Už tento týždeň sa opäť otvoria brány trenčianskeho letiska, aby hostili najväčšiu open air akciu na Slovensku – Pohoda festival, ktorý sa bude konať už jubilejný dvadsiaty rok. O bohatom kultúrnom, hudobnom, tanečnom, divadelnom programe a sprievodných akciách ako sú rôzne služby, besedy, workshopy, prezentácie či iné aktivity pre návštevníkov, sa píše a hovorí takmer všade. My si ale posvietime – ako inak, na to, ako bude vyzerať tento rok gastronomická ponuka a teda, aké dobroty si môžu hostia festivalu dopriať.
Aj minulý rok sme v našom článku „Stal sa z festivalu Pohoda gastrofestival?“ písali o tom, že gastro ponuka je tu skutočne pestrá a na svoje si prídu všetci. Aj milovníci klasických festivalových jedál, ako aj vegetariáni, prívrženci zdravej stravy či gurmáni. Nechýba tiež široká ponuka vín, dezertov, nealko nápojov, limonád či kávy a každý rok sa ponuka spestruje o nový sortiment a služby.
Online pomôcka pre návštevníkov – menucka.sk/pohoda
Konkrétne jedlá a nápoje jednotlivých stánkov si môžete pozrieť aj v našom prehľade prevádzok na špeciálnom linku menucka.sk/pohoda. Nájdete tu zoznam „menučiek“, resp. festivalovej ponuky jednotlivých stánkov zoradených podľa približnej vzdialenosti od stredu areálu, ktoré si môžete pozrieť už teraz (ponuky priebežne dopĺňame). A keď už budete priamo na mieste na letisku a použijete lokalizáciu, priamo na menucka.sk uvidíte ponuku najbližších stánkov. Sama viem, že Pohoda je tak nabitý festival, že keď chcem stihnúť maximum z programu a zároveň pokecať so známymi, ktorých tam stretnem, neostáva príliš veľa času na obchádzanie stánkov a zisťovanie toho, kde čo majú. A o státí v radách ani nehovorím. Preto vám táto naša služba môže pomôcť vyhliadnuť si vopred jedlo, nápoj, koláčik či inú špecialitku, na ktorú máte chuť.
Pivo Urpiner a nezávislé minipivovary v Pivobráne
Asi najvýraznejšou zmenou gastro ponuky je značka piva, ktoré sa po niekoľkých rokoch mení v súvislosti so zmenou hlavného reklamného partnera. Pri svojej premiére na Pohode ponúkne banskobystrický Urpiner široký sortiment svojich produktov a pivných špeciálov. Okrem klasických alko a nealko čapovaných pív budú môcť pivní fajnšmekri vyskúšať aj jedinečnú pivnú delikatesu – Kvasinkovú 12-tku, a tiež úplnú novinku – extra chmelenú 14-tku. Spolu to bude až 10 druhov pivných lahôdok od tohto stále lepšie hodnoteného pivovaru. Predstavia sa aj tohtoročné novinky v plechovkách – osviežujúci Radler nealko a svetlé „ľahké“ pivo Goodlife. V Urpiner zóne bude aj bohatý sprievodný program. Jeho súčasťou bude ukážka výrobného procesu piva, správneho čapovania a starostlivosti o pivo, pivný kvíz, prednášky o pivných špeciáloch, ale aj príklady netradičného spojenia piva s hudbou či filmom. Súčasťou pivnej zóny bude tiež obrí nafukovací výčap, bungee trampolína a pivné fotopanely.
Vďaka rastúcej rozmanitosti ponúkaných pív vzniká v posledných rokoch na Slovensku silná pivná kultúra. Aj preto prišiel Urpiner s nápadom ponúknuť návštevníkom Pohody pivné delikatesy od členov Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska. Okrem spomínaných špeciálov od Urpineru, môžu návštevníci v zóne Pivobrany ochutnať aj čapované pivné špeciály z pivovarov Richtár Jakub (Bratislava), Sessler (Trnava), Cassa Brewery (Košice), Wywar (Holíč), Brontvai (Kvačany), Stupavar (Stupava), ŽiWell (Piešťany) a Jama Craft Brewery (Chorvátsky Grob). Line-up čapovania pív z jednotlivých pivovarov nájdete vo festivalovom bulletine ako aj tu. Doplnenie tekutín a minerálov zastreší hlavný soft-drinkový partner Budiš.
Gastro PoHODY na akcii Pohoda festival
Už pri vstupe na festival dostane každý návštevník gastromapu s prehľadom prevádzok. Rozdávať by sa ale mohol aj gastroglóbus, nakoľko na Pohode ponúknu chute celého sveta. Podávať sa bude japonská gyoza, indické kari, turecký kebab, americký burger alebo najrôznejšie regionálne pochúťky slovenskej kuchyne. Z Talianska bude možnosť okrem Martini ochutnať aj taliansku pizzu, upečenú v klasických kamenných peciach. Z americkej gastronómie budú opäť hot-dogy či obľúbený Regal Burger. Tradičná slovenská kuchyňa bude zastúpená obľúbenými oštiepkami, podpecníkmi, lokšami či pečenou kačicou, grilovanými kurčatami, ale i rôznymi múčnikmi.
V celom areáli festivalu budú baristi so svojimi kávovými stánkami. Osvieži zmrzlina, nanuky a ľadové drene z čerstvého ovocia. Čerstvé pečivo zabezpečí malá pekárnička. Samozrejme chýbať nebude ani pečená klobása, tradičná cigánska a klasické langoše. Opäť sa bude podávať aj čapovaná treska v rožku.
Slovenskú grilovačku zabezpečia Hyza a Liptov. Hyza aj tento rok prinesie osvedčenú klasiku v podobe grilovaných kurčiat, ale aj hot-dogy a cigánsku. V piatok a v sobotu ráno ponúkne návštevníkov pravým kuracím vývarom. Rajo pripraví na raňajky ochutnávky svojich mliečnych výrobkov. Liptov príde s údeným pološtiepkom vytvoreným špeciálne na grilovanie. Ryba Košice poteší fanúšikov tradičnej čapovanej tresky. Okrem toho bude servírovať retro rybacie špeciality – údeného úhora, halibúta, Red fish alebo lososa. Okrem tresky rozšíri portfólio prevádzky aj o sladké letné radosti v podobe mrazených krémov od Algidy. Dobrou správou nielen pre vegánov a priaznivcov zdravej výživy je, že širokú ponuku skvelých jedál na Pohode obohatí nový partner Lunter s výbornou vegánskou kuchyňou.
Osviežujúce nápoje rôzneho druhu
Na Pohode bude mať premiéru Kingswood záhrada. Toto miesto poteší milovníkov piknikov, oddychu a šťavnatých jablčných nápojov. V príjemnom tieni na lavičkách, hojdačkách aj na tráve tu ponúknu čapovaný cider Kingswood originál alebo novinky Dry a Rosé. V kaviarni Café Kušnierik pripraví Julius Meinl viedenské kávové klasiky i organické čaje. Aj tento rok budú môcť návštevníci získať kávu za básničky počas Poetry Hours v piatok a sobotu od 10:00 do 12:00. Návštevníci festivalu si vďaka OMV budú môcť pochutiť na piatich druhoch čerstvých bagiet a dobiť si energiu fairtrade Viva kávou. Milovníkov talianskych nápojov potešia v stane Martini osviežujúce nápoje a drinky, ako aj čoraz obľúbenejšie šumivé vína Martini Prosecco, Asti a ďalšie. Kvalitné slovenské vína prinesú na letisko Slovenské Vinice.
Na záver prinášame festivalové menu vybraných prevádzok, ktoré patria medzi tie najzaujímavejšie:
FoodStock
„Je veľa vecí, ktoré nám v živote robia radosť. Jednou z tých najobľúbenejších je tvorenie gastronomických konceptov, ktoré vedia pripraviť jedlo na najlepšej úrovni vo svojom segmente. Asi preto, že sa o tú radosť môžeme krásne podeliť s ostatnými. Tento rok sme si pre vás pripravili.
1. Obľúbený FALAFEL v špaldovej placke.
Svojou jednoduchosťou,chrumkavosťou a čerstvosťou je podmanivý do takej miery, že môže byť súčasťou vášho každodenného zdravého jedálnička.
2. Naša nová GYOZA
Chuť, ktorá je komponovaná pre naozajstných gurmánov. Chrumkavý sezam v kombinácií s jemným závojom
hľuzovky robia krásne garde šťavnatému pirôžku,
ktorý je obalený v jemne sladkastej omáčke. Ak vám z času na čas prejde cez zúbky zelený sójový bôb, úsmevu sa proste nedá odolať.
3. Vegetariánska pizza
Ďalším prekvapením tento rok bude v kamennej peci čerstvo pripravovaná vegetariánska pizza.
4. Macerované čaje – Gunpowder & Mäta a Rooibos Ibištek“
Foxford
Známa kaviareň Foxford ponúkne na Pohode svoje osviežujúce produkty pod heslom VAŠA KÁVOVÁ POHODOVOSŤ. Sýtené aj nesýtené limonády (černicovo-mätová, bazová), ľadový čaj s agáve sirupom, domáce koláče (čoko-malinový brownie, limetkový cheesecake, slivkový, karamelový, čokoládový cookie, espresso koláč, višňovo-ovsená kocka), Prosecco FRIZZANTE, kávu a ľadovú kávu (Espresso / Ristretto, Americano, Doppio, Espresso Macchiato, Cappuccino, Flat White, Latte Macchiato, Domáce kakao, Espresso na ľade, Ľadová káva, Cold Brew, Espresso Tonic, Horúci čaj RÔZNE DRUHY). Všetky kávy vám pripravia aj v bezkofeínovom variante. Kravské mlieko vám na požiadanie bezplatne nahradia sójovým.
Lunter – vegánske špeciality
Spoločnosť Alfa Bio prichádza so značkou Lunter na festival Pohoda po prvý raz a hneď vo veľkom štýle. Na ploche 250 m2 ponúkne návštevníkom Lunter Kuchyňu – chutnú a zdravú alternatívu k tradičnému festivalovému stravovaniu. S kapacitou 170 miest (61 na sedenie a 112 na státie) sa tak stane gastronomickým centrom Pohody.
Ponuka
Nebude chýbať ovsená kaša, chia puding, osie hniezda, pizza slimáky, škvarkovníky, všetko zo zdravých rastlinných surovín, raw tyčinky alebo čerstvé ovocné šaláty.
Rozvoz raňajok
Ovsená kaša a chia puding rovno do postele? Vďaka rozvozu raňajok na tricykloch áno. :)
Lunter v rožku
Typické Lunter jedlo? No predsa nátierka. Mexická, škvarková, francúzska, vyberte si z troch najobľúbenejších nátierok a my vám ich natočíme priamo do rožka. Rýchle, ľahké a chutné ako vždy.
Pohodové menu
Štvrtok
Pórovo-zemiakový krém
Chilli con „Carne“
Bolognské cestoviny
Piatok
Paradajková s bazalkou
Farmársky cícer s našim údeným tofu
Maroko kuskus
Sobota
Mrkvová s koriandrom
Kotlíkový guláš
Kung Pao
BARsKDE
„Vieš čo je to PASTRAMI? Je to údená hovädzia hruď, ktorá je vyzretá, naložená do pätnástich druhov korenín, odležaná dva až tri týždne a na záver zaúdená. Chceš vyskúšať tu peckovú chuť mäsa v originál kváskovom chlebe s dižonským dresingom? Tak sa vidíme! „
pastrami sendvič
pastrami wrap
špeciálne raňajky vo forme bagety s omeletou a 100% mäsovým párkom
sladké palacinky
take away limonády
Gazdovia.sk
„Cieľom účasti Gazdovia.sk na festivale Pohoda 2016 je ponúknuť návštevníkom kvalitné domáce jedlá a nápoje, ktoré budú reprezentovať tradičnú slovenskú kuchyňu. Pre návštevníkov festivalu sme si pripravili domáce ručne lepené pirohy s dvomi náplňami: 100% bio bryndzou alebo domácim čučoriedkovým lekvárom. Ako alternatívu pirohov budeme ponúkať zemiakové lokše plnené kyslou kapustou a domácou slaninou alebo marhuľovým lekvárom s čerstvým ovocím. Aby návštevníci nášho stánku mali možnosť ochutnať domáce sirupy našej výroby, v ponuke budu zaradené tri druhy osviežujúcich limonád z ručne zbieranej bazy, kvetov ruže a jahodovej mäty. Veríme, že ponuka, ktorú sme pripravili pre návštevníkov Pohody 2016 predstavuje spojenie tradičných slovenských surovín v modernom prevedení.“
Regal Burger – Pohoda na Regáli
Classic mäsový burger – 100% BIO hovädzie zo slovenskej farmy, bbq omáčka, cheddar a zelenina. Tento burger bude aj v bezlepkovej verzii (špeciálna bezlepková žemľa).
Veggie classic burger (vegetariánska verzia) – baklažán, šampiňóny, cheddar, bbq, zelenina.
Domáce hranolky
Zdroj informácií: gastro prevádzky a pohodafestival.sk
Zdroj fotografií: gastro prevádzky a Matúš Kamenický
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: