Polievky patria k jeseni: Poznáte tie najtypickejšie vo svete?

541
Typické polievky vo svete
Zdroj: Canva

Teplá polievka je počas chladných dní ako balzam na dušu. Naše telo si ju pýta o čosi viac ako v lete, preto je načase uvariť si poriadne veľký hrniec tej vašej obľúbenej. No viete, aké sú typické polievky vo svete? V Taliansku nečakajte paradajkovú, z typickej Japonskej polievky zas omladnete.  

Polievok poznáme veľké množstvo, medzi naše najobľúbenejšie patrí rajčinová, krémová brokolicová, zeleninová, slepačí vývar či šošovicová. Pokiaľ ste fanúšikom polievok, no nechce sa vám alebo nemáte čas na ich prípravu, odporúčame vám pozrieť si náš veľký prehľad, kam zájsť na chutnú polievku.

Typická slovenská polievka

Viacerých sme sa spýtali, aká polievka je podľa nich typická slovenská. Na naše prekvapenie sa odpovede celkom líšili, padlo v nich viac ako 6 rôznych druhov polievok. Medzi nimi bol napríklad demikát, no povedzme si úprimne, túto polievku až tak často na stoloch nevidíme. Pre niekoho je typická slovenská polievka kapustnica, pre iných zas kyslá fazuľová. No najčastejšie sa opakovala odpoveď vývar. Musíme súhlasiť, nie je nad dobrý silný vývar, ktorý postaví na nohy aj chorého. Viete o tom, že sme pre vás získali recept na ten najlepší vývar od redaktora TV Markíza Pavla Borkoviča? Nech sa páči, uvarte si ho aj vy! RECEPT TU

Vývar
Zdroj: Canva

Zaujímavé je, že na každú zo spomenutých polievok existuje nespočetné množstvo receptov. Takmer každá rodina má ten svoj naj, a to je úplne v poriadku. Poďme sa teraz pozrieť na polievky, ktoré najčastejšie jedávajú v iných krajinách sveta.

Čína

Asi tušíte, aká polievka je typická pre Čínu. Presne tak, je to ostro-kyslá, ktorú milujú aj mnohí Slováci a Slovenky. Opäť platí, že čo čínska reštaurácia, to iná ostro-kyslá polievka. Pôvodne pochádza zo sečuánskej kuchyne a mala by byť korenistá, slaná aj pikantná. Okrem aromatického vývaru v nej nájdete huby, tofu, bambusové výhonky či vajce.

Taliansko

U Talianov je to otázne – Minestrone alebo paradajková? No častejšie sa stretnete s tvrdením, že typická talianska polievka je práve Minestrone. Jej základ je zeleninový vývar, doplnená býva ryžou alebo cestovinami. Medzi hlavné zložky patrí fazuľa, cibuľa, zeler, mrkva a paradajky.

Španielsko

Pravdu povedať, inú polievku ako Gazpacho sme v Španielsku ešte neochutnali. Táto polievka sa od tých, na ktoré sme zvyknutí na Slovensku líši, podáva sa totiž studená. Ide o paradajkovú polievku pochádzajúcu z Andalúzie. Okrem toho v nej nájdete uhorku, papriku, červenú cibuľu, jalapeňo, cesnak, limetkovú šťavu či worcesterovú omáčku. Pokiaľ nie ste veľkým fanúšikom polievok počas leta, pri ochutnaní gazpacha rýchlo zmeníte názor.

Gazpacho
Zdroj: Canva

Mexiko

Rýchla, sýta a pestrá, aj tak by sa dala opísať typická mexická polievka. Nemá žiaden špecifický názov, niekto ju volá polievka s tortillou, iní zas limetková polievka, no väčšina jej hovorí polievka s grilovaným kuracím mäsom, tortillami a krémom. A podľa názvu vám už môže byť jasné, čo v nej asi nájdete.

Francúzsko

Krajina šarmu, Francúzsko, má viacero tradičných polievok, napríklad fazuľovú, tekvicovú či feniklovú. No úplne najobľúbenejšia je francúzska cibuľová polievka, ktorú s obľubou varievame aj v slovenských kuchyniach. Základ je nechať cibuľu najskôr skaramelizovať a podávať ju s kvalitným syrom a opečeným chlebom.

Nigéria

Západoafrická polievka Banga sa jedáva vo viacerých štátoch Afriky, no najčastejšie v Nigérii. Možno aj preto, že jej pôvod sa udáva v okolí delty rieky Niger. Základom je rybací alebo hovädzí vývar, palmové ovocie, morské plody a rôzne aromatické koreniny.

Banga polievka
Zdroj: Canva

Japonsko

V Japonsku je typická polievka Miso, ktorú nájdete aj vo viacerých slovenských podnikoch. Má pomerne špecifickú chuť, jej základom je miso pasta, ktorá sa vyrába fermentáciou sójových bôbov. Ide o veľmi zdravú a výživnú polievku, obsahuje tiež huby shitake, jarnú cibuľku, morské riasy a tofu. Zaujímavosťou je, že sa jej hovorí aj polievka dlhovekosti.

Poľsko

Ide skôr o sviatočnú polievku, ktorá chutí perfektne. Pokiaľ budete v Poľsku, nebojte sa vyskúšať Žurek, pochutíte si. Tradične sa táto kvasená polievka pripravuje z koreňovej zeleniny, vývaru, zákvasu, bielej klobásy a podáva sa s pučenými zemiakmi, vďaka čomu je sýta a nahradí aj hlavný chod. Jej chuť sa líši podľa toho, aký kyslý zákvas či ako pikantnú klobásku do nej dáte.

Vietnam

Chute Ázie sa k nám v posledných rokoch dostávajú vo veľkom. Najskôr sme vedeli iba to, čo je kung-pao či ostro-kyslá polievka, no dnes si mnohí pochutíme na výbornom Pho. Základ je veľmi jednoduchý, obsahuje totiž vývar z kostí, rezance a mäso. No bez koriandru, thajskej bazalky, limetky či mungo klíčkov by to nebolo ono.

Pho
Zdroj: Canva

Maďarsko

Mnohí nad ňou ohŕňame nosom, no niekto si ju nevie vynachváliť. Polievka Halászlé, respektíve rybacia polievka, je typická pre maďarskú kuchyňu. Vedeli ste, že pravé Halászlé sú veľmi pikantné, dokonca sa táto polievka považuje za jedno z najpikantnejších jedál v Európe? No domáci ju často pripravujú aj v nepikantnej verzii. Ak by ste na ňu dostali chuť, potrebovať budete veľa rýb, papriku, paradajky, cibuľu, cesnak či koreniny.

To bolo len niekoľko krajín a ich typické polievky. Takmer každý štát má tú svoju, preto sa nebojte počas cestovania ochutnávať typické kuchyne v zahraničí. Je to jeden z najlepších spôsobov, ako spoznať miestnu kultúru a dozvedieť sa o danej krajine niečo viac.

Zdroj 1 / Zdroj 2

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

referencie