Obľúbená bulharská destinácia Primorsko vás hneď od príchodu objíme domáckou atmosférou. Všade počujete slovenský a český jazyk, čomu sa prispôsobila aj gastronómia v tomto bulharskom mestečku. Všetky reštaurácie majú jedálne lístky aj s naším prekladom a nájdete tu aj dve pravé české reštaurácie. 

Letovisko Primorsko leží asi hodinu cesty od letiska Burgas a pýši sa dvoma nádhernými plážami – južnou a severnou. My sme ho navštívili v hlavnej sezóne, cez deň žila naplno pláž, v noci zase reštaurácie a centrum mestečka. Bulharské ceny ľahko dovoľujú stravovať sa každý deň v reštauráciách a hotelieri to dobre vedia. Podniky nájdete na každom rohu. Lákajú bulharskou hudbou a výzdobou a neraz aj o polovicu nižšími cenami ako na Slovensku. 

Primorsko je destináciou Slovákov a Čechov

Počujete ju všade na pláži – našu rodnú reč. Na jednej strane výhoda, na druhej strane nemôžete nikoho nahlas ohovárať. :) Pozitívom je, že sa veľmi ľahko dorozumiete v obchodoch aj reštauráciách. Zopár podnikavcov z Čiech a Slovenska sa tu dokonca rozhodlo otvoriť vlastné podniky, a ich rozhodnutie bolo správne. Každý večer, keď sme prechádzali mestom, boli práve dve české reštaurácie vzdialené od seba sotva tridsať metrov, plné na prasknutie. Ako prvú sme sa na základe odporúčania našich známych rozhodli vyskúšať českú reštauráciu Praha, v ktorej pracuje prevažne český alebo česky hovoriaci personál a kuchárka je tiež pani z vedľajšej krajiny.

Primorsko: Klasické vepřo - knedlo -zelo
Klasické vepřo – knedlo -zelo

Reštaurácia Praha je vynikajúcou voľbou pre všetkých, ktorým zahraničná kuchyňa veľmi nevonia. Tá bulharská je charakteristická výraznými korenistými chuťami a nasládlym pečivom. Múka produkovaná v Bulharsku nie je vhodná na pečenie klasického chleba, aký u nás poznáme, preto ako prílohu dostane len trochu sladký toast alebo trochu sladký tmavý chlieb. :) Hneď v prvý večer sme preto zatúžili po domácej strave a stavili sme na českú klasiku, ktorú v reštaurácii Praha pripravili chutne a veľmi rýchlo. Personál sa ukázal ako ústretový a veľmi usmiaty, čo nie je v Bulharsku vždy samozrejmosťou. Rovnako prírodný rezeň na hubách bol dobrou voľbou a predurčil naše chuťové poháriky na opätovnú návštevu Prahy.

primorsko: Prírodný bravčový rezeň na hubách
Prírodný bravčový rezeň na hubách

Variť z bulharských potravín nie je jednoduché, preto si kuchárka vozí do Bulharska aj poriadny náklad s potravinami z rodnej hrudy. V Prahe si môžete vybrať až zo šiestich druhov čapovaných pív, medzi ktorými nechýba výborná zlatistá klasika Svijany s dlhoročnou tradíciou. Sklamaním pre nás bolo, že tradičná čapovaná Kofola, ktorá svietila na jedálnom lístku, ani raz počas našich troch návštev nebola. Praha je výborná aj vtedy, ak vás potrápia žalúdočné problémy, čo v Bulharsku nie je nie výnimočné. Nič nepadne tak dobre ako kvalitný kurací vývar alebo tradičná knedličková polievka.

primorsko: Chutila nám aj zemiaková placka plnená mäsom a kapustou
Chutila nám aj zemiaková placka plnená mäsom a kapustou
primorsko: Zapekané kuracie prsia s broskyňou a syrom, reštaurácia Praha
Zapekané kuracie prsia s broskyňou a syrom, reštaurácia Praha

Mechana s netradičným jedálnym lístkom

Krásna bulharská reštaurácia Mechana nás vábila malým jazierkom vpredu a veľmi príjemne znejúcou hudbou už z ulice. Rozhodli sme sa stráviť slávnostný večer a osláviť narodeniny jedného z nás práve v tomto podniku a tiež ochunať niečo z domácej kuchyne. Svojou bohatosťou nás prekvapil jedálny lístok. Ten má v Bulharsku spravidla okolo dvadsať až tridsať strán a v Mechane tomu nebolo inak. Čašníčka sa snažila hovoriť po anglicky, čo bolo trochu nezvyčajné, no príjemne to na nás zapôsobilo. Žiaľ, napriek veľkému výberu v menu väčšinu z neho nikdy nemajú, takže ak si niečo vyberiete a čakáte na čašníka, radšej si vyberte aj jedno či dve rezervné jedlá v prípade, že to vaše mať nebudú. (platí to vo všetkých podnikoch, v ktorých sme v Bulharsku jedli).

primorsko: Krabí či šunkový koktejl - aj na takýchto dobrotách si môžete v Primorsku pochutiť
Krabí či šunkový koktejl – aj na takýchto dobrotách si môžete v Primorsku pochutiť

Nakoniec sme sa rozhodli pre grilované kuracie prsia s grilovanou zeleninou a bravčovú panenku s estragónovou omáčkou a zemiaky. Bulharskou špecialitou je, že prílohu prinesú na samostatnom tanieriku a väčšinou sú zemiaky studené. V reštaurácii Mechana boli teplé, no pokiaľ priniesli estragónovú panenku, stihli vychladnúť a kuracie prsia so zeleninou boli dávno v bruchu. To, čo malo byť narýchlo orestovaná panenka, prišlo na stôl ako posledné a svojou konzistenciou pripomínalo skôr baranie či kozie mäso, takže sme to radšej ani neodfotili. Prvé jedlo však bolo kontrastne výborné a určite sa zaradilo medzi to najlepšie, čo nám Primorsko za desať dní ponúklo.

primorsko: Jedno z najlepších jedál v Primorsku počas nášho pobytu
Jedno z najlepších jedál v Primorsku počas nášho pobytu

Čínska reštaurácia na úrovni

Ďalšou zástavkou sa stala jedna zo siete troch či štyroch takmer identických čínskych reštaurácií ozdobených lampiónmi. Jedálny lístok tiež obsahoval obrovské množstvo pochúťok, z ktorých sme si vybrali ryžové rezance s troma druhmi mäsa a rezance s krevetami na horúcej panvičke. Anglicky hovoriaca čašníčka bola veľmi ústretová a o malú chvíľku sme mali obrovské porcie jedla pred sebou. Zrejme vopred pripravené rezance len pomiešali s prímesami a zohriali ich, aby ich zákazník dostal čo najrýchlejšie, takže si táto reštaurácia vyslúžila prívlastok najrýchlejšia v Primorsku. Jedlo bolo vynikajúce, no napriek tomu sa nám nepodarilo dokopy viac ako jedno kilo jedla zjesť. Pri platení nám obsluha jedlo sama zabalila a k účtu dokonca priniesla aj dva malé cukríky ako pozornosť podniku. V tejto aj ostatných reštauráciách sa dvaja ľudia aj s nápojmi najete okolo dvadsať leva, čo je približne desať eur. 

primorsko: Čínske rezance s krevetami a krabími tyčinkami
Čínske rezance s krevetami a krabími tyčinkami

Posledné tri dni len U Toníčka

Keď sa náš pobyt blížil ku koncu, rozhodli sme sa ochutnať aj v druhej českej reštaurácii U Toníčka, v ktorej je celý personál český a chodí do Bulharska variť len na sezónu. Pôvodnú reštauráciu U Toníčka môžete nájsť v českých Jizerkách a po tom, ako sme ochutnali tú primorskú, zvažujeme aj výlet do Čiech. U Toníčka sme ochutnali sviečkovú s knedlíkom, cestoviny so smotanou a špenátom, zapekané kuracie prsia so syrom, plnenú bramboračku a guláš s malými bramboračkami. Taniere zostali zakaždým úplne prázdne. Majiteľ sa na nás usmieval, spoznal nás a okamžite nás obslúžil, ako aj ostatných zákazníkov. S každým prehovoril slovko-dve, čo určite pomohlo tomu, aby sme sem prišli druhý aj tretíkrát.

primorsko: U Toníčka sa najete vždy výborne a na tanieri nezostane ani omrvinka
U Toníčka sa najete vždy výborne a na tanieri nezostane ani omrvinka

Tieto štyri reštaurácie nie sú jediné, ktoré sme navštívili, napriek tomu v nás najviac zarezonovali a určite vám odporúčame skúsiť ich, ak máte naplánovanú dovolenku v Primorsku. Napriek miernemu chaosu je obsluha okamžite pri vás a jedlo vám väčšinou prinesú veľmi rýchlo. Čašníci boli milí a usmiati, veľmi radi komunikovali a odporučili nám, čo z jedálneho lístka je obľúbené.

Cez deň sa najlepšie stravuje na pláži – kúsok pizze, bageta, kebab, pečená makrela so zeleninou alebo palacinka s čokoládou, banánom, džemom s desiatkami príchutí… Všetko v cene okolo dvoch eur. Špecialitou je kukuričný muž, ktorý predáva najlepšie kukuricu na svete (alebo aspoň v Primorsku) za dve leva, teda približne za jedno euro. Určite sa nemusíte báť, že ho neuvidíte – vykrikuje už zdiaľky a rád vám predá sladko-slanú pochúťku, ktorá spríjemní váš pobyt na pláži.

Jedna rada na záver – v Bulharsku netečie z kohútikov pitná voda (aspoň nie v prímorských oblastiach), preto je nutné kupovať si vodu v potravinách a piť tú, umývať si v nej ovocie a dokonca i zuby, aby ste predišli zdravotným a tráviacim problémom. Prajeme dobrú chuť a nádherné chvíle strávené na dovolenke v slnečnom Primorsku. 

Zdroj titulná fotografia TU.

Zdroj foto: autorka, www.restaurace-primorsko.cz/galerie






Vložiť komentár