Osobná koučka Zuzana Palková: Keď robím to, čo ma napĺňa, nemám potrebu napĺňať sa sladkosťami

3745
Zuzana Palková, talentová mentorka a osobná koučka
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Talentová mentorka Zuzana Palková vedie ľudí k tomu, aby pracovali zmysluplne a žili spokojne. A to tak, že svojich klientov učí hľadať, všímať si a využívať ich vlastný potenciál naplno. Zároveň je veľkou gurmánkou a dobré jedlo si vie patrične vychutnať.

Zuzana vďaka tomu, čo robí prišla na to, že chuť na sladké či slané snacky sa dá ľahko nahradiť kvalitnými a zmysluplnými aktivitami. Prečítajte si príjemný rozhovor o tom, ako vyzerá bežný deň profesionálnej osobnej koučky, ako práca vplýva na jej spôsob stravovania či o tom, kde si najradšej vychutnáva dobré jedlo.

Zuzka, ste koučka a talentová mentorka. Ide o veľmi zaujímavú, no pomerne nezvyčajnú profesiu. Povedzte nám takto na začiatok, ako vyzerá váš bežný pracovný deň?

Náplň mojej práce pozostáva z rôznych aktivít. Najčastejšie sú to online stretnutia s ľuďmi, ktorí chcú zistiť, aké sú ich prirodzené talenty a na akú prácu sa hodia, koučovacie rozhovory s klientmi, ktorí sa chcú zlepšiť v konkrétnej zručnosti, napríklad kvôli novým výzvam v práci alebo aj tými, ktorí sa chcú mať lepšie v súkromí a ocenia podporu pri zavádzaní nových návykov do svojho bežného života. V pozícii predsedníčky Slovenskej asociácie koučov – SAKo, sa spolu s kolegami venujem šíreniu povedomia o profesionálnom a etickom koučovaní a rozvojovým aktivitám pre našich členov. Do mojich pracovných dní patrí aj písanie článkov na témy súvisiace s koučovaním, pravidelné vzdelávanie sa, ale aj menej zaujímavé administratívne úlohy.

Prichádzajú na koučing aj ľudia s témami, ktoré súvisia so stravovaním?

Áno, v súčasnosti sa ľudia vo väčšej miere zaoberajú tým, ako zvýšiť kvalitu svojho života aj pomocou stravy. Koučovacie rozhovory ich vedia podporiť pri nachádzaní vhodných riešení a návykov, ktoré zapadnú do ich bežných dní. Pomáha pri prehodnocovaní motivácie človeka, aby aj napriek prípadným prvým neúspechom dokázal pokračovať užitočným smerom.

Foto: osobný archív Zuzany Palkovej
reklama:

Koučovanie je nápomocné napríklad aj vtedy, ak sa chceme naučiť zvládať stres inak, než nezdravým prejedaním sa, taktiež aj pri takých praktických úlohách, ako je zorganizovanie svadby alebo rodinnej oslavy. Keďže je koučovanie rozvojovou metódou, je využívané aj v gastre a hotelierstve. Podporuje zamestnancov v zdokonaľovaní zručností, ktoré potrebujú na poskytovanie kvalitnejších služieb klientom.

Keďže každý deň je iný a pomerne pestrý, ako vyzerá váš jedálniček? Máte v ňom poriadok alebo sa stravujete skôr intuitívne?

Zvyčajne jedávam dvakrát denne a jedlo si vopred plánujem tak, aby aspoň do určitej miery splnilo aj požiadavky mojich detí. Raňajky vynechávam, no občas si doprajem čerstvý chrumkavý croissant s džemom. Obed varím takmer každý deň, nakoľko aj manžel aj dcéra obedujú doma. Ak máme chuť na niečo iné, než sú overené domáce recepty, využívam aj donášku jedla – najmä na ázijskú kuchyňu.

A ako by ste celkovo definovali svoj vzťah k jedlu?

Jedlo si veľmi rada vychutnávam najmä počas dovoleniek a výletov. Veľa cestujem po Slovensku, preto oceňujem inšpirácie na dobré a zaujímavé reštaurácie aj v Magazíne Menučiek. Rada sledujem, ako sa gastronómia v našich mestách mení a ponuka rôznych druhov kuchýň rozširuje. Nevšímam si len samotné jedlo, ale aj interiéry reštaurácií a prístup personálu. Viem oceniť, ak všetky zložky stravovacích služieb spolu ladia a z reštaurácie odchádzam nielen sýta, ale aj s príjemným zážitkom. 

Vždy pôsobíte veselo a vyrovnane. Prezraďte nám, máte nejaké svoje jedlé „gulity pleasure“, ktoré vám zlepší náladu, ak sa zrovna necítite najlepšie?

Kedysi som bola bežný konzument sladkostí a čipsov, ale našťastie som si od toho odvykla. No mojím „guilty pleasure“ je vyprážaný syr s hranolkami a tatárskou omáčkou.

Všimli ste si, že s vaším osobným rastom sa menil aj vzťah s jedlom? Ak áno, akým spôsobom?

Keďže sa zaoberám rozvojom, naučila som sa lepšie si všímať samú seba – svoje pocity a nálady a meniť následné nezdravé pohnútky na prospešnejšie. Zistila som, že keď sa počas dňa venujem aktivitám, v ktorých vidím zmysel a ktoré ma napĺňajú, nemám potrebu sa napĺňať sladkosťami ani nezdravými snackmi a stačia mi 2 jedlá denne. Podarilo sa mi znížiť emočné upokojovanie sa jedlom na vyhovujúcu úroveň. Ale ak doma niečo oslavujeme, vtedy si koláč či tortu doprajem s čistým svedomím a pôžitkom.

Foto: Gabika Teplická

Aký je váš vzťah k domácemu vareniu a vypekaniu?

Varím často, považujem to za bežnú a rutinnú záležitosť a takto to na tanieri aj vyzerá. :) Preto si viem pravidelne dopriať chutné jedlá v reštaurácii a prinášať domov kúsok inšpirácie, ako to, čo varím, vylepšiť či zameniť. Pečenie je pre mňa, naopak, zriedkavá udalosť, na ktorú sa najprv mentálne nastavujem.

Máte vo svojom repertoári jedlo či dezert, ktorý keď pripravíte, tak sa všetci zalizujú?

Keďže nerada pečiem, pred mnohými rokmi som si povedala, že si potrebujem nájsť recept na jeden koláč, ktorý bude chutný, dostatočne zaujímavý aj na rodinné stretnutia a zvládnem ho upiecť. Podarilo sa mi to a makovo-tvarohový cheesecake sa stal mojím verným parťákom.

Ovplyvnila pandémia nejakým spôsobom váš vzťah k reštauráciám a kaviarňam?

Určite som ocenila opätovné otvorenie reštaurácií a navštevujeme ich rovnako často ako to bolo pred pandémiou.

Našich respondentov sa vždy veľmi radi pýtame na konkrétne tipy na dobré podniky na Slovensku. Aké sú tie vaše, do ktorých sa vždy radi vraciate?

Doma neraňajkujem, ale čo sa týka raňajok v hoteloch, viem si ich naplno vychutnať. Mojou srdcovkou sú kráľovské raňajky v hoteli Lomnica. Keď cestujeme s rodinou na východné Slovensko, radi sa zastavujeme na pizzu v útulnej pizzerii La Primavera alebo v reštaurácii Doma u nás v Poprade. V Bratislave najčastejšie navštevujem ázijskú reštauráciu Edo-Kin, taliansku U Taliana a vegetariánske bistrá Veg life.

Obľúbené reštaurácie má v Bratislave aj v Poprade. Foto: Zuzana Palková

Ste fanúšičkou typickej slovenskej kuchyne alebo máte radšej exotické chute?

Pred pár rokmi som si obľúbila indické a vietnamské reštaurácie, lebo mám rada zeleninové, bylinkami dobre ochutené jedlo. Doma však pripravujem jednoduchú slovenskú a taliansku kuchyňu.

A ktoré jedlo, ktoré ste ochutnali v zahraničí, bolo najlepšie a ktoré, naopak, najhoršie?

Tri prázdninové letá počas vysokej školy som strávila prácou v rekreačnom rezorte pri oceáne na severovýchode USA, kde si hostia vychutnávali homáre, kalamáre a rôzne iné dary mora. Aj keď to pre mnohých boli lahôdky, ja som ich po prvom opatrnom ochutnaní už do úst nevzala. Z toho, čo mi chutilo, spomeniem napríklad pekanový koláč.

Homáre či kalamáre ktoré ochutnala, no raz stačilo. Foto: Zuzana Palková

Ak by ste mali vybrať 5 ingrediencií, bez ktorých si svoje stravovanie neviete predstaviť, aké by to boli?

Myslím, že by to boli zemiaky a iná koreňová zelenina, čerstvý tvaroh, bylinky a čistá voda.

A na záver otázka mimo jedla. Ak by ste mali dať ľuďom len jednu radu, ktorá by ich mohla posunúť vpred, ako by znela?

Aby venovali čas zamysleniu sa nad tým, čo konkrétne to ich „vpred“ znamená a podľa akých drobných zmien by zajtra zistili, že sa už posúvajú ďalej. Takéto zamyslenie zvykne ľuďom prinášať praktické inšpirácie, ktoré nie sú len všeobecnými frázami, ale sú šité na mieru ich vlastnej životnej situácií.

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama