Food Fest je značka novej série veľmi úspešných mestských streetfood festivalov, ktoré sa výborne rozbehli v Trnave a Trenčíne a aktuálne sa chystajú aj v Pezinku a Bratislave. Za profesionálnou organizáciou týchto gastro festivalov stojí mladá šikovná žena Petronela Belková so svojím tímom. Musím uznať, že už na našom prvom stretnutí ma zaujala svojou húževnatosťou, postojom, odvahou a otvorenosťou a veľmi sa teším z našej spolupráce medzi Food Festami a naším konceptom Menučka.sk. Prečítajte si môj rozhovor s Peťkou v čase príprav premiéry Food festu v Pezinku a Bratislave. 

Ako ťa napadlo zorganizovať Food Fest? Čo ťa k tomu priviedlo? Máš nejaké predchádzajuce skúsenosti s takýmito akciami?

Napadlo ma to spolu s priateľom, keď sme boli na podobnej akcii a jedli sme hot-dogy. Celkovo som rada navštevovala akcie, kde bolo veľa jedla a povedala som si, prečo niečo také nespraviť aj v mojom rodnom meste v Trnave? Tam som zrealizovala úplne prvý Food Fest a vlastne celkovo to bola prvá akcia, ktorú som zoorganizovala.

Obľúbenou súčasťou ponuky food festov sú burgre rôznych známych konceptov ako aj vege verzie

Aký bol teda prvý Food Fest v Trnave a tvoja premiéra v roli organizátora?

Bolo to minulý rok v októbri. Sama som nevedela, čo od toho mám čakať. Tri krát som menila dátum, len aby som prehovorila predajcov nech idú na moju akciu. Musela som sa prispôsobovať im, aby v danom termíne mali čas. Horko ťažko som zohnala 15 stánkov aj s jedlom aj pitím, bol to taký “mini Food Fest”. Pódium sme riešili veľmi jednoducho – z paliet a nožnicového stanu 3×3 metre, dokonca aj DJ-ský pult bol z paliet, pretože nevychádzali financie na nič iné. Najväčší šok bol, keď sme v piatok o 14:00 spustili akciu a o 18:00 bola väčšina stánkov vypredaná a na Trojičnom námestí bolo toľko ľudí, že človek ledva prešiel. Všetci sme zostali v šoku a nikto nechápal, ani stánkari, čo sa to deje. Prišla noc a nikto nespal, aby sa zásobil na ďalší deň, nech vydrží čo najdlhšie, nech ľudia neodchádzajú sklamaní. Bolo to veľmi zaujímavé a všetci sme boli nadšení, že je o to taký veľký záujem. A ja samozrejme motivovaná spraviť to nabudúce ešte o 100% lepšie.

Skús nám predstaviť tvoj koncept Food Fest. Prečo by sme si ho nemali nechať újsť? 

Zasúťažte si o chutné ceny v našej veľkej vianočnej súťaži

Určite kvôli výbornému jedlu, povedzme si na rovinu, nech je akákoľvek akcia, ľudia idú hlavne za jedlo a pitím, ak je akcia bez jedla sú sklamaní, nakoľko je to základná ľudská potreba a u nás si príde na chuť naozaj ktokoľvek. Nájde tu pestrý výber streetfoodu viac či menej zvučných mien a k tomu aj sprievodný program. Jednoducho dobré jedlo v pohodovej atmosfére – ideálne na oddych, relax a stretnutia s priateľmi či rodinami. 

Food Fest
Hot dogy s rôznymi variáciami príloh a omáčok sú vždy súčasťou gastro ponuky Food Festov

Aký je to pocit, keď sa ti akcia vydarí a hostia aj majitelia prevádzok sú spokojní? 

Určite najlepší. Celkovo to zo mňa všetko po akcii opadne. Samozrejme je to veľká zodpovednosť, na všetko myslieť a mať všetko pod kontrolou, či už pred akciou alebo počas nej. Za každý dobrý odkaz, pochvalu, či poďakovanie som nesmierne vďačná a teším sa z neho, ale samozrejme vždy je čo vylepšovať takže rada si vypočujem aj kritiku a nápady na zlepšenie. Každá spätná väzba ma posúva niekam ďalej a vážim si, keď sa so mnou ľudia delia o svoje dojmy.

Ktorý z doterajších štyroch Food Festov bol pre teba zatiaľ tým TOP? 

Najviac TOP bol druhý Food Fest. Konal sa opäť na Trojičnom námestí v historickom centre Trnavy – posledný marcový víkend v tomto roku. Po tom prvom októbrovom som sa celkom poučila a snažila som sa tu vychytať všetky chyby, ktoré boli zo začiatku. Úžasne vyšlo aj počasie – toto bol ten prvý “letný” víkend, kedy bolo (na to, že bol marec) veľmi príjemne teplo a ľudia chodili v krátkych rukávoch. Prišlo nám za ten víkend vyše 10.000 ľudí, takže bolo plné mesto non stop a to bol úžasný pocit. Vtedy sme mali 35 predajcov, bola to naozaj veľká akcia a všetko dopadlo nad očakávanie dobre. Aj ohlasy na akciu sme mali vynikajúce, takže laťka sa posunula ešte vyššie.

Choco kebab je jednou z najpredávanejších dobrôt, ktoré môžu návštevníci Food Festov ochutnať

Ako to robíš, že ti vždy na Food Feste výjde krásne počasie?

Úprimne? Poviem priateľovi, že vtedy a vtedy potrebujem aby bolo vonku pekne, on sa ma opýta koľko stupňov si predstavujem, ja mu poviem a on povie ok vybavím, a je to vybavené. :)

Máš za sebou úspešné akcie v Trnave a Trenčíne, teraz ťa čakajú ďalšie nové mestá – Pezinok a Bratislava. Čo bude ďalej? Plánuješ aj ďalšie mestá? Podľa čoho si vyberáš lokality? 

Mestá si vyberám hlavne podľa toho, či mi niečo také dovolia zoorganizovať. Keby to bolo len na mne, ideme všade. :) Ale samozrejme, niekde kde dobre funguje iná akcia nemá význam ísť, takže je to skôr o tom, v ktorom meste to chýba a či mi to umožnia. Do budúcna uvidíme, ako to pôjde, ale chcela by som sa začať venovať aj nejakému inému festivalu, ale to nebudem predbiehať.

Na základe čoho si vyberáš prevádzky tvojich Food Festov? 

Určite na základe ponúkaného sortimentu, aby tam bolo z každého niečo a nie veľa z jedného typu. Za ten takmer rok, čo sa tomu venujem máme s viacerými už medzi sebou povytvárané kamarátsva a vždy sa na nich teším, tak určite aj to tam hrá rolu – dobré vzťahy a osvečená kvalita.

Parené buchty od Buchtárne patria k bestsellerom Food Festov

Aké sú najobľúbenejšie prevádzky a prípadne aj konkrétne jedlá na tvojich Food Festoch?

Na toto neviem odpovedať, pretože v každom meste je vzácnejšie niečo iné, ale je super, že Food Fest vždy trvá 3 dni takže každý stíha ochutnať všetko, pretože najčastejšie sa stretávam s tým, že ľudia si nevedia vybrať a potrebujú vyskúšať všetko. Aj na najbližších Food Festoch sa zúčastnia veľmi obľúbené a overené koncepty zvučných mien, s ktorými spolupracujem už niekoľký krát. 

Sú to napríklad známe hot dogy NYC Corner, pastrami sendviče od BarsKde, streetfood od Bearded Brothers, burgre od Loco Burgers & sandwiches, hranolky a street food Bramm a Nice Fries, úžasné parené buchty Buchtáreň, sladké dobroty ako donutky od La Donuteria, Mini mega palacinky, Twister Bakery, choco kebab od Spezax Caffe, Podpecníky original, Hey Kebab, kvalitná káva Pán Králiček, ovocné misky, šťavy a vína od Ovocno, wafle Wowffle, modranské Vínko Klimko, či hotdogy Čertíci. V Pezinku sa napríklad predstavia aj niektoré novinky, napríklad mäsové špeciality Bos Taurus alebo vegánske burgre The Beyond meat. 

No a nikde samozrejme nechýba ani náš Food Fest bar o ktorý sa počas akcie tiež starám ja s mojím tímom. Návštevníci sa u nás môžu osviežiť nápojmi ako čapované pivo, kofola, radler, domáce ovocné limonády, mojito a iné miešané drinky, nealko alebo aj niečo tvrdšie. Myslím, že máme pre každého niečo a to sa týka jedla ako aj nápojov. 

Food Fest Petronela Belkova rozhovor
Popri organizácii festivalu má Petronela na starosti aj jednu prevádzku – Food Fest BAR

Súčasťou Food Festov je aj sprievodný program. Predstav nám, čo malo najväčší úspech a čo sa chystá?

Celkovo je to akcia v prvom rade o jedle, program je vedľajší a doplnkový, skôr na dotvorenie atmosféry. Vždy máme večer DJov, ktorých obmieňam. Spolupracujem napríklad aj s Milanom Lieskovským, ktorý bude aj teraz v Pezinku aj v Bratislave. Zistila som, že ľudia majú radi keď sa možu popri jedle baviť a tiež dosťať niečo zadarmo. Ja som rada, že vlastne prišli, tak prečo im niečo nedarovať? A na to mám super moderátora Riška Vrableca, ktorý ľudí zabáva a prostredníctvom neho môžu získať výherné poukazy do jednolivých stánkov a môžu sa zadarmo najesť, alebo získať reklamné veci FOOD FESTu.

Food Fest Milan Lieskovský DJ menucka trencin
DJ Milan Lieskovský je častým hosťom podvečerného programu na Food Festoch

Čo je najťažšie pri organizovaní Food Festov?

Posledný týždeň pred akciou je suverénne najťažší. Vždy ma napadne toľko vecí, ktoré ešte nemám, že sa nezastavím. Ale v podstate to mám rada, takže nesťažujem sa. :)

Kam by si sa chcela posunúť ? Alebo čo je tvojím cieľom v tejto práci? 

Môžem povedať, že robím čo ma baví a to je podľa mňa základ. Mám plány aj dlhodobejšie, napríklad by som rada vybudovala úspešnú eventovú agentúru, ktorá bude mať za sebou veľké množstvo rôznych akcií, aj väčších ako je Food Fest :).

Aké máš ty osobne rada jedlo? Varíš? Ake reštaurácie rada navštevuješ?  

Ja mám rada asi všetko, ale paradoxne na Food Feste nemám vôbec čas jesť. Asi ani nemám nejaké obľúbené jedlo, vždy záleží, na čo mám chuť. Varím ak mám čas, ale radšej pečiem. Reštaurácie mám rada všetky, dokonca ani neviem povedať aký typ mám najradšej. 

Petronela Belková aj so svojím miláčikom v akcii.

Peťke ďakujem za rozhovor a želám veľa energie v tejto neľahkej organizátorskej práci. Prajem veľa spokojných návštevníkov, prevádzok, krásne počasie a vidíme sa na najbližších Food Festoch už tento víkend v Pezinku na Radničnom námestí, v polovici septembra v Bratislave na Hlavnom námestí a v októbri opäť v Trnave aj Trenčíne.  Informácie o týchto akciách môžte sledovať aj u nás na Menučka.sk instagrame a facebooku. Určite vám prinesieme aj my nejaké fotoreporty priamo z týchto akcií a v archívoch si môžte pozrieť aj reporty z tých minulých.

Pozrite si ako to vyzeralo na doterajších Food Festoch v Trnave a Trenčíne v nasledujúcich “after movies”.

Food Fest na facebooku

Registrácie prevádzok na ďalšie Food Festy

Foto: Food Fest a Petronela Belková