zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Vážený pán premiér, Vláda SR, Úrad Verejného Zdravotníctva, gastro podnikatelia a návštevníci gastro prevádzok.

Priebeh korona krízy a jej následkov je nám všetkým veľmi dobre známy. My, prevádzkovatelia gastro prevádzok, sa s týmto stavom snažíme vyrovnávať vo všetkých aspektoch a je to pre nás veľmi náročné. Po zlepšení epidemiologickej situácie sme boli informovaní o postupe otvárania ekonomiky a jej fázach, ktorý bol vďaka priaznivej situácii zrýchlený. Mnohí z nás po tlačovej konferencii pána premiéra 18. 5. 2020 a prísľube rovnakých podmienok, aké sú na terasách, otvorili 20. 5. 2020 svoje vnútorné priestory, prípadne sa pripravovali na otvorenie o pár dní neskôr. 

Následne – 21. 5. 2020 – bolo v médiách publikované usmernenie a vysvetlenie nariadenia ÚVZ, na základe ktorého je možné otvoriť interiéry iba pod podmienkou súhlasnou pre všetky maloobchodné prevádzky, a to v limite 15 m2 na zákazníka pri súčasnej účinnosti opatrenia vzdialenosti stolov 2 metre od seba a limitáciou 2 osôb na 1 stôl. S podmienkou limitácie počtu zákazníkov na meter štvorcový dovtedy nikto z nás prevádzkovateľov nerátal, keďže nebola vopred komunikovaná a v nariadení bola uvedená nejasne, v súvislosti s maloobchodnými prevádzkami. Táto podmienka je pre nás pri aktuálne prebiehajúcich opatreniach ekonomicky nerealizovateľná a LIKVIDAČNÁ.

Rovnako sporné je aj nariadenie obmedzenia sedenia maximálne 2 osôb pri jednom stole s výnimkou rodičov a detí. Ľudia si to vysvetľujú rôzne, reagujú negatívne na upozornenia zo strany prevádzkovateľa. Hygienici potvrdili, že prevádzkovateľ nemá oprávnenie zisťovať, či sú zákazníci rodinní príslušníci, ale zároveň je nútený opatrenie dodržiavať pod hrozbou sankcií. V nariadení sa píše o výnimke rodičia a deti, ale nie je špecifikovaný vek detí, či to platí aj pre dospelých ľudí s rodičmi, alebo nie. Hlavný hygienik na brífingu 21. 5. 2020 spomenul, že ľudia žijúci v spoločnej domácnosti môžu sedieť aj piati pri stole. Ako to má teda prevádzkovateľ gastro prevádzok riešiť, aby neriskoval pokutu za nedodržanie nariadenia? 

Neúnosné je tiež, že podmienky fungovania sú zverejnené pár hodín pred ich účinnosťou, navyše nejasné, komplikované, sporné, napísané bez predchádzajúcej konzultácie priamo s prevádzkovateľmi reštaurácií. Ak tomu tak nie je, radi by sme vedeli, s kým z gastro segmentu uvedené nariadenia a dopady všetkých opatrení na gastro prevádzky Úrad Verejného Zdravotníctva komunikuje a konzultuje. Bez ohľadu na tieto dopady majú gastro prevádzky množstvo iných problémov a doslova prežívajú, preto Vás v ich mene žiadame o urýchlenú reakciu a zváženie našich návrhov. 

Sľubovaná rýchla štátna pomoc na podporu zamestnanosti pri poklese tržieb je veľmi zdĺhavá, komplikovaná a pre mnohé prevádzky aj nedostupná, každopádne aj bez ohľadu na príspevky z tejto pomoci netrpezlivo čakáme na pomoc týkajúcu sa nájmov, ktoré tvoria významnú časť prevádzkových nákladov. Pokladáme za diskriminačné, že reštaurácie a gastro prevádzky (mimo obchodných centier) môžu byť vynechané z možnosti preplatenia časti nájmov zo strany štátu a z možnosti nájom splácať. Rovnako považujeme za diskriminačnú nemožnosť čerpať úvery (či už avizované bezúročné pôžičky z financií z európskej únie alebo aj biznis úvery komerčných bánk, ktoré HORECA segmentu žiadosti odmietajú), ktoré by gastro prevádzkam pomohli prekonať toto náročné obdobie. 

Radi by sme tiež otvorili diskusiu o ďalších možnostiach aj krátkodobej ale aj dlhodobej pomoci gastro sektoru. Napríklad po vzore Českej republiky, ktorá znížila DPH pre gastro segment na 10 %. Zníženie DPH na služby verejného stravovania zo súčasných 20 % napríklad na 10 % by mohlo byť výrazným odľahčením finančnej záťaže pre gastro sektor. Sme, samozrejme, otvorení diskusii a aj ďalším návrhom na uľahčenie obnovy gastro sektora na Slovensku, ktorý to aj pred krízou nemal jednoduché a v aktuálnej situácii je jedným z najviac postihnutých odvetví. 

Podporte aj Vy svojím podpisom našu petíciu – či už ste priamo prevádzkovateľ gastro prevádzky, podporovateľ či zákazník. 

Ďakujeme veľmi pekne za podporu a zdieľanie.

PODPORIŤ PETÍCIU

V našej petícii žiadame o:

  1. Zrušenie limitácie počtu zákazníkov na 1 na 15 m2 vo vnútorných priestoroch zariadení verejného stravovania.
  2. Presné určenie povoleného počtu zákazníkov sediacich za jedným stolom a objasnenie súvisiacich oprávnení na kontrolu a súvisiacich sankcií.
  3. Zodpovedné, jasné a odôvodnené informovanie o všetkých aspektochepidemiologických opatrení vzťahujúcich sa na prevádzkovú prax gastronomických zariadení v termíne zodpovedajúcom adekvátne potrebnému času prevádzok na uvedenie daných opatrení do prevádzkovej praxe.
  4. Zaradenie všetkých gastro prevádzok, ktorým výrazným obmedzením možnosti prevádzkovania ich podnikania klesli tržby za relevantné obdobie, medzi prevádzky, ktoré budú mať možnosť žiadať o preplatenie časti nájmu zo strany štátu a zvyšnú časť splácať dlhšie obdobie.
  5. Umožnenie gastro prevádzkam čerpať úvery v bankách – z fondov Európskej únie ako aj komerčné úvery s garanciou štátu.
  6. Otvorenie diskusie o ďalšej dlhodobej pomoci gastro segmentu – napríklad zníženie daňovo odvodového zaťaženia, zníženie DPH, atď.

Podporte aj Vy svojím podpisom našu petíciu – či už ste priamo prevádzkovateľ gastro prevádzky, podporovateľ či zákazník. 

Ďakujeme veľmi pekne za podporu a zdieľanie.

Iniciátori, signatári a podporovatelia petície:

Kristína Lučeničová – Kozia Brána, Bratislava

Kamila Slašťanová – gastro portál Menucka.sk, Pezinok

Veronika Murányiová – Omama Shop Cafe, Bratislava

Zuzana Sabolová – Zmenu Pasta & Wine, Bratislava

Mária Ranincová – Trojka Pub & Restaurant, Bratislava

Martina Hlinová – Slovak Pub, Bratislava Flagship Restaurant, Cafe Messerschmidt, Bratislava, Biofarma Stupava

Monika Daniel Kormúthová – 4 Stagioni – pizzéria a reštaurácia, Bratislava

Juraj Paška – Moree restaurant, Bratislava

Zuzana Čonka Bošanská – Maranello ristorante, Bratislava

Tomáš Pörsök – SK&HU Étterem reštaurácia, Bratislava

Erik Janček, Domáca Piváreň – Petržalka, Bratislava

Filip Lackovič – Hotel Dominika, Bratislava

Silvia Pialová – Samoobslužná reštaurácia Terapia, Bratislava

Rastislav Kováč – Medium Inn, Bratislava

Dušan Dobrík – Pizzeria & Reštaurácia California, Bratislava

Juraj Zrunek – Naše hospoda Karloveská, Bratislava

Roman Okruhlica – Reštaurácia Rančík, Bratislava

Peter Terneny – Fit restaurant Vivo!, Home Foods, Fit restaurant Drieňová, Fit Foods Avion

Peter Miklušičák – Wimbledon Restaurant & Bar, Petržalská Pláž, Bratislava

Robert Terlanda – Restaurácia U Kmotra, Bratislava

Jana Krnáčová – Bistro Chef, Zvolen

Jana Pršová – Panský pivovar, Bojnice

Martin Škripko – Bamba Lina, reštaurácia pizzéria a pub , Košice

Ján Klempa – Fine restaurant, Malacky

Ján Kosturiak – Living Restaurant, Žilina

Paula Gáliková – Husacina U Galika

Monika Grambličková – Tyrex Canteen, MPL Canteen, Bratislava

Peter Hruška – SKY bar&restaurant, Bratislava

Michal Zugarek – Galéria Kontajner, Kontajner Riviéra, Bratislava

Martin Panák – Classic Pub & Restaurant

Tomáš Kubena – Reštaurácia Marína, Žilina

Juraj Opačitý – Atrio Cafe, Dubai Cafe

a pribúdajú ďalší, aktuálne info -> www.gastrobiznis.sk

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

sledujte nás na:

FacebooklinkedininstagramFacebooklinkedininstagram