaný melón

O tom, ako si pripraviť najlepšiu grilovačku, sme písali v tomto článku. No skúšali ste niekedy na gril položiť plátky ovocia? Je to perfektný dezert, ktorým svojich hostí (a, samozrejme, aj seba) očaríte. Je to pritom úplne jednoduché – ovocie nakrájajte na hrubšie plátky, položte na nie úplne rozpálený gril a grilujte pár minút z každej strany. Následne pridajte kôpku šľahačky či mascarpone, mätu, kvapku medu a máte hotovo. Výborný je grilovaný melón, ananás aj broskyňa.

Zdroj: Canva

🍉🧀 Šalát s melónom a feta syrom

Nedávno sme vám priniesli článok o zvláštnych kombináciách jedál, ktoré sú prekvapivo chutné. Medzi nimi nájdete aj melón s feta syrom. Že vám to príde skutočne zvláštne? Tak vám odporúčame tento šalát vyskúšať.

Do misky nakrájajte na kocky polovicu melóna, jednu uhorku a syr Feta (alebo iný syr balkánskeho typu). Pridajte jednu fialovú cibuľu, ktorú najskôr pokvapkajte citrónovou šťavou a posoľte. Všetko premiešajte, pridajte kvapku olivového oleja, mätu a máte hotovo.

🍉🍕 Melónová pizza pre malých aj veľkých

Tak týmto receptom jednoznačne potešíte každého, no na svoje si prídu najmä tí najmenší. Pripravte im melónovú pizzu! Ako na to? Melón nakrájajte na trojuholníky (približne vo veľkosti tých pizzových). Potrite ich krémom z kyslej smotany, šľahačky a Olé pudingu. Pokojne však postačí aj kyslá smotana s cukrom. Teraz na vrch poukladajte rôzne iné ovocie – jahody, maliny, čučoriedky, plátky jabĺk, broskýň, kiwi… No a na vrch posypte strúhajú čokoládu, pokvapkajte orieškovou nátierkou či medom a môžete sa pustiť do tejto letnej pochúťky.

Zdroj: Pinterest / www.blondelish.com
sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama: