Ochutnali sme pivné degustačné menu v Apolka Restaurant, odchádzali sme nadšení

850
pivné degustačné menu v Apolka Restaurant
foto: autorka

Someliér piva je spojenie, ktoré v našej gastronómii nepočujete často. A už vôbec nie pivný someliér, ktorý sa rozhodol spárovať pivo s luxusným degustačným menu. Tešíme, že sme mohli byť súčasťou tejto výnimočnej akcie a dostali sme pozvanie na pivné degustačné menu v Apolka Restaurant.

Ak sa k nápadu zostaviť luxusné degustačné menu pridá šéfkuchár, ktorý rád experimentuje s novými chuťami a vôňami a nechýba mu odvaha do luxusného jedla zakomponovať pivo, vznikne netradičné spojenie, aké sme našli v novootvorenej reštaurácii Apolka.

Svoje sily spojili majiteľ pivovaru ERB Jozef Sivákšéfkuchár Peter Kysucký a zázrak bol na svete. Spojili zdanlivo nespojiteľné a my sme si tak mohli vychutnať degustačné menu v Apolka Restaurant.

Apolka Restaurant Bratislava
foto: autorka

Večer, ktorý ulahodil dámam aj pánom

Nielen počas degustačného menu vás privíta krásne prostredie a milý personál. Vychutnať dobré jedlo si môžete v príjemnom priestore reštaurácie, ale i na teraske s výhľadom na nový bratislavský Down Town.

Tento raz personál vyskladal menu tak, aby si na svoje prišli aj milovníci červeného mäsa aj ľudia, ktorí uprednostňujú skôr ľahšie rybacie mäso. Súčasťou nášho degustačného menu bolo pivo z bankoštiavnického Pivovaru ERB.

Chcete sa o tejto výnimočnej bratislavskej reštaurácii dozvedieť viac? Kliknite si na článok, ktorý sme im nedávno venovali »

Nemožno sa čudovať – išlo totiž o degustáciu pivného menu, kde tento chmeľový mok tvoril hlavnú zložku všetkých chodov. Skvelou správou je, že toto párovanie nezaradili do menu len dočasne na účely tejto degustácie. Vynikajúce slovenské pivo ERB si počas obeda či večere v Apolke môžete vychutnať aj vy.

Ako vyzeralo degustačné menu v Apolka Restaurant?

Na chuťový zážitok nás počas degustačnej večere pripravilo lahodné predjedlo – zaúdený hovädzí jazyk v netradičnej podobe. Pripravili a naservírovali ho z peny z tmavého špeciálu od pivovaru ERB. Ako inak, už predjedlo doplnili pivom ERB Weizen.

Ku každému chodu bolo spárované pivo. To sme degustovali v špeciálnych pohárikoch z tenkého skla, ktoré primerane udržiava správnu teplotu piva. Štíhly tvar tela pohárika zas umožňuje vychutnať si nielen chuť, ale aj vôňu chmeľu

zaúdený hovädzí jazyk
foto: autorka

Nasledovalo velouté z pivovarských kvasníc, kde upútal nápadom ale i chuťou chips z kože jesetera. Chips nás navnadil na prvé hlavné jedlo – grilovaného jesetera s krémovou omáčkou z tmavého piva ERB. Na vyváženie chod doplnili svetlým ležiakom 10 %.

degustačné menu v Apolka Restaurant
foto: autorka

Ďalšie hlavné jedlo potešilo aj klasikov – hovädzí krk, marinovaný, ako inak, v pive ERB, tentokrát Weizen. Ale ani tmavý špeciál neostal nepovšimnutý – ako súčasť pyré z cibule a tiež v degustačnom poháriku.

hovädzí krk marinovaný v pive
foto: autorka / Apolka Restaurant

Záverečným chodom bol tradične dezert. Na prekvapenie aj sem dokázal šéfkuchár Peter Kysucký zakomponovať pivo v podobe sirupu (odporúčame vyskúšať). Pivo bolo aj jednou zo zložiek čokoládovej peny, mimochodom, ozaj veľmi lahodnej.

dezert degustačné menu v Apolka Restaurant
foto: autorka / Apolka Restaurant

Ochutnali ste už pivo?

Pivo ako súčasť menu ulahodilo nielen tým, ktorí si ku každému chodu vyskúšali iné pivo z portfólia pivovaru ERB. Očarilo aj ako priama súčasť všetkých jedál v menu. Jeho horkastá, špecifická chuť jedlá nielen príjemne dochutila, ale aj prevoňala. Pretože vôňa je bezpochyby ďalší dôležitý vnem, ktorý k dobrému jedlu patrí.

Toto degustačné menu doslova potešilo zmysly a nám neostáva nič iné, len veriť, že páni a dámy z Apolky podobné menu pripravia opäť čoskoro. Bolo by skvelé, ak by niektoré z jedál zaradili aj do svojho výnimočného menu, aby ste mali možnosť ochutnať (nielen) pivo pri návšteve Apolky aj vy.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama