Petra Tóthová zo šou Pečie celé Slovensko: Baví ma spoznávať ľudí cez ich chute a vášne

6417
Petra tothova Pecie cele slovensko
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Cukrárskemu umeniu sa učila v Anglicku, Peru, Spojených Arabských Emirátoch, Austrálii či vo Švajčiarsku. Reč je o sympatickej porotkyni zo šou Pečie celé Slovensko, ktorá už druhý rok hodnotí výtvory súťažiacich. Petra Tóthová miluje ochutnávať nové dezerty a drží sa hesla: Čím viac dezertov ochutnáš, tým lepším cukrárom / cukrárkou môžeš byť.

Petra kedysi pracovala ako letuška, vďaka čomu precestovala celý svet. No už vtedy inklinovala k cukrarine a rozhodla sa tomuto smeru naplno venovať, dokonca vlastnila aj svoju cukráreň. Dnes má na konte cukrárske knihy, ponúka súkromné kurzy pečenia a zdobenia a okrem toho ju každú nedeľu o 20:30 uvidíte ako porotkyňu v šou Pečie celé Slovensko.

Petra si pozíciu porotkyne veľmi užíva. Zdroj: RTVS

Petra, v akej pozícii sa cítite najlepšie? Pred kamerami ako porotkyňa, s varechou ako cukrárka a cake dizajnérka alebo skôr ako lektorka a učiteľka na vašich kurzoch?

Tak toto je jedna z najťažších otázok ktoré som dostala, palec hore. 😊 Každé má svoje pre a proti. Myslím si, že záleží od nálady, dňa a ľudí okolo mňa.

Viete si samú seba predstaviť na pozícii cukrárky, cake dizajnérky či lektorky aj nasledujúcich 10 – 20 rokov?

Viem si samú seba v tejto pozícii predstaviť aj o 20 rokov, aj neskôr, ako pečiem svojim vnúčatám. Lebo milujem pečenie a jedna z najkrajších vecí na ňom je, že s ním blízkym urobíte radosť. Rovnako aj ako cakedesignerka a lektorka, lebo mi záleží kam smeruje cukrarina u nás na Slovensku.

Každý máme nejaké tajné alebo (zatiaľ) nesplnené sny. Aké sú tie vaše?

Samozrejme mám tajné sny. Čoskoro sa budem sťahovať, domček bol mojím snom, hlavne kvôli synovi. Má tri roky a záhrada je teraz na nezaplatenie. Mám aj profesné sny, ale tie si nechám zatiaľ pre seba, aby som to nezariekla. 😊

Vieme, že ste dlho túžili byť súčasťou šou Pečie celé Slovensko, ktorá je vo svete známa ako The Great British Bake Off. Dnes ste porotkyňou už druhej série. Zvykli ste si na väčšiu popularitu a to, že vás ľudia viac poznajú?

Pri prvej sérii som popularitu vôbec nevnímala, boli sme kvôli pandémii väčšinu času doma. Teraz, pri druhej sérii, je to iné. Ale ja mám to šťastie, že táto šou je tak krásna, milá a sladká, že stretávam len príjemných a priateľských ľudí a fanúšikov. Ďakujem im za to.

Čo vás na úlohe porotkyne baví najviac?

Ochutnávanie. 😊 Spoznávať ľudí cez ich chute a vášne. Ja sa nesmierne teším, ak môžem niečo nové ochutnať. A samozrejme, to ma posúva v pred. Hovorí sa, čím viacej rečí vieš, tým viac si človekom. Ja som si vymyslela svoje. 😊 Čím viacej ochutnáš, tým si lepší cukrár.

Porotkyne z Pečie celé Slovensko Petra a Jozefína. Zdroj: RTVS

Snažia sa súťažiaci zistiť, aké ingrediencie či príchute máte vy alebo vaša kolegyňa Jozefína v dezertoch rada a následne ich vo „veľkom“ používať?

Tak to bolo jasné už v prvej epizóde. 😊 Sú veci ktoré máme rady, sú veci ktoré nemáme rady, ale to je úplne jedno. Hodnotíme objektívne, či je výrobok dobre pripravený, či chute ladia, či je vyvážený. To, či mi chutí alebo nie, je nepodstatné, lebo je to subjektívne.

Je nejaký recept zo šou Pečie celé Slovensko, ktorý vás natoľko očaril, že ho pripravujete pravidelne?

Máte samé dobré otázky. Ale tu vás asi sklamem, momentálne nemám recept, ktorý by som pripravovala častejšie než iný. Možno praclíky, tie môžem vždy. Skôr je to tým, že receptov je nespočetné množstvo, ako piesní v hudbe. (Všetky recepty zo šou sú dostupné aj na webe, pozn. autora)

Ste tím tradičných príchutí alebo skôr tých exotických a nezvyčajných?

Ja v tomto striedam kabáty. 😊 Mám rada oboje, aj tradičné aj exotické. Každé má svoje čaro. Ja mám z tých klasických chutí veľmi rada tvaroh, jablká a maslo. Z tých exotickejších mám rada yuzu, marakuju a matchu.

Aký slovenský dezert by podľa vás jednoznačne ohúril v zahraničí?

Asi by som povedala že plnené, pečené buchty a punčák. Buchty preto, že je to kysnuté cesto a to vedia oceniť kdekoľvek. Punčák preto, že má výraznú farbu a je dosť sladký, čo mnohým národom ulahodí.

Máte na Slovensku obľúbené cukrárne, kaviarne či podniky, do ktorých sa rada vraciate?

Vždy, keď mám príležitosť, navštívim cukráreň. Rada ochutnávam ich domáce výrobky. A teraz keď sa dá chodiť bez obmedzení kamkoľvek, ešte viac. Treba ich všetkých podporiť. Dokonca teraz po korone už s manželom plánujeme gastro výlety. Hodila by sa takáto špecializovaná cestovka.

Petra sa už teší na gastro výlety so svojou rodinkou. Zdroj: Súkromný archív

Máte precestovaný kus sveta. Čo vás najviac očarilo zo zahraničnej gastronómie?

Pre mňa je ideálom v gastronómii Japonsko. Je to krajina kontrastov v dokonalej harmónii. Máte tam úžasné pouličné jedlo, dokonalé dezerty – či tradičné či inovatívne. Precíznosť a profesionalitu vidíte v každom jedle, lebo je to ich spôsob života. 

Čo podľa vás slovenským cukrárňam, kaviarňam a iným podnikom chýba v porovnaní so zahraničím?

Zákazníci a ako druhé kvalitný personál. V celom gastro sektore si každý z nás vie nájsť to, čo má rád a čo mu chutí. Sme podnikaví, inovatívni, húževnatí, kvalitní,  len nám „chýbajú“ ľudia, ktorí to dokážu oceniť a podporiť tieto podniky. Už dlhodobo sa hľadá kvalitný personál v gastre, čo je veľmi bolestivé, lebo personál je prvá a posledná línia prevádzky.

Aj vy ste mali svoju vlastnú kaviareň. Ako sa na túto skúsenosť pozeráte s odstupom času? Išli by ste do toho opäť?

Kaviareň bola mojou najväčšou a najbolestivejšou lekciou. Bola mojím snom a aj nočnou morou zároveň. S odstupom času vidím, kde som urobila chyby a vedela by som sa z nich aj poučiť. Išla som za svojím snom. Vidím veľmi dobre aj odvrátenú stranu gastra, lebo som si tým prešla. Teraz sa snažím, aby sa druhí poučili z mojich chýb.

Prezraďte nám vašich 5 úplne najpoužívanejších ingrediencií pri pečení.

Marakuja, maslo, soľ, jablká a maliny.

A otázka na záver – kto je vo svete dezertov a cukrárčiny vašou najväčšou inšpiráciou?

Ja mám v cukrarine obdobia. 😊 Mám obdobie, keď sa venujem len dekorovaniu, potom mám obdobie, keď sa venujem tortám a podobne. V každom tomto období mám niekoho, kto ma inšpiruje, koho pokladám za špičku v danej oblasti. Ja prirovnávam cukrárov trošku k lekárom. Žiadny cukrár nemôže vedieť všetko z každej oblasti do hĺbky, preto by sa mali špecializovať. Tak ako lekári – máte očného detského a podobne. Ak sa cukrár špecializuje, bude skvelý vo svojej oblasti a posunie našu cukrarinu ďalej. Momentálne sa venujem knihe Apollonia Poilane.

Nádherné sladké výtvory od Petry. Zdroj: Dušan Křistek
sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin