Ochutnajte Thajsko a bežte na vlak. Na košickej stanici otvorili pravé thajské bistro TA:JEC

2632
bistro TA:JEC Košice
foto: Menucka.sk / Bistro TA:JEC
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Železničná stanica v Košiciach je moderné centrum, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani v európskych veľkomestách. Je čistá, príjemná, dobre označená a v neposlednom rade sa tu je kde najesť. K podnikom nedávno pribudlo aj pravé thajské bistro TA:JEC, kde si môžete dopriať lákavé ázijské pochúťky tesne pred cestou na vlak.

Spolu so sesterskou prevádzkou TU:JEC, kde počas celého dňa podávajú klasiky slovenskej kuchyne, patria pod reštauráciu Kantína:Stanica. Obe moderné bistrá s pestrou ponukou nájdete na 2. poschodí železničnej stanice. Mapa však nebude nutná, stačí, ak pôjdete rovno za nosom a lákavými vôňami Thajska.

TA:JEC – konečne autentická thajská kuchyňa

Tak znie krátky – a výstižný slogan – bistra TA:JEC. Vo foodcourtovej prevádzke ponúkajú autentické chute z Thajska v prevedení skúsenej šéfkuchárky, ktorá pochádza priamo z tejto krajiny. „Naša šéfkuchárka sa volá Smajitsou Ngam Jinda a pochádza z mesta Mae Hong Son v Thajsku. Má certifikát z Chiang Mai Institute for Skill Development a jej kulinárske skúsenosti sú zárukou autenticity našej kuchyne,“ prezradila nám viac ich social media manažérka Nataliya Zavacká.

bistro TA:JEC Košice menu
foto: Menucka.sk / Bistro TA:JEC

Ručia za to, že vám na tanieri pristanú len čerstvé potraviny, mnohé z nich pochádzajú naozaj priamo z Thajska. Nie je pravidlom, že na slovenských železničných staniciach dostanete tak kvalitné jedlo, a tak nás ponuka bistra TA:JEC veľmi milo prekvapila. Zaujímalo nás preto, odkiaľ pochádza väčšina ich surovín v kuchyni:

reklama:

„Zeleninu nakupujeme na Slovensku, ale ostatné thajské potraviny nám dováža dodávateľ CIPA z Prahy. Práve preto, aby sme zabezpečili autentickosť našich jedál,“ dodala Nataliya.

V ponuke majú jedlá, o ktorých ste možno ani nepočuli

A napriek tomu, že na väčšine lokálnych názvov si, nadnesene povedané, zlámete jazyk, každé jedno z nich stojí za to ochutnať. Je to naozaj uveriteľná exotika. Nedalo nám nespýtať sa na pôvod nápadu otvoriť pravé thajské bistro na východe Slovenska.

„Nápad pochádza od vedenia našej spoločnosti. Dlhodobým cieľom projektu Stanica Košice je poskytovať kvalitné a rôznorodé služby pre cestujúcich a obyvateľov Košíc a okolia. V rámci gastrosegmentu nám ešte chýbal typ ázijskej kuchyne. Dnes si na Stanici Košice viete vychutnať street food, pivárenskú pubovú kuchyňu, tradičnú dobrú slovenskú kuchyňu a teraz už aj thajskú kuchyňu,“ uviedla dôvod social media manažérka a jedným dychom dodala, že na Slovensku je thajskej kuchyne stále pomerne málo.

menu TA:JEC
menu TA:JEC
foto: Menucka.sk / Bistro TA:JEC

Stanice sú pomyselnou bránou do sveta, preniesť sa do toho východného nikdy nebolo jednoduchšie. V ponuke bistra TA:JEC nájdete lahodné predjedlá, sýte ázijské polievky, mäsité aj bezmäsité hlavné jedlá, rezance či dezerty. Ako bonus sú takmer všetky z nich bezlepkové (okrem Pad kaphrao moo/gai s vyprážaným mletým mäsom a bezlaktózové (okrem dezertov).

Vybrať si z každého len jedno je na prvý raz nereálne. Preto sme sa na odporúčania spýtali priamo Nataliye: „Osobne mám najradšej Pad Thai gai ako hlavné jedlo, Khao niew mamung ako dezert a Tom yum kung ako polievku. Tieto jedlá dokonale vystihujú chuť Thajska, ktorú milujem.“

Premýšľate, čo znamená TA:JEC?

Aj keď to na prvé počutie evokuje východniarsky príkaz (Ta jedz!), nie je to jediný význam tohto slova. „TA:JEC je vlastne lokálna nespisovná skratka pre hovorové, priateľské označenie človeka pochádzajúceho z Thajska. Ako dnes navaril TAJEC? Formálne sme toto spojenie oddelili dvojbodkou, ktorá to vizuálne oddeľuje, ale aj nie,“ vysvetlila.

bistro TAJEC Košice (3)
foto: Menucka.sk / Bistro TA:JEC

Zároveň je to ale špecifický lokálny a veľmi multifunkčný hovorový prvok komunikácie. Niečo medzi príslovkou a časticou, použiteľný v každej chvíli a v každom význame. V slovnom spojení TA JEC (jedz: jesť – rozkazovací spôsob v 2. osobe jednotného čísla), vzniká dvojzmysel a slovná “hračka”, keď si hladný, TA JEC!

Najete sa tu počas pracovného týždňa až do večera

Ich otváracia doba je veľmi priaznivá pre všetkých vlakových nadšencov a cestovateľov. Každý deň sa v bistre TA:JEC môžete najesť od 11:30 až do 20:00 hod. Zároveň ponúkajú aj donáškovú službu pre tých, ktorí si chcú dopriať chutnú thajskú kuchyňu, no nemajú práve naplánovanú žiadnu cestu vlakom. Objednať jedlo si u nich môžete cez Wolt, Bistro.sk aj Bolt Food.

Zatiaľ však len počas pracovného týždňa, v sobotu a v nedeľu je bistro zatvorené. „Momentálne sme v testovacej fáze a analyzujeme dáta. Do budúcna však určite plánujeme otvoriť prevádzku aj cez víkendy, aby sme vyhoveli všetkým našim zákazníkom.“

ázijská polievka
foto: Menucka.sk / Bistro TA:JEC

Prečo si vybrať TA:JEC?

  • autentická thajská kuchyňa – jedlá vám vždy pripravia podľa tradičných receptov, ktoré vám prinesú pravú chuť Thajska

  • čerstvé suroviny – používajú len tie najčerstvejšie a najkvalitnejšie ingrediencie, aby vám zabezpečili nezabudnuteľný gastronomický zážitok

  • príjemná atmosféra – toto bistro je ideálnym miestom pre spojenie pracovných stretnutí s chutným jedlom s nádychom exotiky či pre pohodlné skrátenie si čakania na vlak a autobus
sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama