Ochutnali sme skvelé špeciality z nového jarného lístka reštaurácie Flamender

4285
FLAMENDER Tasting

Začiatkom apríla uviedla reštaurácia FLAMENDER nový jarný jedálny lístok, ktorý prináša delikatesy zo surovín typických pre toto ročné obdobie, akými sú napríklad medvedí cesnak alebo kráľovská špargľa. My sme vybrané jedlá z neho už ochutnali a potvrdzujeme, že chutia naozaj vynikajúco.

Výnimočné jarné chute v reštauráciách Flamender

“Jarný jedálny lístok prináša mozaiku originálnych chutí, z ktorých si, verím, naši hostia vyskladajú skutočný gastronomický zážitok. Nájdu v ňom napríklad Kotletu z vyzretého bravčového karé so zemiakovo-bazalkovým pyré, Šťavnatú bravčovú panenku so šalotkou dusenou na káve a chilli, či chutné Špargľové rizoto s medvedím cesnakom, šafranom a rukolou,” hovorí Peter Petráš, Executive Chef reštaurácie.

Peter Petráš, Executive Chef reštaurácií FLAMENDER
Peter Petráš, Executive Chef reštaurácií FLAMENDER

Svoj priestor v novom jedálnom lístku dostali aj chutné zdravé šaláty – Jarný šalát s jahodami, čučoriedkami, semiačkami z tekvice, slnečnice a s výhonkami hrášku či originálne dezerty, akými sú napríklad Čokoládový mousse s chilli a jahodami marinovanými v balzamikovom octe alebo Krupicové flameri s ríbezľovým sorbetom a marhuľovým želé.


ODPORÚČAME VÁM:

Ste zákazník reštaurácií?
Pozrite si denné menu v okolí. Ste majiteľ alebo manažér reštaurácie?
Pridajte sa na portál Menučka
a uverejňujte tu Vaše menu.
Priama registrácia tu.

Jarný jedálny lístok je výsledkom spoločnej práce tímu flamendrovskej kuchyne. Dôraz na čerstvosť, prvotriednu kvalitu a poctivosť surovín, ktoré pochádzajú prevažne od lokálnych slovenských farmárov a pestovateľov, sú v reštaurácii FLAMENDER úplnou samozrejmosťou.

Peter Oravec, šéfkuchár reštaurácie FLAMENDER Laurinská
Peter Oravec, šéfkuchár reštaurácie FLAMENDER Laurinská

„Zvykne sa hovoriť, že všade dobre, doma najlepšie. Podľa mňa táto múdrosť platí aj pre oblasť gastronómie. Ja sám som veľkým zástancom poctivých domácich produktov zo Slovenska. Ešte pred otvorením FLAMENDRA som precestoval takmer celú našu krajinu, stretával sa osobne s farmármi a pestovateľmi a na základe pozitívnej skúsenosti som si pre spoluprácu vybral tých najlepších,“ hovorí Peter Petráš.

Degustačné menu, ktoré sme ochutnali aj my:

JEMNE ZAÚDENÉ TEĽACIE PLÁTKY
s tuniakovou omáčkou a čerstvým koriandrom (120 g)

Jemne zaúdené teľacie plátky s tuniakovou omáčkou - Flamender restaurant
Zdroj foto: Flamender

KRÉMOVÁ POLIEVKA Z RAKA
so smotanou, kúskami pstruha opečeného masle, cherry paradajkami, sójovými klíčkami, mladým hráškom a čerstvými bylinkami (0,3 l)

Krémová polievka z raka so smotanou
Zdroj foto: Flamender

KRÁLIČÍ CHRBÁT OBALENÝ V SLANINE
s oranžovou šošovicou s bio bulgurom a citrónovým mangoldom na višňovej omáčke (200 g)

Králičí chrbát obalený v slanine s oranžovou šošovicou s bio bulgurom
Zdroj foto: Flamender

JAHŇACIE KOTLETY NA OPEČENÝCH MLADÝCH ZEMIAKOCH
so slaninou, mladou cibuľkou, uhorkovým šalátom a tymianovou omáčkou (120 g)

Jahňacie kotletky na opečených mladých zemiakoch so slaninou
Zdroj foto: Flamender

ČOKOLÁDOVÝ MOUSSE
s chilli a jahodami marinovanými v balzamikovom octe s jahodovou penou a karamelovým chipsom (150 g)

Čokoládový mousse s chilli a jahodami
Zdroj foto: Flamender

Zaujímavosti z jarnej flamendrovskej kuchyne alebo viete o tom, že …

  • súčasťou jarného jedálneho lístka je aj špeciálne “dry aged“ bravčové karé, ktoré sa potiera hovädzím tukom, zreje v suchu a chlade 3 – 4 týždne, vďaka čomu mäso získa unikátnu orieškovú chuť? Nazýva sa tiež „vyzreté“ a reštaurácia FLAMENDER ho ponúka ako jedna z mála na Slovensku.
    Tip Petra Petráša, Executive šéfa FLAMENDRA, z jarného jedálneho lístka: chutná Kotleta z vyzretého bravčového karé so zemiakovobazalkovým pyré a čerstvým šalátom s medovo-horčicovým dipom.
  • medvedí cesnak (Allium ursinum) je zdravá a chutná bylinka, ktorá rastie skoro na jar vo vlhších lesoch v Európe a v časti Ázie? Má výraznú vôňu, korenistú chuť a jeho liečivé účinky sú známe už tisícky rokov. Podľa istej legendy je medvedí cesnak prvou rastlinou, ktorú medveď zje po prebudení zo zimného spánku. Z tohto pramení aj prívlastok medvedí. Má silnú detoxikačnú schopnosť – funguje ako výborné “prečisťovadlo“, treba ho konzumovať najmä v apríli, aby jarná očistná kúra mala náležité účinky. Medvedí cesnak, nazývaný tiež divoký cesnak, sa odporúča konzumovať aj pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení a pri vysokom tlaku. Jeho liečivé účinky oceníte aj pri bolestiach hlavy, kŕčových žilách, je tiež výborným posilňovačom imunity.
    Tip Petra Oravca, šéfkuchára reštaurácie FLAMENDER Laurinská: Špargľové rizoto s medvedím cesnakom, šafranom a hoblinami syra.
  • obľúbená špargľa sa často označuje aj ako “kráľovná zeleniny“ a pôvodne vraj pochádza zo stepných oblastí v okolí Čierneho mora? V minulosti sa používala vďaka svojim liečivým účinkom na ľudský organizmus predovšetkým ako liek, čomu zodpovedá aj jej botanický názov “Asparagus Officinalis”. Odporúča sa pravidelne ju konzumovať v rámci prevencie proti vzniku rakoviny: „zázračná“ špargľa napríklad odvádza mnoho balastných látok, čo pozitívne vplýva na naše trávenie a vďaka jej pravidelnému užívaniu možno znížiť riziko vzniku rakoviny pečene. Je vhodným prostriedkom na odvodnenie organizmu a podporuje tiež činnosť obličiek. Je uznávaným afrodiziakom, vďaka tomuto jej účinku bola v období stredoveku v niektorých kláštoroch zakázaná. Dnes sa pestuje takmer na celom svete, najmä však v USA, Číne, Španielsku a vo Francúzsku. Vo svete je vyšľachtených asi 25 jej odrôd, najznámejšou je zelená a biela špargľa.
    Tip Petra Boleka, šéfkuchára FLAMENDER Polus: Teľacie medailónky na gazdovskom masle so špargľou obalenou v slanine z mangalice a kukuričnými plackami s mrkvou a hubovou omáčkou.
  • TOP zelenina jarného obdobia – špenát – zažil počas svojej existencie najväčšie “obrodenie“ v roku 1929, kedy sa zjavil Pepek námorník, obľúbená animovaná postavička, ktorý z neho urobil skutočný zeleninový hit? Predaj špenátu vďaka nemu stúpol o viac ako 30 % a tromi najobľúbenejšími potravinami vtedajších detí boli: morka, zmrzlina a špenát! Zaujímavosťou tiež je, že bol prvou zeleninou, ktorá sa začala predávať aj ako mrazená. Špenát je priam nabitý vitamínmi, je skvelým zdrojom kyseliny listovej, vitamínov A, K a železa. Ako ostatné listové zeleniny aj on obsahuje vlákninu, horčík a vápnik. A jeho čarovné účinky pre naše zdravie? Znižuje krvný tlak, hladinu cukru v krvi, priaznivo vplýva na rôzne kožné ochorenia, akné a vyhladzuje tiež vrásky. Preventívne pôsobí proti srdcovo-cievnym ochoreniam, pozitívne ovplyvňuje trávenie, je silným bojovníkom proti chudokrvnosti a bohatým zdrojom omega 3 mastných kyselín. Navyše, posilňuje zrak a spomaľuje starnutie.
    Tip Petra Petráša: Spätzle s grilovaným kuracím mäsom, bielym vínom, julienne zeleninou, mladým hráškom na masle, čerstvým špenátom, chilli a pečenou slaninovou mrvenicou.

Fotogaléria aj ostatných jedál nového jarného menu reštaurácie Flamender:

Na bratislavskú kulinársku scénu vstúpil FLAMENDER minulý rok na jar. Prvá prevádzka reštaurácie bola otvorená v obchodnom centre Polus, o pár týždňov neskôr druhá v historickom centre mesta na Laurinskej ulici. Reštaurácie prinášajú jedinečný koncept spojenia tradičných kuchýň dunajského regiónu s nádychom modernosti a súčasnosti.

Novinka vo FLAMENDRI Polus: zážitkové rodinné víkendy, ktorých súčasťou je detská zóna FLAMÍK a špeciálne detské menu.

Flamender – slovo pochádzajúce zo starej nemčiny: sveták, bonviván, milovník a znalec dobrého jedla a vína

www.flamender.sk

Zdroj úvodnej foto: Flamender

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
Sledujte nás na Facebooku