Pavlovovej torta je opradená tajomstvami. Odkiaľ pochádza tento chrumkavý dezert?

550
Pavlovovej torta
foto: Canva
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Hoci mnohým napadne ruský lekár Pavlov, ktorý robil reflexné pokusy so psíkom, Pavlovovej torta nie je pomenovaná po ňom. Meno dostala po ruskej baleríne, no o prvenstvo receptu už takmer sto rokov súperia až dve krajiny.

Dokážete si predstaviť byť taký slávny, že po vás niekto pomenuje dezert? Naviac taký, z ktorého sa stane svetovo obľúbená pochúťka? Ruskej baleríne Anne Pavlovovej sa to podarilo – a tak niekedy v 20. alebo 30. rokoch vznikla mäkučká, no chrumkavá Pavlovovej torta.

Kto bol Anna Pavlovova?

O samotnej baleríne sa až tak veľa nehovorí. Hoci vám všetky internetové zdroje nájdu jej meno pri histórii Pavlovky, o tejto talentovanej primabaleríne mnohí nikdy nepočuli. Narodila sa ešte koncom 19. storočia a zomrela tesne potom, ako svet spoznal recept na tortu s jej menom.

Anna Pavlova dezert
foto: Wikimedia Commons / Canva

Táto ruská primabalerína túžila po tanečnej kariére odmala. Keď mala 8 rokov, mama ju vzala na rozprávkový balet na motívy Šípkovej Ruženky a malá Anna odvtedy nehovorila o ničom inom. Nastúpila do baletnej školy a postupne sa vypracovala na primabalerínu Ruského baletu. Bohužiaľ, tesne pred 50. narodeninami v roku 1931 zomrela na zápal pľúc.

reklama:

Vedeli ste, že…? Spisovný slovenský názov koláčika je Pavlovovej torta, nie Pavlovej torta. Jej celé meno znelo Anna Pavlovna Pavlovova, preto z priezviska vzniklo prídavné meno pre pomenovanie koláča. Z anglického jazyka ho môžete poznať ako Pavlova cake.

O Pavlovovej tortu súperia Austrália a Nový Zéland

Samotný dezert však nepochádza z Ruska – o jeho pôvod súperia ostrovy Austrália a Nový Zéland.

Traduje sa, že Anna Pavlovova vystupovala v oboch štátoch v 20. rokoch 20. storočia. Bola tak veľmi populárna, že keď sa cukrárom podarilo vymyslieť tento unikátny recept, nazvali ho podľa nej. Bol totiž “ľahký ako obláčik” – podobne ako oblečenie a pohyby ruskej baletky.

Recepty však môžu vznikať na viacerých miestach, čo bol zrejme aj prípad dezertu Pavlovovej torta. Za vznikom receptu môže byť jednoducho náhoda.

Pavlovej torta mini verzia
foto: Canva

Austrálčania veria, že koláčik vytvoril šéfkuchár Herbert Sachse v Hoteli Esplanade v meste Perth v roku 1935. Práve tu malo vzniknúť aj pomenovanie na počesť baleríny – nadýchané vrstvy z bielkov mnohým pripomínali jej baletné sukne.

Novozélanďania však veria, že recept vynašli ešte o 9 rokov skôr. Malo ísť o koláčik pripravený priamo pre balerínu počas jej turné v hoteli Wellington. Tu sa dátumy líšia – niektoré zdroje uvádzajú rok 1929, iné práve rok 1926. Počas oboch rokov bola Pavlova na turné po týchto krajinách.

Vstúpila do toho tretia krajina

Nesúperila však o historické prvenstvo prípravy. Zamerala sa na jednoduchší rekord. Ide o Nórsko, ktorému sa podarilo zlomiť svetový rekord v príprave najväčšej Pavlovovej torty na svete. Bola veľká až neuveriteľných 88 metrov štvorcových a jej príprava najlepším cukrárom z krajiny trvalo okolo piatich hodín.

Pavlovej torta (2)
foto: Canva

Pavlovovej torta – ingrediencie

Ako by sme mohli vynechať ingrediencie potrebné na prípravu tohto dezertu? Možno vyzerá náročne, stačí si však pripraviť zopár vecí, trochu fantázie a dostatok času. Aby bola Pavlovovej torta dokonale chrumkavá a vo vnútri mäkká, musí sa sušiť niekoľko hodín v rúre.

Ak máte doma tieto ingrediencie, môžete sa smelo pustiť do prípravy:

  • vaječné bielka
  • kryštálový cukor
  • soľ
  • ocot
  • zemiakový škrob
  • kokos/kakao
  • ovocie podľa vlastného výberu

Vyskúšajte Pavlovku v reštaurácii Manna

Harmónia chuti a zdravia, to je vegetariánska reštaurácia Manna v ayurvédskom centre Raj Zdravia na Bratislavských Kramároch. Obedové menučka sú v týchto moderných priestoroch vyskladané vždy z troch chutných vegetariánskych jedál na výber.

Pavlovej torta (1)
foto: Raj zdravia – Reštaurácia Manna

Vždy, keď ich navštívime, si doprajeme aj dezert, niekedy práve v podobe Pavlovky. Recept na ňu majú vyladený do dokonalosti a hoci sa snažíme jesť v prítomnosti a naplno si vychutnať aj samotné menu, občas v mysli už pri polievke zablúdime k dezertu. Taká je dobrá! Vyskúšate?

Ďalšie dezerty, ktoré v reštaurácii Manna stoja za vyskúšanie:

  • palacinky s mascarpone krémom, lesné ovocie, mandle
  • domáce zemiakové šúľance so šípkovou omáčkou, makovou penou, opečenou strúhankou a domácim arašidovým maslom
  • dezerty podľa aktuálnej ponuky vo vitríne

zdroje: Bbc.com, Britannica.com

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama