Istotne sa to už stalo každému z vás – pri varení niečo nevyšlo a pokrm namiesto na slávnostnú tabuľu smeroval v horšom prípade rovno do koša, v lepšom prípade síce na stôl, ale len tak potichučky, v súkromí, aby sa o nezdare príliš nehovorilo. Ponúknuť nepodarok hosťom, alebo nebodaj rovno panovníkovi, to chce poriadnu odvahu.

Cisársky trhanec

Tú mal podľa legendy o vzniku cisárskeho trhanca dvorný kuchár cisára Františka Jozefa I. Leopold. Pre panovníka a jeho krásnu manželku Sissi pripravoval dezert, ktorý sa nie celkom podaril… Palacinky sa občas nepodaria ani profesionálom, tak keď Leopold palacinky pre cisársky pár pokazil, mal dostatok odvahy svoj nepodarok dotvoriť a podať cisárskemu majestátu ako skutočnú lahôdku. Či Sissi zachutil na prvé ochutnanie alebo ho odmietla zjesť s tým, že “tú hlúposť” (z toho vznikol originálny názov Kaiserschmarrn) si vypýtal František Jozef, sa už asi nedozvieme.

Iná legenda hovorí, že trhanec pre cisára pripravila jednoduchá gazdiná, keď sa panovník potreboval na gazdovstve ukryť pred nečasom. Jednoduchý trhanec pripravila podľa tradičného drevorubačského receptu…

Cisársky trhanec Autorka: Andy Sekanová, menucka.sk

Tarte tatin

Tento slávny francúzsky jablkový dezert vznikol ako dôsledok nepozornosti. Autorkou receptu je Stéphanie Tatin, prezývaná Fanny. Spolu so sestrou Caroline vlastnili hotel v mestečku La Ferté asi 70 km od francúzskeho Dijonu. Fanny pripravovala jablkový koláč, lenže jablká na cukre na jeho prípravu príliš opiekla. Aby pri pečení úplne nezhoreli, prekryla ich cestom a tak dala obrátený koláč dopiecť. Hostia omyl Fanny nespoznali, dokonca im dezert veľmi chutil. Zrodil sa jeden zo slávnych francúzskych dezertov, vtedy ešte pod názvom Solognot. Pod názvom Tarte Tatin (alebo ak chcete, koláč sestier Tatinových) sa prvýkrát objavil v knihe receptov autora mnohých kuchárskych kníh a ďalších gurmánskych publikácií Mauricea Edmonda Saillanda, ktorý bol známy pod pseudonymom Curnonsky. Do Parížskych kuchýň sa vraj dostal vďaka Claudovi Monetovi, francúzskemu maliarovi, ktorý za recept zaplatil jedným zo svojich obrazov.

Jablkový Tarte Tatin Autorka: Andy Sekanová, menucka.sk

Tento výborný sladký koláč si môžete pripraviť jednoducho nielen z jabĺk podľa originálneho receptu sestier Tatinových, ale i z hrušiek, rebarbory či iného ovocia. Množstvo variácií nájdete na portáli varecha.sk.

Ďalšie slávne náhody

Náhody stoja aj za vznikom ďalších slávnych pokrmov, prevažne sladkých dezertov. Takto vznikli i cookies – majiteľka ubytovne pre turistov Ruth Wakefield v americkom štáte Massachusettes pripravovala – ako vždy – jedlá pre hostí. Do sušienok dávala rozpustenú čokoládu na varenie, ktorá jej však náhle došla. Pokúsila sa ju nahradiť nasekanou obyčajnou čokoládou v domnení, že pri pečení sa rozpustí. Kúsky čokolády ale ostali viditeľné v sušienkach i na ich povrchu. Ruth ich napriek tomu ponúkla hosťom – a cookies  boli na svete.

I náš slovenský najslávnejší fastfoodový recept vznikol viac-menej náhodou. Pôvodným účelom bolo presvedčiť obyvateľstvo, že ryby sú zdravý a cenovo prijateľný pokrm, keďže po svetovej vojne boli ceny rýb vysoké a životná úroveň obyvateľstva nízka. A tak bratislavský kuchár – a na prekvapenie i cukrár –  Július Boško z hotela Carlton vymyslel receptúru, kde sa vtedy drahá ryba treska zmiešala s majonézovým dressingom a zeleninou. Razom z nej bol cenovo prijateľný pokrm dostupný všetkým obyvateľom bez ohľadu na výšku príjmu. Ani pán Boško zrejme netušil, že stál pri zrode fenoménu tresky v majonéze, ktorý prežil generácie. Treska sa v prakticky nezmenenej podobe vyrába už od roku 1954. A to sme krajina, ktorá nemá more ;)

Sendvič

Nielen vďaka omylom je dnes gurmán živý. Sú recepty, ktoré vznikli naozaj ako rýchle občerstvenie. A nech vás nemýli čas ich vzniku, slávny sendvič vznikol už v roku 1762. A nevymyslel ho len tak hocikto, ale sám gróf zo Sandwichu John (niekde sa uvádza meno Eduard) Montague. Okrem toho, že bol anglickým grófom, bol aj náruživým kartárom. A pri hre mu síce vyhladlo, ale od kartárskeho stolíka sa mu ani kvôli jedlu nechcelo. Požiadal teda služobníctvo, aby mu jeho rostbíf pripravilo medzi dva kúsky chleba – aby si nezamastil prsty. Druhý – triezvejší – variant hovorí, že Montague bol kráľovským, veľmi zaneprázdneným úradníkom. Bol až tak veľmi pracovne vyťažený, že nemal čas ani na jedlo. Ďalej už to poznáte, nechal si pripraviť rostbíf medzi chleby…

Tak či onak, bez “lepáča” lorda zo Sandwichu si dnes nevieme predstaviť žiadnu školskú desiatu, piknikový kôš či turistický balíček. Sendviče sú populárne na celom svete, v Iráne sa pokúsili vyrobiť najdlhší sendvič na svete. Skôr, než ho oficiálne zmerali pre zápis do Guinessovej knihy rekordov, ho však prítomní ľudia v priebehu pár minút zjedli… Podľa záznamov bol dlhý 1500 metrov a naplnený 1400 kilogramami pštrosieho a kuracieho mäsa.

Zdroje:
Hlavný obrázok k článku: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sandwich9200280.jpg, autor Hohum
https://en.wikipedia.org/wiki/Cookie
http://www.tartetatin.org/home/history-of-the-tarte-tatin
https://sk.wikipedia.org/wiki/Treska_v_majon%C3%A9ze

 






Vložiť komentár