Oživte svoj jarný jedálniček: Tieto potraviny vám dodajú energiu aj dobrú náladu

1390
foto: Canva
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Vedeli ste, že dnes je prvý jarný deň a zároveň medzinárodný deň šťastia? Hoci je týchto správ dnes plný online svet a vyskakujú na nás doslova z každej stránky, my sme sa rozhodli pripraviť trochu odlišný obsah. Pozrite sa, ako si môžete oživiť svoj jarný jedálniček počas nasledujúcich mesiacov a udržať si jarnú náladu a šťastie počas všetkých dní, nielen dnes.

Obdobie jari je úžasné v tom, že sa prebúdzame aj my, aj príroda. Preto sú čerstvé jarné potraviny naozaj plnochutné a obsahujú veľké množstvo vitamínov. Prekypujú sviežou chuťou a textúrou, nehovoriac o množstve antioxidantov, minerálov či ďalších kľúčových živín, ktoré vaše telo miluje.

Podobne ako iné živé tvory, aj my sme naladení na stravovanie predovšetkým podľa ročných období. Odborníci na evolúciu sa zhodujú v tom, že sme v procese vývoja zastali v čase, keď sme veľa kráčali a jedli sezónne a lokálne potraviny, ktoré sme našli v prírode počas dlhých prechádzok. A hoci vás nikto neláka, aby ste sa teraz naboso išli prechádzať po lesných chodníčkoch a hľadať prvé známky lesných jahôd, uvedomenie si tejto myšlienky cyklickosti a lokálnosti má čosi do seba.

Čo patrí na jarný tanier?

Jarný jedálniček by mal obsahovať širokú škálu zeleniny a ovocia, vďaka ktorým sa budete cítiť vyživení a zároveň jemne očistia a posilnia váš črevný mikrobióm a imunitný systém. Namiesto toho, aby ste sa počas tohto jarného obdobia vyhýbali čomukoľvek vo svojom stravovaní, jednoducho jedzte viac čerstvých jarných potravín a dovoľte im postupne doplniť alebo dokonca nahradiť menej pestré a ťažké jedlá.

Po dlhej zime nie je nič viac vítané ako osláviť jar chuťou nových farebných, chutných a sezónnych surovín. Patria medzi napríklad listová zelenina, špargľa, fazuľa, hrášok, reďkovky, jarná cibuľka, cukety, jahody či dokonca jedlé kvety a mikrozelenina.

Zelenej nikdy nie je dosť

Azda najlákavejšie na jarnom tanieri vyzerá zelená farba. Len čo zo zeme vystrčia hlavičky prvé listy zelených šalátov, je načase ich bohato pridať na svoj jarný jedálniček. Zelenina ako rukola, mladý špenát či trochu neskôr hlávkový šalát patrí k najlepším jarným pochúťkam. Táto listová zelenina je bohatá na vitamíny A a K aj vlákninu, obsahuje dokonca veľké množstvo vody. Okrem toho, že je zelená listová zelenina vynikajúcim zdrojom vitamínov a vlákniny, dodá jedlám sviežu obohacujúcu chuť a krásny vzhľad. Výborne sa hodí ku každému jedlu dňa – okrem prílohy môže tvoriť aj základ hlavného jedla, ak sa rozhodnete pre šalát doplnený ďalšími potrebnými bielkovinami a sacharidmi.

foto: Canva

Špargľa, kráľovná jarnej kuchyne

Neskôr počas obdobia jari sa začne na pultoch predajní (u šikovných záhradníkov aj doma) objavovať biela a zelená špargľa. Je bohatá na vitamín K, ktorý podporuje dobrú zrážanlivosť krvi, zdravie srdca a kostí. Obsahuje aj selén či vitamíny skupiny B, vďaka čomu podporuje vaše celkové zdravie.

Špargľa je chutná jednoducho restovaná s cesnakom a morskou soľou na masle, ghí masle, kokosovom oleji alebo aj na troche zeleninového či kuracieho vývaru. Po príprave by mala zostať žiarivo zelená a zachovať si svoj tvar.

Poklady spod zeme

Ak máte doma skleník, možno vám v ňom už vyrástli lístky prvých reďkoviek alebo mrkvy. V jarnej sezóne je koreňová zelenina absolútne delikátna, má jemnú štruktúru, veľa šťavy a skutočne plnú chuť. Napríklad taká mrkva je bohatá na vitamín A a plná antioxidantov, ktoré podporujú rast vlasov či nechtov. Reďkovky sú zase skvelým pomocníkom pre zdravie pečene a žalúdka. Ak majú dostatok vlahy, krásne si udržia svoj tvar a rovnako ako napríklad listová zelenina poslúžia výborne aj ako chutná a jedlá dekorácia jedál na tanieri.

Samostatnou kategóriou je jarná cibuľka, ktorá sa vďaka svojej jemnej chuti dostala aj na jedálniček tých, čo cibuľu ako takú zo zásady neobľubujú. Obsahuje vysoké množstvo polyfenolov a najmä flavonoidov, čo sú zlúčeniny, ktoré hrajú hlavnú úlohu pri prevencii chorôb a znižovaní oxidačného stresu, ktorý vyčerpáva naše telo, keď sa o seba dobre nestaráme. Sú tiež prírodnými antihistaminikami a majú antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti.

foto: Canva

Mäta je skvelým pomocníkom kuchára

Aj mäte sa vďaka vyššiemu počtu slnečných hodín a dostatku vlahy zo zimného obdobia darí najviac práve na jar. Táto voňavá bylina naviac pri minimálnych podmienkach rastie ako burina a niekedy nemá dostatok uznania za svoje silné liečivé vlastnosti. Mäta obsahuje antioxidant nazývaný kyselina rozmarínová, ktorá dokáže zmierniť príznaky sezónnej alergie. Jej chuť je naviac všeobecne veľmi obľúbená a využitie v kuchyni široké. Môžete ju použiť od zdobenia cez ochutenie šalátov či nátierok až po chutný nápoj v podobe čaju či limonády.

Tip na záver: dopestujte si vlastnú mikrozeleninu

Mikrobylinky alebo mikrozelenina sú jednoducho sadenice rastlín, ktoré pozbierame vo veľmi skorej fáze. Všetky sú pestované približne rovnakým spôsobom. Potrebujú len trochu výživnej zeminy, vlhko a svetlo. Sú také malinké, že sa dajú komfortne pestovať aj počas celého roka v interiéri. Práve na jar sa im však darí najlepšie.

Dajú sa pestovať takmer v čomkoľvek, na podnosoch a miskách či dokonca v nádobkách po jogurtoch. Mali by byť pripravené na zber už jeden alebo dva týždne po zasiatí. Stály prísun vitamínov si zaistíte postupným výsevom každý týždeň, aby nové listy boli pripravené na zber práve po skončení poslednej várky. Väčšina z nich je pripravená na zber len niekoľko dní po vyklíčení a má všetku chuť plne pestovaných rastlín, čím prinášajú koncentrovaný, aromatický výbuch chuti do vašich obľúbených jedál.

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin