Ak sa zamyslíme nad tým, ktorá skupina obyvateľstva najviac uprednostňuje výhradne alebo čiastočne rastlinnú stravu, odpoveď bude jednoznačne mladí ľudia. Na ich popud vznikol projekt Zelená jedáleň, ktorého cieľom je znížiť spotrebu mäsa a živočíšnych produktov.
Už ste o ňom počuli? Projekt organizovaný Slovenskou vegánskou spoločnosťou si medzi slovenskými vysokými školami a univerzitami získava čoraz väčšiu popularitu. Občianske združenie, ktoré za Zelenou jedálňou stojí, je presvedčené, že lepšia a moderná budúcnosť začína na našom tanieri. Preto sa snažia spestriť jedálniček mladých ľudí, ktorí sa v jedálňach v škole a na internátoch často stretávajú s nedostatočnými možnosťami výberu.
Ako projekt funguje?
Projekt spolupracuje predovšetkým s vysokoškolskými a univerzitnými jedálňami, ktorým poskytnú kuchársky workshop a odborné poradenstvo o rastlinnej strave. Následne zabezpečia propagáciu jedálenskej služby rozšírenej o chutné a zdravé rastlinné jedlo.
Stačí, aby záujemca vyplnil formulár na stránke Zelenej jedálne, dohodol si stretnutie s koordinátorkou projektu a vyčlenil pracovníkom priestor na približne 3 hodiny trvajúci kuchársky workshop. Po podpísaní vzájomnej spolupráce projekt odštartuje. Slovenská vegánska spoločnosť urobí všetko pre to, aby sa informácia o zapojení dostala k čo najširšiemu počtu ľudí.
„V receptoch Zelenej jedálne zohľadňujeme, aby boli nenáročné na prípravu a využívali sa bežne dostupné suroviny. Recepty v kuchárskych knihách sú vypočítané na 100 porcií. Nájdete tam rôznorodé chutné jedlá, či už ide o tradičné slovenské chute alebo tie exotickejšie,“ napísala o projekte na svojej stránke Slovenská vegánska spoločnosť.
Výhody projektu Zelená jedáleň sú naozaj lákavé
Jedlá Zelenej jedálne sú vhodné nielen pre vegánov a vegetariánov, ale aj tých čo sa chcú stravovať zdravšie a mať počas dňa viac energie. Taktiež ich uprednostňujú ľudia s intoleranciou na mlieko, vajcia alebo histamín. Rastlinná strava prináša so sebou veľa výhod pre ľudské zdravie. Stále viac výskumov dokazuje, že rastlinné stravovanie znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky 2. typu, obezity a aj niektorých typov rakoviny.

Vaša univerzita bude o krok vpred pred ostatnými. Zelená jedáleň robila medzi študentmi aj prieskum. Jeho cieľom bolo na základe kooperácie s vysokoškolskými študentmi, zamestnancami a ďalšími spolupracovníkmi zistiť, koľkí z nich by mali záujem stravovať sa vo vysokoškolských jedálňach s rastlinnou stravou.
Prieskum hovorí jasnou rečou
Do prieskumu sa zapojilo 1076 respondentov z viacerých slovenských univerzít a vysokých škôl. Pre projekt bola prínosná najmä odpoveď na otázku: „Ako často by ste sa chodili stravovať do VŠ jedálne, ak by ponúkala rastlinnú stravu?“ Dokopy až 58 % všetkých respondentov odpovedalo, že v takomto prípade by sa v školskej jedálni stravovali určite viac ako 2x týždenne. Pozrite si aj kompletné výsledky prieskumu, ktoré môžu byť podnetné aj pre majiteľov iných stravovacích zariadení.
Počuli ste už o projekte Zelená jedáleň? Stretnúť ste ich mohli napríklad na nedávnych Vegánskych hodoch v Starej tržnici. Privítali by ste, keby ste vy (prípadne vaše deti) mali na slovenských vysokých školách a univerzitách väčšiu diverzitu rastlinného jedla v ponuke?
zdroj titulná fotografia: Canva
zdroje informácií: Zelená jedáleň, Slovenská vegánska spoločnosť
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: