logoLákajú vás gurmánske delikatesy najznamenitejších reštaurácií Slovenska? Túžite ochutnať špeciality najlepších šéfkuchárov z celej republiky? Radi by ste nakukli do ich majstrovských kuchýň? Chcete na vlastnej koži zažiť atmosféru prvotriednej reštaurácie, kde vás naplno očarí profesionalita personálu a krásne vybavenie? V tom prípade je Zimný festival jedlaktorý sa pred pár dňami začal, to pravé pre vás. Tento nevšedný festival pripravuje gastro nadšenec Rado Nackin so svojím tímom, ktorý organizuje aj známe gurmánske festivaly v Bratislave a Košiciach, vydáva bedeker Gurmán na Slovensku, udeľuje gurmánske ceny a prevádzkuje aj Školu varenia pre gurmánov. Špičkové reštaurácie z celého Slovenska sa zapojili do aktuálneho štvrtého ročníka tejto originálnej akcie a pozývajú gurmánov priamo do svojich priestorov na ochutnávku špeciálne pripraveného gurmánskeho menu. Čo si tento rok pripravili pre svojich hostí niektoré zo zúčastnených reštaurácií? Dozviete sa v tomto článku. 

Každá reštaurácia má pre účastníkov festivalu k dispozícií určitý počet miest na rezerváciu a ponúka v rámci tejto akcie špeciálne festivalové menu. To obsahuje tri degustačné jedlá, z troch daných tém: naše ikonické jedlo, chute regiónov a recepty našich mám. Táto skladba ponuky umožňuje každej reštaurácií ukázať aj svoju modernú kuchyňu, regionálne špecifiká ako aj tradičné recepty a je tak výbornou prezentáciou slovenskej gastronómie. Pozrime sa, aké jedlá ponúkajú niektoré zo zúčastnených reštaurácií.

Brasserie Anjou, Hotel Sheraton, Bratislava

sheratončFrancúzska reštaurácia Brasserie Anjou sa
nachádza v mestskom centre EUROVEA v krásnom hoteli Sheraton Bratislava priamo oproti Slovenskému národnému divadlu. Brasserie Anjou vám ponúka najčerstvejšie sezónne produkty, možnosť sledovať kuchárov v akcii vďaka otvorenej kuchyni a príjemné posedenie v Zimnej záhrade na hlavnom námestí EUROVEA.

Festivalová ponuka
1. Chute regiónov: Sviečkovica z diviaka v oravskej slanine so zelerovým pyré, černicami, vlašskými orechmi a čokoládovou omáčkou
2. Naše ikonické jedlo: Cviklová krémová polievka s kozím syrom a 12-ročným balzamikom
3. Recepty našich mám: Medový perník s hruškovo-dulovým ragú s čokoládou a malinovými chrumkami

Mlyn 108, Modra

mlyn108-1V rezidenčnej časti pôvabného vinárskeho mesta Modra sa v budove zrekonštruovaného vodného mlynu z 16. storočia nachádza Reštaurácia Mlyn 108. Bijúce srdce mlynu sa v súčasnosti presunulo do kuchyne, kde sú dvere vždy otvorené a každý môže vojsť a pozorovať kuchárov pri práci. Všetky jedlá sú pripravené z čerstvých surovín a jedálny lístok je prispôsobovaný surovinám, ktoré do reštaurácie dodávajú najmä lokálni farmári, rybári, mäsiari a výrobcovia syrov. V jedlách ochutnáte sezónne pochúťky nazbierané a vypestované v okolí Modry – medvedí cesnak, čerstvé smrčky, šípky, bazu, hrozno či rôzne hríby. Z vlastnej bylinkovej záhradky bazalku, levanduľu, mätu, majorán a pažítku. Chuť jedál dotvárajú vína od malých lokálnych vinárov z Modry a okolia ako aj zahraničné ikonické vína. Nechajte sa vtiahnuť do sveta čarovných vôní a chutí plného vášne a lásky ku gastronómii. Držiteľ 1 Vidličky Gurmán AWARD.

Festivalová ponuka
1. Chute regiónov: Krém z červenej kapusty s orieškovým créme fraîche a vlašským orechom v jogurte
2. Naše ikonické jedlo: Hľuzovkové makrónky s vykŕmenou kačacou pečeňou, s cibuľovým pyré a mrveničkou z horkých mandlí
3. Recepty našich mám: Pomaly pečený bravčový bôčik so slaninovým džemom, bravčovými chrumkami, karamelizovaným divým hadomorom a jablkovou omáčkou
Niečo navyše: Paštrnákový koláč so škoricovou glazúrou pri objednávke 3-chodového festivalového menu.

Savoy Restaurant, Hotel Carlton****, Bratislava

Savoy Restaurant, Hotel Carlton****, BratislavaReštaurácia Savoy v Carltone už desaťročia patrí ku koloritu Bratislavy. Dnes píše jej novodobú históriu tím šéfkuchára Jozefa Risku. Vychutnajte si výnimočné jedlá inšpirované tradičnými domácimi receptúrami a najaktuálnejšími trendmi v gastronómii. Atmosféru dotvárajú legendárne fotografie starej Bratislavy od Karola Kállaya.

Festivalová ponuka
1. Chute regiónov: Udený Úhor servírovaný so spetzlami s hrubozrnou horčicou a pošírovaným vajíčkom
2. Naše ikonické jedlo: Marinovaný Jelení Chrbát – Sous vide so slaninkou z mangalice, fialové zemiaky, glazúrovaná červená repa, červená kapusta s badiánom, servírovaný s jemnou čokoládovou omáčkou s chilli
3. Recepty našich mám: Milosti Božie čiže fánky – preliate so šodó z prešporských vín, domáci ovocný kompót

UFO watch.taste.groove. Bratislava

Zážitková reštaurácia, dokonalý servis, dva špičkové bary a neopakovateľná atmosféra pulzujúceho mesta pod vami. UFO má už od svojho otvorenia svoje výsostné postavenie medzi prestížnymi bratislavskými reštauráciami. Ponúka originálne kulinárske špeciality, pokrmy pripravené s fantáziou a citom pre harmóniu chutí, ktoré sú skutočným zážitkom nielen pre gurmánov. Prémiová reštaurácia roka 2011 podľa gastronomického bedekra Gurmán na Slovensku. Držiteľ 2 Zlatých Vidličiek. Vzhľadom na skladbu menu a prepojenosť jednotlivých jedál je v tejto zlatou vidličkou od Gurmána na Slovensku ocenenej reštaurácii možné objednať si iba celé trojchodové menu. Garantujeme vám dokonalú symbiózu chutí a úžasný zážitok!

Festivalová ponuka:
1. Chute regiónov: Paštéta z husacej pečienky, kukuričný chlebík, marhuľovo-jablkové chutney
2. Naše ikonické jedlo: Syrový koláč, mandľové sušienky, pečené figy
3. Recepty našich mám: Grilovaný sivoň potočný, krupoto s baby špenátom, bryndzová omáčka
Niečo navyše: Domáca pralinka.

Zorno, Lozorno

Reštaurácia je zariadená v modernom a elegantnom štýle a je rozdelená na reštauračnú a kaviarenskú časť. Nájdete tu pestrý výber jedál a nápojov v stredomorskom štýle, vinnú kartu s ponukou kvalitných slovenských i zahraničných vín. Reštaurácia odráža chuť talianskej kuchyne a vytvára harmonický zážitok z posedenia, pretože charakter Zorna vytvára tradičné hodnoty.

Festivalová ponuka
1. Chute regiónov: Grilované kačacie prsia marinované bylinkami, podávané s karamelovou kapustou, domácou žemľovou knedľou a pomarančovým sirupom
2. Naše ikonické jedlo: Carpaccio z hovädzej sviečkovice s pažitkovým dipom a pečeným cesnakom
3. Recepty našich mám: Jablkovo – hruškové pité so škoricovou omáčkou a hruškovými chipsami
Niečo navyše: Domáci čokoládový bonbón pri objednávke trojchodového menu.

Castel Pension & Restaurant, Mierovo

Castel pension & restaurant je umiestnený v kaštieli v Mierove. Kaštieľ so svojou záhradou tvorí oázu relaxu, pohody a gastronomických zážitkov v srdci malej dedinky. Medzi tradičné jesenné atraktivity patria kačacie a husacie hody, v zime nechýbajú ani zabíjačkové špeciality alebo delikatesy z mangalice. Na prízemí kaštieľa sa nachádza naša romantická klenbová reštaurácia so šesťdesiatimi miestami. K dispozícii je aj vkusne zariadený salónik, ktorý poskytuje priestor pre súkromné posedenie alebo na neformálne stretnutie obchodných partnerov v užšom kruhu. Ideálnym a populárnym prostredím pre rôzne rodinné a firemné oslavy sme sa stali kvôli bezpečnej vzdialenosti od mestského zhonu, kvôli kombinácii rodinnej atmosféry, pohody domova, pozorného personálu a kreatívnych jedál nášho šéfkuchára.

Festivalová ponuka
1. Chute regiónov: Svetlá paradajková krémová polievka, citrónová tráva, mini fašírky z mangalice
2. Naše ikonické jedlo: Bravčová panenská sviečkovica, dulový krém, cícerové ragú, omáčka z domácej hruškovice
3. Recepty našich mám: Sladká trilógia – ryžový nákyp, karamel, ovocné ragú
Niečo navyše: Darček: Homemade sušienky od Castel Cakes & Sweets

Reštaurácia Boutique Hotela Dubná Skala****, Žilina

Reštaurácia Boutique Hotela Dubná Skala**** sa nachádza v príjemných klenbových priestoroch bývalej vychýrenej vinárne. Jedinečná atmosféra sľubuje príjemný, neopakovateľný večer vo dvojici alebo pri príležitosti osláv či pracovných posedení. Jedálny lístok vychádza z talianskej a časti francúzskej kuchyne, nájdete v ňom ľahko stráviteľné jedlá pripravované vždy z čerstvých sezónnych surovín. Sú nezameniteľné pre svoju prirodzenú chuť, krásu, vôňu a typickú jednoduchosť. Neopakovateľným zážitkom môže byť pre vás aj príprava jedál priamo pri stole. Pochutnať si môžete na domácom chlebe či čokoládových bonbónoch, ktoré sa vyrábajú v tunajšej kuchyni, rovnako ako domáce limonády. Zaujímavosťou je, že jedlám dodávajú chuť a vôňu čerstvé bylinky, ktoré sa pestujú v priestoroch hotela.

Festivalová ponuka
1. Chute regiónov: Paprikovo cesnakový bôčik, škvarková majonéza, domáci zemiakový chlieb
2. Naše ikonické jedlo: Sous vide grilované kuracie prsia na tekvicovom rizzote, fritovaná šalvia
3. Recepty našich mám: Perník preliaty zázvorovou čokoládou, medovo jablkový kompót s chilli
Niečo navyše: Domáci chlieb s husacou masťou a viedenskou cibuľkou pri objednávke trojchodového menu a ručne vyrábané čokoládové bonbóniky ku káve.

Gašperov mlyn, Batizovce

Reštaurácia Gašperov mlyn je miestom, kde pocítite nielen silu energie z vody či ohňa, ale aj kus podtatranskej histórie. Najmä však ochutnáte originálne jedlá s dotykom tradície, ktoré vám (nielen na tanier) naservíruje a predstaví náš šéfkuchár Jozef Breza. Ten pri varení kladie dôraz na poctivú prípravu, kvalitné suroviny, vyvážené chute a vzhľad jedla. V Gašperovom mlyne na Vás čaká skutočný gurmánsky zážitok, kde každý stôl je chef’s table.

Festivalová ponuka
1. Chute regiónov: Purpurová fazuľa / údené slivky / zemiakové pirohy
2. Naše ikonické jedlo: Bravčový rypák & krkovička / kapustný list / petržlen
3. Recepty našich mám: Makovník / tvaroh / hruška
Niečo navyše: „Amuse bouche / domáci chlieb & maslo“ pri zakúpení trojchodového festivalového menu

CAMELOT steak restaurant, Košice

Dobová reštaurácia Camelot s dôrazom na poctivú a chutnú kuchyňu. Manažér Peter Škripko je držiteľom Gurmán AWARD – Manažér reštaurácie roka 2011.

Festivalová ponuka
1. Chute regiónov: Baranie ragú s kyslou kapustou podávané v chrumkavom chlebe
2. Naše ikonické jedlo: Sous vide bravčová panenka s pyré z fialových zemiakov a pečenou maslovou tekvicou
3. Recepty našich mám: Dulové pité s tvarohovou penou

Toto bol len zlomok reštaurácií ktoré sa festivalu zúčastňujú. Kompletný zoznam reštaurácií, detaily o ich ponuke, rezervácie na festival ako aj ďalšie potrebné informácie nájdete na stránke festivalu.

Zdroj: www.zimnyfestivaljedla.sk






Vložiť komentár