V našom hlavnom meste sa roztrhlo vrece s kvalitnou gastronómiou. Na food scéne takmer každý mesiac pribúdajú nové podniky v Bratislave, ktoré si už po pár dňoch nájdu svojich stálych zákazníkov. Od konca roka 2024 otvorili svoje brány doslova desiatky podnikov, vybrali sme 9 najzaujímavejších.
Či už uprednostňujete moderné a minimalistické koncepty, vegánske jedlá alebo poctivú taliansku kuchyňu, nie je žiadnou novinkou, že v Bratislave ich nájdete. Zdá sa však, že stále viac Bratislavčanov sa chce dobre najesť.
Ako inak vysvetliť, že na gastronomickej mape neustále pribúdajú nové podniky v Bratislave? A verte nám, tieto fakt stoja za to, aby ste si v nich urobili rezervačku!
Moozi Creative Asian Cuisine

Dlho očakávaný koncept, za ktorým stojí jeden z najlepších šéfkuchárov na Slovensku Michal Konrád, prináša autentické chute Ázie priamo do srdca mesta. Tento podnik spája prvotriednu gastronómiu a snaží sa zostať prístupný pre každého. Čakajú tu na vás jedlá plné výrazných chutí, inšpirované svetovou scénou, a to všetko s dôrazom na udržateľnosť a kvalitné suroviny.
Bistronomy
Bistronomy je Bratislavčanom dobre známe. Aktuálne sa však presťahovalo do novej štvrte Vydrica a prináša ešte výnimočnejší gastronomický zážitok v priestoroch pod bratislavským hradom. Táto nová mestská časť v Bratislave sa bude pýšiť niekoľkými unikátnymi gastronomickými prevádzkami.
Zakladatelia konceptu Tatiana Marčeková a Denis Benek v prevádzke spojili príjemnú atmosféru s precíznou kuchyňou šéfkuchára Jakuba Rödera, ktorý pracuje výhradne s čerstvými, sezónnymi surovinami. Ak patríte k milovníkom gastro zážitkov, určite vám odporúčame vytvoriť si rezerváciu.
KERN Restaurant

Reštaurácia KERN nie je pre vás žiadna novinka – už sme o nej písali a radi sa k nej (aj do nej) opäť vrátime. Tento podnik v srdci Rače na Rudroffovej 5 nie je len ďalším miestom na obed či večeru, ale zážitkom, ktorý spája históriu, umenie a skvelé jedlo.
Atmosféru dotvárajú diela Hermanna Armina von Kerna, podľa ktorého račiansky podnik dostal aj svoj názov. Kuchyňa servíruje premyslené chute v modernom prevedení a organizujú aj pravidelné podujatia, takže sa je pri návšteve rozhodne na čo tešiť.
I Tre Somari
Bratislava má aj nový taliansky poklad – Ristorante Italiano da Cono I Tre Somari, čerstvo otvorenú reštauráciu, ktorú opäť nájdete vo Vydrici. Za konceptom stojí uznávaný šéfkuchár Cono di Candia a jeho dvaja partneri, ktorí prinášajú autentické chute priamo z talianskych fariem. Názov I Tre Somari (z talianskeho traja somár, pozn. redakcie) odkazuje na obľúbenú taliansku pieseň.
Interiér spája luxus s ich špecifickou útulnosťou a ponúka parádny výhľad na Dunaj. V ponuke nechýbajú prémiové suroviny, lahodné vína vybrané odborníkom Paolom a atmosféra, v ktorej sa budete cítiť ako v srdci Talianska. Ak milujete pravú taliansku kuchyňu, toto miesto by ste nemali obísť!
MASIDA Dining

Ak ste fanúšikmi autentickej kórejskej kuchyne, meno Ervín Polívka a jeho fantastické kimchi vám určite nie sú neznáme. Jeho bistro Banchan, ktoré sme už navštívili a ochutnali tu skvelé jedlá, si získalo srdcia milovníkov ázijskej gastronómie. Teraz prichádza s ďalšou lahôdkou – reštauráciou MASIDA – Korean BBQ & Hot Pot na Zámockej 36. Tu sa kórejská gastronómia mení na zážitok, kde si môžete ugrilovať šťavnaté mäso priamo pri stole alebo sa zahriať tradičnými hot potmi.
Retro Ristorante

Retro Ristorante v OC Retro prináša do Ružinova autentické chute Talianska. Stojí za ním mladá podnikateľka Veronika Nováková, ktorá si splnila sen o vlastnej reštaurácii. Cesto na pizzu tu kysne 48 hodín, domáce cestoviny sa pripravujú s dôrazom na tradíciu a 100% tiramisu si získa každého milovníka sladkého. K tomu výber kvalitných talianskych a slovenských vín, štýlový interiér a atmosféra, v ktorej sa budete cítiť ako na dovolenke v Ríme.
Marani

Marani je nová gruzínska reštaurácia v nákupnom centre Aupark. Prináša autentické chute Kaukazu priamo do hlavného mesta. Pod vedením skúseného šéfkuchára Martina Viledku tu pripravujú ikonické chinkali – šťavnaté mäsové knedličky či legendárne chachapuri adjaruli – chlebovú loďku plnú syra, masla a vajíčka. K tomu nechýba výber gruzínskych vín z Dekanozishvili Winery, ktoré dokonale dotvárajú celý zážitok.
Bistro DeLoxe
Medzi nové podniky v Bratislave patrí aj netradičná „lokšáreň“ Bistro DeLoxe na Mýtnej ulici. Je splneným snom Viktora Vašeka, ktorý si po siedmich rokoch plánovania povedal, že tradičné lokše si zaslúžia vlastný podnik. Inšpiráciu čerpal z detstva, keď jeho mama v bratislavskom Novom Meste piekla poctivé lokše podľa rodinných receptúr. Dnes ich servíruje v klasickej aj modernej verzii – na slano, na sladko, s kvalitnými surovinami a dávkou kreativity.
Balans Brunch & Coffe Bar

Balans Brunch & Coffee Bar na Prievozskej 19 v Ružinove je nový vegánsky raj, ktorý rozširuje úspešný koncept pôvodného Balans Bistro z Jozefskej ulice. Ponúka pestré raňajkové menu – od vegánskej verzie anglických raňajok až po bowls, burgre či domáce zákusky. K tomu skvelá káva, matcha a útulný interiér, kde sa dobre pracuje aj oddychuje. Otvorené majú od skorého rána. Takže či už ste ranné vtáča alebo si radi pospíte, vždy tu nájdete niečo chutné.
zdroje: Startitup.sk, Refresher.sk
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: