Reštaurácia v ikonickej Jurkovičovej teplárni v Bratislave prichádza s novým konceptom zážitkovej gastronómie. O nezabudnuteľný kulinársky aj barový zážitok sa starajú výnimoční profesionáli – šéfkuchár Adam Vasko a šéfbarman Branislav Ďuriš. Aké je nové menu vo WERK-u?
„Naším cieľom je, aby bola prvotriedna gastronómia prístupná nielen pre elitu, ale pre každého,“ hovorí šéfkuchár. Poďme sa pozrieť na to, ako vyskladali nové menu.
Gastronómia svetového formátu v srdci Bratislavy
Adam Vasko získal cenné skúsenosti v najprestížnejších európskych reštauráciách. Pôsobil vo viedenskom Steirereck-u, ktorý sa pravidelne umiestňuje medzi 50 najlepšími reštauráciami sveta a v súčasnosti sa pýši troma michelinskými hviezdami.
V rakúskej Schloss Thalheim sa vypracoval z pozície junior souschefa až na šéfkuchára a prispel k zlepšeniu hodnotenia reštaurácie v sprievodcovi Gault&Millau. Stáž absolvoval aj v legendárnej londýnskej Restaurant Gordon Ramsay, ktorá si vyše dve desaťročia drží tri michelinské hviezdy. Ďalšie kuchárske skúsenosti zbieral v Nemecku, v Tirolských Alpách a dokonca až v Thajsku.

„Mám rád kuchyne, ktoré majú dušu. Mexiko, Španielsko, Taliansko, Thajsko – každá má iný rytmus, inú energiu. V kuchyni WERK-u prepájam klasiku s nečakaným, kombinujem techniky a chute, no vždy myslím na hosťa. Jedlo má prekvapiť, ale zároveň potešiť,“ vysvetľuje Vasko.
Drinkový zážitok ako pocta umeniu
Bar vo WERK-u vedie Branislav Ďuriš – skúsený barman, ktorý sa z domácich reštaurácií skupiny Medusa – Mercado a PRIMI, prepracoval až na čelo barového tímu v Jurkovičovej teplárni. Jeho drinkové menu inšpirované svetom umenia a pop-artu prináša hosťom možnosť objaviť drinky s vlastným charakterom.
Každý kokteil odkazuje na konkrétnu osobnosť alebo umelecký štýl. Hostia si zároveň môžu drinky z pop-up menu dotvoriť výberom konkrétnej značky alkoholu. Koktaily sú navyše špeciálne servírované, v súlade s umeleckými štýlmi alebo osobnosťami, na ktoré odkazujú.
„Každý drink má svoj vlastný príbeh. Snažím sa vytvoriť niečo, čo hostia nielen ochutnajú, ale čo si zapamätajú. Pracujeme s kvalitnými ingredienciami, modernými technikami a sledujeme svetové trendy, ktoré pretvárame do vlastného konceptu,” hovorí Ďuriš.

Nové menu vo WERK-u zaujme mnohými novinkami. Medzi nimi sú napríklad grilovaná hovädzia sviečkovica na čili-čokoládovej omáčke so zemiakovo-mrkvovým gratinom a pancettou. Z koktailovej ponuky vyniká elegantný The Great Gatsby – harmonický mix la coppa extra secco, fermentovanej hrušky, málo používanej brezovej tinktúry a orange bitteru, ktorý si možno doladiť podľa vlastného vkusu výberom z 35 prémiových ginov.
Sladkou bodkou za návštevou tohto elegantného podniku môže byť pistáciový lávový koláč, ktorého základ tvorí višňová omáčka doplnená o nakladané višne, punč, chrumkavé pistácie a netradične aj včelí peľ, ktorý jej dodáva jemne kvetinový akcent.
„WERK je reštaurácia pre všetkých gurmánov. Podávame tiež denné menu, špeciálne víkendové menu a novinkou sú detské menu,“ dodáva šéfkuchár Vasko.

O skupine Medusa
Medusa je už viac ako 20 rokov lídrom v oblasti zážitkovej gastronómie na Slovensku. Zároveň prevádzkujú viac ako 40 gastrozariadení na Slovensku, v Česku, Rakúsku a Spojených arabských emirátoch. Pre skupinu pracuje viac ako 1 250 zamestnancov.
Do siete skupiny Medusa patria značky Lúnico, Primi, Werk, Rio, Mint, La Pala, Como Cafe, Klubovňa, Kubu, Nox, Barrock, Trafo, Epic, Presto. Na základe franšízy aj značka wagamama.
Skupina prevádzkuje aj samostatnú cateringovú divíziu Medusa Catering, unikátny vernostný program Medusacard či vlastnú vzdelávaciu platformu Medusa Academy. Závodné stravovanie zastrešuje pre také spoločnosti ako sú Volkswagen Slovakia alebo Amazon Slovakia. Viac informácií nájdete na: www.medusarestaurants.sk.
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: