Leto je obdobím, keď teploty stúpajú a my všetci hľadáme spôsoby, ako sa ochladiť a udržať si príjemný pocit sviežosti. Vedeli ste, že potraviny, ktoré vás schladia, naozaj existujú?
Jedným z najprirodzenejších a najzdravších spôsobov ako regulovať telesnú teplotu, je práve prostredníctvom stravy. Existuje množstvo potravín a nápojov, ktoré majú prirodzené chladiace účinky na ľudský organizmus. Potraviny, ktoré vás schladia, pomáhajú udržiavať telesnú teplotu v norme. Zároveň poskytujú potrebné vitamíny a hydratáciu počas horúcich dní.
Ovocie a zelenina
Zloženie ovocia a zeleniny hovorí za všetko. Obsahujú v sebe veľké množstvo vody a pomáhajú udržiavať telo hydratované, čo je kľúčové pre reguláciu telesnej teploty. Zároveň sú to väčšinou nízkokalorické potraviny, čo znamená, že ich trávenie nevyžaduje veľa energie.

Niektoré druhy ovocia a zeleniny tiež obsahujú elektrolyty ako draslík, horčík a sodík. Elektrolyty pomáhajú udržiavať rovnováhu tekutín v tele, čo je dôležité pre správne fungovanie svalov a nervov, a zároveň (opäť) podporujú hydratáciu a termoreguláciu tela.
A napokon, chuť mnohých druhov ovocia a zeleniny je prirodzene osviežujúca a ľahká, čo môže mať psychologický efekt na pocit chladu.
Potraviny, ktoré vás schladia – ovocie a zelenina:
- uhorky
- vodný melón
- citrusy
- bobuľové ovocie
- listová zelenina
- paradajky
- zeler
- cuketa, baklažán, patizón
- paprika
- egreše
Majte v zásobe kokosovú a mätovú vodu
Aj medzi nápojmi nájdete také, ktoré vás schladia účinnejšie ako ostatné. Ak automaticky siahnete po chladenom nápoji s ľadom, možno budete prekvapení, že vám po chvíli bude ešte teplejšie.
Ľadové nápoje môžu spôsobiť šok pre tráviaci systém. Veľký teplotný rozdiel spôsobuje kontrakciu krvných ciev v žalúdku a následne spomaľuje trávenie. Telo musí vynaložiť viac energie na ohriatie studeného nápoja na vašu telesnú teplotu, čo môže viesť k zvýšeniu celkovej telesnej teploty namiesto pocitu ochladenia.
Čo jedia ľudia v takzvaných modrých zónach? Inšpirujte sa jedálničkom ľudí, ktorí žijú v zónach s najvyššou dlhovekosťou na svete »

Zvoľte vždy radšej vlažné nápoje – napríklad vodu, bylinkové či čierne čaje alebo aj obľúbené letné limonády bez ľadu. Tradícia pitia vlažných nápojov má korene v mnohých kultúrach, najmä v tých, ktoré sú vystavené extrémnym teplotám.
Čistá voda je absolútny základ – počas leta a horúčav jej príjem naozaj nepodceňujete. Nehľadajte výhovorky (napríklad následné časté močenie) a uprednostnite vlastné zdravie.
Mätová limonáda, mätový čaj – mäta obsahuje mentol, ktorý má výborné chladiace vlastnosti. Chladený mätový čaj pôsobí osviežujúco a pomáha zmierniť pocit tepla.
Kokosová voda – kokosová voda je bohatá na elektrolyty ako draslík a horčík, čo pomáha udržiavať rovnováhu tekutín v tele a podporuje hydratáciu. Je prirodzene osviežujúca a ľahká.
Citrónová voda – citrónová šťava je bohatá na vitamín C a má osviežujúcu kyslú chuť. Pomáha osviežiť organizmus a podporuje celkovú hydratáciu. Je častou voľbou ľudí, ktorí nemajú radi chuť čistej vody.
Uprednostnite ľahké biele mäso
V letných mesiacoch sú na tanieri celkovo ideálne potraviny, ktoré telo ľahko strávi. Zároveň by však mali poskytovať dostatok esenciálnych bielkovín, vlákniny či vitamínov – teda žiadne drastické diéty, detoxy a ďalšie šoky pre telo.
Kuracie mäso, ryby, morské plody a morčacie mäso sú výborné pre svoje nízkotučné bielkoviny. Mliečne výrobky ako jogurt, kefír a tvaroh ponúkajú telu probiotiká, sú ideálne do smoothies či ako prídavok do šalátov.

Orechy, napríklad mandle, vlašské orechy, kešu a pistácie zasa obsahujú zdravé tuky, bielkoviny a antioxidanty a sú skvelé ako rýchla desiata alebo prídavok do hlavných jedál.
Na tieto potraviny si počas leta dajte pozor
Na opačnom konci spektra sa nachádzajú jedlá, ktoré zaťažujú náš tráviaci systém, obsahujú veľa tuku a preto organizmus zahrievajú. Korenené jedlá môžu zvyšovať telesnú teplotu a spôsobiť nadmerné potenie. Pikantné prísady ako chilli, kajenské korenie či horčicu by ste mali v lete konzumovať s mierou.
Sladké pečivo a dezerty s vysokým obsahom cukru a tuku môžu spôsobiť náhle zvýšenie hladiny cukru v krvi, čo vedie k pocitu únavy a následnému rýchlemu zníženiu energie. Potraviny s vysokým obsahom soli ako sú čipsy, slané oriešky či konzervované polotovary môžu zase spôsobiť nebezpečnú dehydratáciu, pretože vysoký obsah sodíka zvyšuje potrebu vody v tele.
Pozor si dajte aj na alkohol. Jeho spotreba v letných mesiac stúpa geometrickým radom. Málokto si však uvedomuje jeho silné dehydratačné účinky. Na telo pôsobí silnejšie práve vtedy, keď je teplo. Zvyšuje sa šanca na otravu alkoholom a aj „opica“ na druhý deň bude zaručene horšia.
zdroje: Bebodywise.com, Pharmeasy.in, Circledna.com
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: