Hoci mnohým napadne ruský lekár Pavlov, ktorý robil reflexné pokusy so psíkom, Pavlovovej torta nie je pomenovaná po ňom. Meno dostala po ruskej baleríne, no o prvenstvo receptu už takmer sto rokov súperia až dve krajiny.
Dokážete si predstaviť byť taký slávny, že po vás niekto pomenuje dezert? Naviac taký, z ktorého sa stane svetovo obľúbená pochúťka? Ruskej baleríne Anne Pavlovovej sa to podarilo – a tak niekedy v 20. alebo 30. rokoch vznikla mäkučká, no chrumkavá Pavlovovej torta.
Kto bol Anna Pavlovova?
O samotnej baleríne sa až tak veľa nehovorí. Hoci vám všetky internetové zdroje nájdu jej meno pri histórii Pavlovky, o tejto talentovanej primabaleríne mnohí nikdy nepočuli. Narodila sa ešte koncom 19. storočia a zomrela tesne potom, ako svet spoznal recept na tortu s jej menom.
Táto ruská primabalerína túžila po tanečnej kariére odmala. Keď mala 8 rokov, mama ju vzala na rozprávkový balet na motívy Šípkovej Ruženky a malá Anna odvtedy nehovorila o ničom inom. Nastúpila do baletnej školy a postupne sa vypracovala na primabalerínu Ruského baletu. Bohužiaľ, tesne pred 50. narodeninami v roku 1931 zomrela na zápal pľúc.
Vedeli ste, že…? Spisovný slovenský názov koláčika je Pavlovovej torta, nie Pavlovej torta. Jej celé meno znelo Anna Pavlovna Pavlovova, preto z priezviska vzniklo prídavné meno pre pomenovanie koláča. Z anglického jazyka ho môžete poznať ako Pavlova cake.
O Pavlovovej tortu súperia Austrália a Nový Zéland
Samotný dezert však nepochádza z Ruska – o jeho pôvod súperia ostrovy Austrália a Nový Zéland.
Traduje sa, že Anna Pavlovova vystupovala v oboch štátoch v 20. rokoch 20. storočia. Bola tak veľmi populárna, že keď sa cukrárom podarilo vymyslieť tento unikátny recept, nazvali ho podľa nej. Bol totiž “ľahký ako obláčik” – podobne ako oblečenie a pohyby ruskej baletky.
Recepty však môžu vznikať na viacerých miestach, čo bol zrejme aj prípad dezertu Pavlovovej torta. Za vznikom receptu môže byť jednoducho náhoda.
Austrálčania veria, že koláčik vytvoril šéfkuchár Herbert Sachse v Hoteli Esplanade v meste Perth v roku 1935. Práve tu malo vzniknúť aj pomenovanie na počesť baleríny – nadýchané vrstvy z bielkov mnohým pripomínali jej baletné sukne.
Novozélanďania však veria, že recept vynašli ešte o 9 rokov skôr. Malo ísť o koláčik pripravený priamo pre balerínu počas jej turné v hoteli Wellington. Tu sa dátumy líšia – niektoré zdroje uvádzajú rok 1929, iné práve rok 1926. Počas oboch rokov bola Pavlova na turné po týchto krajinách.
Vstúpila do toho tretia krajina
Nesúperila však o historické prvenstvo prípravy. Zamerala sa na jednoduchší rekord. Ide o Nórsko, ktorému sa podarilo zlomiť svetový rekord v príprave najväčšej Pavlovovej torty na svete. Bola veľká až neuveriteľných 88 metrov štvorcových a jej príprava najlepším cukrárom z krajiny trvalo okolo piatich hodín.
Pavlovovej torta – ingrediencie
Ako by sme mohli vynechať ingrediencie potrebné na prípravu tohto dezertu? Možno vyzerá náročne, stačí si však pripraviť zopár vecí, trochu fantázie a dostatok času. Aby bola Pavlovovej torta dokonale chrumkavá a vo vnútri mäkká, musí sa sušiť niekoľko hodín v rúre.
Ak máte doma tieto ingrediencie, môžete sa smelo pustiť do prípravy:
- vaječné bielka
- kryštálový cukor
- soľ
- ocot
- zemiakový škrob
- kokos/kakao
- ovocie podľa vlastného výberu
Vyskúšajte Pavlovku v reštaurácii Manna
Harmónia chuti a zdravia, to je vegetariánska reštaurácia Manna v ayurvédskom centre Raj Zdravia na Bratislavských Kramároch. Obedové menučka sú v týchto moderných priestoroch vyskladané vždy z troch chutných vegetariánskych jedál na výber.
Vždy, keď ich navštívime, si doprajeme aj dezert, niekedy práve v podobe Pavlovky. Recept na ňu majú vyladený do dokonalosti a hoci sa snažíme jesť v prítomnosti a naplno si vychutnať aj samotné menu, občas v mysli už pri polievke zablúdime k dezertu. Taká je dobrá! Vyskúšate?
Ďalšie dezerty, ktoré v reštaurácii Manna stoja za vyskúšanie:
- palacinky s mascarpone krémom, lesné ovocie, mandle
- domáce zemiakové šúľance so šípkovou omáčkou, makovou penou, opečenou strúhankou a domácim arašidovým maslom
- dezerty podľa aktuálnej ponuky vo vitríne
zdroje: Bbc.com, Britannica.com
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: