Nikoleta Engliš z projektu Ženské: Jedlo je kľúčové (nielen) pre ženské zdravie

1340
foto: archív Nikoleta Engliš
Prihláste sa na odber článkov:
najnovšie články 1 x týždenne

Vložením e-mailovej adresy do poľa a potvrdením políčka prihlásiť sa udeľujete prevádzkovateľovi súhlas so spracovaním osobných údajov. Bližšie informácie, ako spracúvame vaše osobné údaje nájdete v sekcii Ochrana osobných údajov.
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Projekt Ženské sa venuje témam ženského zdravia, výživy a snaží sa bojovať proti tabuizovaniu a stigmatizácii určitých problémov. Jeho zakladateľka Nikoleta Engliš sa venovala štúdiu výživy. Počas troch rokov trvania tohto projektu sama prešla vývojom, naučila sa brať jedlo ako prospešné palivo pre telo a svoje poznatky sa snaží (veľmi efektívne) posielať ďalej.

Nikoleta nám v rozhovore porozprávala o tom, prečo je dôležité poznať svoje telo, ako sa stravovať počas jednotlivých fáz menštruačného cyklu či o tom, prečo nikto z nás nie je 100% a tak je to v absolútnom poriadku.

V internetovom priestore ťa môžu naši čitatelia poznať ako tvorkyňu profilu Ženské na Instagrame. Čo na tomto profile môžeme nájsť?

V rámci projektu Ženské sa zameriavame hlavne na témy spojené s menštruačným cyklom a ženským zdravím všeobecne, snažíme sa edukovať ženy, aby svoje telo a svoj cyklus poznali čo najlepšie a uľahčili si tým život. Verím, že tiež svojou troškou prispievame k normalizácii menštruácie v spoločnosti a prelomovaniu zbytočných tabu.

Nika, študovala si výživu a téme stravovania sa venuješ aj profesionálne. Ako by si popísala svoj vzťah s jedlom?

Pomerne dlho sme sa hľadali, ale našli sme sa.😊 Zvykla som byť celkom vyberavá v jedle, nechutilo mi toto, tamto… V mladosti som mala tiež problém s anémiou a bola som dosť chudá, no nedokázala som pribrať, aj keď som veľmi chcela. Veľa vecí sa zmenilo, keď som začala študovať výživu na VŠ, niekoľko rokov som pracovala ako nutričná terapeutka a tiež veľký zlom v mojom vzťahu s jedlom nastal pred 6 rokmi, keď som prešla na vegetariánsku stravu. Teraz sa na už na veľa vecí z pohľadu jedla pozerám úplne inak ako v minulosti. Keď si naložím jedlo na tanier, vidím tam živiny, ktorými „natankujem“ svoje telo, nie len niečo, čo zjem, lebo som hladná.

Venuješ sa aj vplyvom jedla na hormonálne zdravie a celkový hormonálny cyklus žien. Aký dopad má strava na ženské zdravie?

reklama

Extrémny! A nielen na ženské, na zdravie každého človeka. Veľmi by som chcela, aby sme si to oveľa viac všetci uvedomovali. Urobili sme už síce pokrok, zdravá výživa sa stala „trendy“, lenže to stále nie je podľa mňa dosť. Musím vedieť, prečo jem zdravo, prečo uprednostňujem tento spôsob stravovania pred iným. A to moje prečo musí vychádzať zo mňa samej, inak to nikdy nebude fungovať dlhodobo. Pre mňa ako ženu bol obrovský posun to, že som si uvedomila, ako veľmi ma strava ovplyvňuje. Stravou dokážeme ako ženy ovplyvniť napríklad to, ako fungujú/nefungujú naše hormóny, menštruačný cyklus, našu náladu, aké bolesti máme počas menštruácie. Rada by som však podotkla, že výživa je len jednou zložkou a pracovať treba na celom komplexe.

Jedlo patrí k jej veľkým láskam. foto: archív Nikolety Engliš

Existujú rozdiely v tom, čo by sme mali konzumovať počas jednotlivých fáz menštruačného cyklu?

Určite áno, v rôznych fázach cyklu má naše telo rôzne potreby, najme čo sa týka makro a mikronutrientov. Samy to môžeme pozorovať na tom, ako sa nám menia chute počas mesiaca, ako sa nám mení level energie a podobne. Počas menštruácie napríklad potrebuje naše telo viac železa, lebo ho krvácaním strácame. Rozhodne ho treba dopĺňať s vitamínom C, aby sa lepšie vstrebalo. Počas folikulárnej fázy odporúčam zamerať sa na omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú produkciu pre ženy dôležitého hormónu, estrogénu. Počas ovulácie je zase dôležitý zinok, ktorý podporuje zdravú ovuláciu a produkciu progesterónu. V poslednej fáze cyklu, luteálnej, je dobré sa v strave opäť zamerať na zdravé tuky, a doplnkovo myslieť na magnézium v kombinácii s vitamínom B6, ktoré pomôžu lepšie zvládnuť PMS.

Povenujme sa trochu viac PMS, teda predmenštruačnému syndrómu, ktorým trpí veľké množstvo žien. Dokáže správne vyskladaný jedálniček ovplyvniť priebeh týchto dní?

PMS je komplexný problém, a ako hovoríš, trpí ním naozaj veľké množstvo žien. Podľa poslednej svetovej štúdie, ktorú som čítala z jesene roku 2022 je to 64 % žien celosvetovo. PMS má svoje fyzické, ale žiaľ, aj psychické prejavy, preto nezafunguje z mojej skúsenosti zmena iba v jednej z oblastí, teda napríklad iba zmena jedálnička. U mňa pomohla na zmiernenie PMS aj úprava stravovacích návykov (zaradenie viac zdravých tukov a vlákniny), ale aj pravidelná zmysluplná pohybová aktivita a suplementácia kvalitnými doplnkami výživy.

Existujú aj potraviny či látky, ktoré môžu naše hormonálne zdravie ovplyvniť negatívne?

Medzi najväčších nepriateľov hormonálneho zdravia patria rozhodne ultraprocesované potraviny (rôzne polotovary, fast food), cukor, umelé sladidlá, kofeín a alkohol.

Prejdime na trochu osobnejšie otázky. Dokázala by si zo všetkého, čo si kedy ochutnala, vybrať jeden pokrm, ktorý ti najviac utkvel v pamäti?

Toto je veľmi náročné a obávam sa, že jedno jedlo ti neviem vypichnúť, keďže som toho už naozaj dosť pojedla za svoj život.😊 Ja milujem jedlo a mám rôzne jedlá spojené s rôznymi spomienkami, a vtedy si viem vybaviť aké dobré, ale aj zlé,  to jedlo bolo. Mám jedlá spojené s detstvom, viem ako presne má chutiť krupicová kaša od maminy, mám rada langoše od babky, mám skvelú spomienku na chuť našich svadobných koláčov, hrozné spomienky na jedlo zo školskej jedálne, viem, kde robia dobré burgre, indiu, pizzu… Ale jedno konkrétne jedlo nemám vryté do pamäti.

Keby si bola postavená pred gastronomickú voľbu – sladké alebo slané jedlo do konca života, čo by to bolo a prečo?

Viem, že lepšia voľba pre moje telo a zdravie by bolo slané jedlo. Z hľadiska fungovania glukózy v našom tele a všetkého, čo ovplyvňuje, je slané jedlo lepšia voľba, napríklad aj ako prvé jedlo nášho dňa. No každý, kto ma pozná, vie, že ja som na sladké. Takže ak by som sa mala navždy vzdať sladkej alebo slanej chuti, vzdám sa slanej.

Radšej by sa vzdala slaného, než sladkého jedla. foto: archív Nikolety Engliš

Spomenula si, že si vegetariánka. Prečo si sa rozhodla ísť touto cestou a ako pozoruješ vplyv prevažne rastlinnej stravy na svojom zdraví?

Už počas dospievania som cítila, že mäso jem tak nejak nasilu. Tým, že som mala v mladom veku dlho anémiu, lekárka mi stále prízvukovala, že musím jesť mäso, inak tým budem trpieť celý život. Aj všetci okolo mňa mi stále opakovali, ako bez mäsa nikdy nepriberiem. Jedla som ho teda nasilu, a ešte viac sa mi zhnusilo. Potom som si pred 6 rokmi povedala, že nebudem jesť mäso a mäsové výrobky cez leto, a potom uvidím. Nikdy som sa už k nemu nevrátila, jednoducho mi nechutí, a preto mi ani nechýba.

Železo je neodmysliteľnou a dôležitou súčasťou zdravia, predovšetkým u žien. Ako ho efektívne nahradiť?

My ženy trpíme nedostatkom železa pomerne často. Je to spôsobené hlavne tým, že máme vyššiu dennú potrebu (takmer 2x takú ako muži), a tiež zažívame rôzne obdobia v našich životoch, počas ktorých je jeho spotreba ešte vyššia (menštruácia, tehotenstvo, dojčenie). Taktiež pri vegetariánstve/vegánstve, pri rôznych intoleranciách či redukčných diétach si treba dávať pozor na príjem železa. Železo sa v strave vyskytuje v dvoch základných formách: hémové železo (živočíšneho pôvodu) a nehémové železo (rastlinného pôvodu). Tu musím, aj keď nerada, povedať, že železo živočíšneho pôvodu, teda napríklad z červeného mäsa, vnútorností či vajec sa vstrebáva lepšie než železo rastlinného pôvodu. Priemerne sa vstrebe okolo 30 % skonzumovaného hémového železa v porovnaní s 5  % nehémového železa. 

Pri rastlinnej strave je potrebné vybrať si zdroje z najvyšším obsahom železa ako sú riasy, pivné kvasnice, orechy, semená a strukoviny. V prípade príznakov nedostatku zaradiť kvalitný doplnok výživy a nezabudnúť na vitamín C, ktorý je kľúčový pre vstrebávania železa.

S manželom Denisom, ktorý je tréner. foto: archív Nikolety Engliš

Rada presadzuješ takzvanú metódu 80/20. Povedz našim čitateľom, o čo ide.

Myslím, že nikto z nás nie je 100%, v ničom. Nemali by sme sa tým trápiť či mať z toho výčitky, a už vôbec nie v strave. Metóda 80/20 je založená na tom, že 80 % môjho jedla je nutrične vyvážené, chutné, výživné jedlo, bohaté na vitamíny a minerály, ktoré vyživí a poteší moje telo. Zvyšných 20 % je jedlo „pre radosť“, ktoré vyživí a poteší moju dušu.😊 To sú jedlá, ktoré som spomínala vyššie – langoš, koláčik, pizza. Dôležité je nevyčítať si, keď si ich dáme a uvedomiť si, že oveľa viac záleží na tom, čo robíme väčšinu času.

Našich respondentov sa pýtame na konkrétne podniky, do ktorých sa vždy radi vracajú. Ktoré podniky sú to pre teba?

Žijem v Bratislave, takže vyzdvihnem tie, ktoré sú tu. Milujem koláčiky z Moja srdcovka, pizzu z Basilico, najlepšie palacinky v meste má Pan Cakes a páčia sa mi aj koncepty bistier Phočkáreň či Soupa Bistro.

Na záver nám povedz, akým smerom by si chcela, aby sa tvoj projekt uberal a čo chystáš pre svoje followerky a, samozrejme, aj followerov.

Bola by som rada, keby projekt Ženské pokračoval v edukácii dievčat a žien v oblasti menštruačného cyklu a ženského zdravia. Aby u nás dievčatá a ženy našli odpovede na otázky, ktoré ich trápia alebo sa hanbia ich opýtať. Ďalej by som sa chcela viac venovať témam rodovej rovnosti a duševného zdravia žien, keďže ich považujem za extrémne dôležité. Mojou srdcovou témou je výživa, tak už v lete chystám pre ženy nový projekt s názvom Nutriwo (na Instagrame nájdete pod @nutriwo). Zjednodušene poviem, že sa tu výživa stretne so ženami. Budem sa venovať výžive prispôsobenej potrebám ženského tela, výžive počas menštruačného cyklu, výžive pre hormonálnu rovnováhu a mnohým ďalším témam.

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama: