Nie je kebab ako kebab: Poznáte rozdiel medzi döner, dürüm či gyrosom? + Tipy na domácu prípravu kebabu

23766
Kebab
Prihláste sa na odber článkov:
najnovšie články 1 x týždenne

Vložením e-mailovej adresy do poľa a potvrdením políčka prihlásiť sa udeľujete prevádzkovateľovi súhlas so spracovaním osobných údajov. Bližšie informácie, ako spracúvame vaše osobné údaje nájdete v sekcii Ochrana osobných údajov.
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Jedným z najobľúbenejších pouličných  jedál v našich končinách je práve kebab. Táto mäsová pochúťka má dokonca aj svoj sviatok – Svetový deň kebabu, ktorý pripadá na druhý júlový piatok. Viete, odkiaľ kebab pochádza, aká je jeho tradičná príprava či aké druhy kebabu môžete ochutnať?

 V nedávnom článku o medzinárodných dňoch spojených s jedlom sme vás informovali o rôznych pochúťkach, ktoré v júli oslavujú. Medzi nimi je aj kebab, o ktorom toho však pravdepodobne veľa neviete. A pritom ide o veľmi rozšírené pouličné jedlo, ktoré má sa nachádza (takmer) v každom meste, na každom food feste či pri každom väčšom supermarkete.

Spravte si jasno v tom, čo je vlastne kebab

Zadajte si do vyhľadávača slovo kebab a vyskočia na vás obrázky rôznych jedál. Faktom totiž je, že kebab sa pripravuje v rôznych krajinách rôznymi spôsobmi. Pre niekoho je kebab mäso v placke so zeleninou a dresingom, pre iných je zas kebab mäso na špajli. Faktom však zostáva, že pôvodný kebab pochádza zo stredného a blízkeho východu, konkrétne z Bagdadu. Tam sa pripravoval z jahňacieho mäsa.

Následne sa odtiaľ dostal do Turecka, pričom ho s obľubou pripravovali aj z teľacieho mäsa. Potom exportoval do Grécka, kde si ho premenovali na gyros či do arabských krajín pod názvom shawarma. Do strednej Európy sa dostal až po II. svetovej vojne. Najskôr do Nemecka, odtiaľ aj do ďalších krajín.

Zdroj: Canva
reklama

V Turecku je kebab všeobecné pomenovanie pre pečené či grilované mäso, preto sa v praxi častejšie používajú konkrétnejšie výrazy ako döner kebab alebo dürüm kebab. A aký je medzi nimi vlastne rozdiel?

  • Döner kebab – u nás najznámejší, tradične teľací a jahňací, no čoraz viac sa používa aj kuracie mäso. Mäso sa dáva do žemle, respektíve do pita chleba. Nesmie chýbať zeleninová obloha a dresing.
  • Dürüm kebab – tiež veľmi obľúbený, mäso, zelenina a dresing sa v tomto prípade dávajú do placky (yufka alebo lavash).
  • Gyros – v podstate ide o döner kebab, no v Grécku si ho premenovali na gyros. V tejto krajine ho však radi pripravujú aj z bravčového mäsa. V tradičných gréckych reštauráciách sa kebabové mäso najčastejšie podáva nie v placke, ale na tanieri s hranolkami a zeleninou.
  • Adana kebab – stretnete sa s ním najmä v Turecku. Ide o mleté teľacie / jahňacie mäso, ktoré je napichnuté na širokej železnej ihle.

Viete, ako sa kebab pripravuje?

Kebab sa môže pripravovať vertikálne aj horizontálne, na elektrickom grile či na ohni. U nás sa najčastejšie stretnete s vertikálnym rotujúcim elektrickým grilom, na ktorom je napichaná poriadna kopa teľacieho či kuracieho mäsa. To sa postupne orezáva smerom k stredu. Ak však budete v Istanbule či inej Tureckej krajine, vyskúšajte ich tradičný kebab pripravovaný na drevenom uhlí. Keďže ale príprava tohto kebabu (nájdete ho pod označením šiš) trvá zhruba 10 minút, nejde o typický fastfood.

Zdroj: Canva

Kebab na Slovensku či v Česku

Viete, prečo kebab vo väčšine stánkoch chutí veľmi podobne a líši sa zväčša iba v zelenine či dresingu? U nás totiž kebabári pracujú s polotovarmi. Veľké baly mäsa si nechávajú dovážať napríklad z Nemecka, následne ich dajú na rotačný gril a iba ugrilujú. Ak si teda dáte kebab v arabskej krajine, pocítite skutočný rozdiel. Pravdou však je, že aj u nás nájdeme super hodnotené kebabárne. No ťažko povedať, či ich môžeme porovnať s tými tureckými. Napríklad kebab Musafer na Trnavskom mýte mnohí označujú za najlepší, aký kedy jedli.

Kebab a vyvážené stravovanie

Kebab máme u nás spojený najmä s fastfood stravovaním. Ak sa teda pýtate, či má kebab pre naše telo dobrú výživovú hodnotu, úprimne povieme, že je to „najmenšie zlo“. Ako jedno z mála fastfoodových jedál nie je vysmážaný, no aj tak obsahuje pomerne veľa soli. Pozitívom však je, že sa podáva s čerstvou zeleninou. Pokiaľ sa snažíte zdravo stravovať, najlepšie spravíte, ak si dáte kebab iba so zeleninou. Pokiaľ si ho dáte s hranolkami aj smotanovým dresingom, čaká na vás kalorická bomba.

Zdroj: Canva

Dá sa pripraviť chutný domáci kebab?

Jasné, že dá! Len to zaberie podstate viac času ako prísť do stánku a vypýtať si ho. No pokiaľ radi experimentujete v kuchyni a skúšate nové aj netradičné recepty, práve kebab by pre vás mohol byť skvelou výzvou! Najčastejšie sa stretnete s doma spôsobmi prípravy domáceho kebabu, a to:

  • Namarinované mäso položíte na fóliu a poriadne zabalíte do pevného valca. Následne takto zabalené mäso dáte do mrazničky. Potom ho krájate na tenučké plátky, ktoré opražíte buď na panvici, alebo na grile.
  • Veľký zemiak rozkrojíte na polovicu, položíte ho prekrojenou časťou na plech a zapichnete do neho špajľu či grilovaciu ihlu. Následne na túto špajľu napichujete namarinované mäso, ktoré upečiete / ugrilujete. Keď je hotové, postupne ho orezávate.

Či už si raz za čas radi doprajete kebab zo stánku, alebo sa pustíte do výroby toho domáceho, jedna vec je jasná. Ide o jedlo, ktoré je potešením pre naše chuťové poháriky a ktoré nám prináša radosť. Tak smelo do toho, veď dnes je Svetový deň kebabu!

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama: