Takzvané modré zóny – oblasti, v ktorých ľudia vykazujú najlepšie zdravie a dožívajú sa veľmi vysokého veku, sú populárne vďaka svojej kráse a jednoduchosti. Vďaka tejto kombinácii sa tu ľudia tešia pevnému psychickému aj fyzickému zdraviu. Štúdia ukazuje, že esenciálnym faktorom je pre nich spôsob prípravy a konzumácie potravy.
V podstate ide o úplne jednoduchý vzorec – kombinácia odľahčenej a čerstvej stravy a dostatku prirodzeného pohybu môže robiť zázraky. Modré zóny sú toho živým dôkazom. Ich obyvatelia sa bez problémov dožívajú aj viac ako 100 rokov – žijú najdlhšie na svete a ich priemerný vek pokojne o niekoľko dekád predbieha iné vyspelé krajiny. Naviac nejde len o dlhý, ale aj zdravý život – obyvateľov modrých zón obchádza väčšina civilizačných chorôb, vyhýba sa im rakovina, cukrovka či vysoký krvný tlak.
Takýchto zón aj s ich pridruženými oblasťami nájdete celkovo päť. Kam teda ísť čerpať inšpiráciu na zdravšie, chutnejšie a plnohodnotnejšie stravovanie? Na taliansku Sardíniu (najvyšší priemerný vek mužov na svete), do japonskej Okinawy (najvyšší priemerný vek žien na svete), do komunity adventistov Loma Linda v Kalifornii (je tu o 10 rokov vyšší priemerný vek ako vo zvyšku USA), na ostrov Ikaria do Grécka (takmer úplne sa im vyhýbajú choroby) a do oblasti Nicoya v Kostarike. Princípy života týchto komunít si osvojujú ľudia po celom svete. Sú jednoduché, pomalé a prirodzené – všetko to, čo človek ku skutočne šťastnému životu potrebuje.

Stravujú sa prevažne rastlinne
Základným pravidlom jedálnička týchto komunít je prevažne rastlinná strava. Dnes to tvrdia odborníci na zdravú výživu, no zdá sa, že ľudia z modrých zón o tom vedeli už dávno – pre naše správne trávenie a podporu imunity je potrebná čerstvá, zdravá a prevažne rastlinná strava.
Nedostatok vlákniny v strave a nadbytočný príjem ultraprocesovaných potravín – toto sú dva základné stravovacie problémy, s ktorými v dnešnej dobe bojujeme a ktoré ľuďom v modrých zónach nehrozia. Možno z nie úplne pozitívneho dôvodu – modré zóny patria k chudobnejším regiónom – sa tu ľudia stravovali z maximálne čerstvých potravín, ktoré si sami dopestovali.
U domácich aj na trhu tu nájdete pôsobivú rozmanitosť záhradnej zeleniny a ovocia (sezónnej), pričom prebytky sušia alebo mrazia, aby v nich aj mimo sezóny zachovali čo najviac zdraviu prospešných látok. Vo veľkej mierne konzumujú najmä listovú zeleninu (špenát, kel, listy repy, mangold), ktorá v kombinácii s celozrnnými výrobkami a strukovinami dominuje strave v modrých zónach po celý rok. Ich jedálniček dopĺňa za studena lisovaný olivový olej (používajú ho najčastejšie, pretože majú dostatok olív a vhodné podmienky na ich pestovanie).
Štyri modré zóny jedia mäso striedmo, piata vôbec
Vo väčšina modrých zón nájdete občas na tanieri aj mäso, považuje sa však skôr za slávnostné jedlo. Výskumy ukazujú, že priemerný obyvateľ modrej zóny nezje viac ako 50 gramov mäsa týždenne. Na dochucovanie jedál veľmi často používajú tofu s vysokým obsahom bielkovín, ako aj strukoviny či v malej miere mliečne výrobky.
Pri konzumácii rýb nie sú až takí opatrní, výskumníci venujúci sa modrým zónam však poukazujú na to, že jedia lokálne ryby, ktoré nie sú ohrozené nadmerným výlovom a nepochádzajú z prikrmovaného chovu. Zloženie ich mäsa je teda zásadne iné od tých, ktoré bežne dostať na našom vnútrozemskom trhu. K obľúbeným rybám na ich tanieri patria malé, relatívne lacné druhy ako sardinky, ančovičky alebo malé tresky, ktoré sú málokedy vystavené vysokým hladinám ortuti a iných chemikálií.

Pochutnávajú si na orieškoch a prírodných nápojoch
V modrých zónach sú oriešky veľmi obľúbené – mandle či pistácie patria k druhom, ktoré si tu obyvatelia vďaka priaznivým podmienkam ľahko dopestujú. Ostrovné štáty v Stredomorí či Kalifornia, bohatá na mandle, predstavujú hotový raj pre vitamín E, horčík, bielkoviny, kyselinu listovú, selén, vitamín B, omega-3 mastné kyseliny a ďalšie poklady, ktoré naše telo môže získať pri optimálnej konzumácii orieškov.
Na ich stole nájdete najčastejšie čistú vodu. Ako zdroj tekutín používajú aj slabé čaje (predovšetkým okinawské ženy, ktoré milujú zelený čaj), kávu či miestne červené víno s nižším percentom alkoholu. Ide predovšetkým o nápoje, ktoré pri striedmej konzumácii majú veľa zdravotných benefitov pre fungovanie celého organizmu.
Ďalšie zlaté, no pritom jednoduché pravidlá
K ďalším nepísaným pravidlám, ktoré obyvateľom modrých zón zabezpečujú dlhovekosť, patrí konzumácia jedál, pokiaľ sa cítia plní približne na 80 %. Pohyb rovnako patrí k prirodzenej súčasti ich bytia, masívne fitness centrá by ste však na týchto miestach hľadali márne. Prioritizujú chôdzu do kopcov (napríklad komunita Sardínčanov chová v kopcoch kozy a dobytok) či prácu na poli a v lese.
Ich cieľom je nájsť zmysel bytia v jednoduchosti a minimalizovať stres, s ktorým musia denne bojovať. Odmietajú pracovné činnosti orientované na rýchlosť a výkon a uvedomujú si, že pracujú pre to, aby mohli žiť a nie naopak. Alkohol, ako bolo spomínané vyššie, konzumujú veľmi striedmo a uprednostňujú svoje lokálne druhy.
Komunita je pre nich dôležitá a na prvom mieste stojí rodina – nerobia však drámu z toho, že to musí byť zákonite rodina, do ktorej sa narodia. Uprednostňujú zdravé a trvácne rodinné alebo priateľské vzťahy, komunikáciu a priame riešenie problémov a vyhýbajú sa toxicite, ktorá z dlhodobého hľadiska spôsobuje množstvo stresu a nabaľovanie zdravotných problémov.
zdroj: Bluezones.com
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: