Letná svadba prekypuje farbami, vôňami a láka mnohých zaľúbencov. Má však aj svoje nevýhody a pri plánovaní cateringu treba klásť dôraz na mnoho detailov, aby bol váš deň naozaj dokonalý. Toto sú naše tipy, na čo myslieť pri plánovaní menu na letnú svadbu.
Plánovanie svadobného menu je jedným z najdôležitejších aspektov organizácie svadby, najmä ak sa svadba koná počas horúcich letných dní. Teplo prináša so sebou špecifické výzvy, ktoré treba zohľadniť, aby boli hostia spokojní a jedlo bezpečné a chutné.
V tomto článku sa pozrieme na najlepšie stratégie a tipy, ako vytvoriť dokonalé svadobné menu na letnú svadbu, vrátane výberu vhodných jedál, zabezpečenia dostatočného chladenia či výberu koláčikov, ktoré vydržia aj v najteplejších podmienkach.

Poznáte potreby svojich hostí?
Trend veľkých svadieb postupne ustupuje tým menším, a tak je dnes úplne bežné pozvať si na tento výnimočný deň len tých najbližších. Potom je oveľa jednoduchšie prispôsobiť im aj menu na letnú svadbu.
Priorita číslo 1 pri plánovaní je poznať finálny zoznam hostí – ich preferencie, alergie, intolerancie či iné stravovacie obmedzenia, na ktoré by ste mali myslieť. Mať na svadbe bezlepkové, bezlaktózové či vegánske menu dnes nie je nič špeciálne a cateringové spoločnosti s tým rátajú – preto by ste mali na to myslieť aj vy.
Menu na letnú svadbu má byť ľahké
Počas horúcich dní nikomu nechutia ťažké jedlá, majonézové šaláty či vyprážané mäso. Takýto typ stravy zaťažuje tráviaci systém a spôsobuje pocity únavy a ťažkého žalúdka, obzvlášť počas leta.
Ak takýto tradičný bufet predsa len chcete, môžete ho servírovať navečer. Ako hlavné jedlo počas dňa sa posnažte ponúknuť ľahké mäso (prípadne vegetariánske jedlo), čerstvé šaláty so zeleninou a ovocím či grilované jedla.

Ako osviežiť menu na letnú svadbu:
- guacamole na opečenej bagetke
- rôzny druhy melónu s prosciuttom a syrom
- šalát caprese
- letné rolky v ryžovom papieri
- studená gazpacho polievka
- sushi bar (umiestnený v chlade)
- luxusné špízy (napríklad s krevetkami)
- grilovaná zelenina ako príloha
Nepodceňujte čerstvosť potravín
Nikto nechce, aby hostia z jeho svadby odchádzali so žalúdočnými problémami. Stavte na potraviny, ktoré vydržia dlhšie čerstvé a kupujte ich až tesne pred svadbou, aby ste predišli dlhšiemu skladovaniu.
Vyhnite sa podávaniu jedál, v ktorých sú surové vajcia, medium rare pripravené mäso či veľké množstvo mliečnych výrobkov. Svadby zvyčajne trvajú niekoľko hodín a jedlo podávame v rôznych fázach počas dňa.
Chladničky sú preto počas leta alfou a omegou – umožňujú bezpečné uskladnenie jedla, čím zabezpečíme, že bude v perfektnom stave, keď príde čas na jeho servírovanie.

Ako vyskladať candy bar?
Vyskladať candy bar na letnú svadbu vyžaduje starostlivé plánovanie, aby boli koláčiky nielen chutné, ale aj odolné voči vysokým teplotám. Na letnej svadbe je ideálne podávať koláčiky, ktoré sú menej náchylné na skazenie a vydržia dlho čerstvé. Vyhnite sa maslovým plnkám, čokoládovým polevám či šľahačkovej poleve a plnke.
Tipy na koláče, ktoré zvládnu vyššie teploty:
- makrónky (tu nájdete tipy na ich dokonalú domácu prípravu)
- tartaletky
- brownies
- mrkvové rezy
- cake pops
- kysnuté koláčiky
- cheesecake
- punčové rezy
- medové kocky
- cukrová vata

Dodržujte pitný režim
Nepodceňte to – dopĺňanie tekutín je počas horúcich dní dôležité. Dajte pozor aj na nevestu so ženíchom, popri príjemných povinnostiach často zabúdajú na pitný režim.
Pripravte dostatok čistej vody a ľadu, svieže limonády s minimálnym množstvom cukru aj sladšie nápoje pre tých, ktorí budú potrebovať rýchlo doplniť energiu.
Pokiaľ nemáte striktne abstinentskú svadbu, vyhnite sa nápojom s vysokým % alkoholu. Stavte skôr na ľahšie nápoje, prípadne miešané drinky s ľadom, ktoré si budú hostia vychutnávať počas celého svadobného dňa.
Tipy na ľahké svadobné drinky:
- šampanské
- mimóza
- prosecco
- mojito
- daiquiri
- aperol spritz
- limoncello spritz
zdieľať tento článok na: